ΘΕΜΑ

Covid: 9 νεκροί ημερησίως – Πολλαπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί

Μειωμένος "ενθουσιασμός" για τα νέα εμβόλια κατά του Covid, Όλγα Μαύρου

Αύξηση καταγράφουν οι θάνατοι από κορονοϊό, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την τελευταία υπό εξέταση εβδομάδα, η οποία σημειωτέον πάντα απέχει από την τρέχουσα. Αν και πρόκειται δηλαδή για την τελευταία ενημέρωση, τα στοιχεία που παρατίθενται είχαν συγκεντρωθεί από τον ΕΟΔΥ μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 63 νεκροί, δηλαδή 9 νεκροί ημερησίως, ενώ 49 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ήδη ο κόσμος, μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων από το υπουργείο Υγείας λόγω αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται πως στράφηκε μετά από μακρά περίοδο αμφισβήτησης ή επανάπαυσης και πάλι στον εμβολιασμό.

Οι θάνατοι, όπως αναμενόταν, αυξάνονται σταδιακά από τον Σεπτέμβρη, με το άνοιγμα των σχολείων ή την επάνοδο από τις διακοπές, ενώ κάποιο ρόλο έπαιξαν και οι φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, καθώς εκτέθηκαν πολλοί ευάλωτοι στον ιό. Δεν έχουμε όμως εικόνα για το πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Ούτε αριθμός κρουσμάτων ανακοινώνεται πλέον…

Εκείνο που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ όσον αφορά στους θανάτους, είναι μόνον ο αριθμός τους. Αυτός είχε μειωθεί σε 10-13 εβδομαδιαίως την περασμένη άνοιξη, αυξήθηκε σε 20-25 το καλοκαίρι λόγω τουρισμού και νέων στελεχών, ενώ πλέον έφθασε τους 63 εβδομαδιαίως, ή περίπου 10 την ημέρα. Αυτό στην ουσία σημαίνει πενταπλασιασμό των νεκρών σε σύγκριση με την άνοιξη.

Δεν γίνονται συνεντεύξεις Τύπου για να μπορούν οι δημοσιογράφοι να θέσουν ερωτήματα, όπως σε ποια στελέχη αποδίδονται οι περισσότεροι θάνατοι ή πόσοι νεκροί είχαν εμβολιασθεί πλήρως. Είναι εν γένει πλέον γνωστό σε όλους ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων νοσούν, περνά τη νόσο χωρίς επιπλοκές, συχνά με απλά δέκατα.

Μια μειοψηφία, που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε όμως επακριβώς το ποσοστό της επί του συνόλου, περνά τη νόσο λίγο βαρύτερα, με μεγαλύτερη κακουχία και υψηλότερο πυρετό, αλλά χωρίς απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Όμως κάθε εβδομάδα πλέον χρειάζονται διασωλήνωση 15-20 άνθρωποι, ενώ την άνοιξη διασωληνώνονταν μόλις πέντε εβδομαδιαίως.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν φταίει το ότι ήταν πιθανόν ανεμβολίαστοι, ή το ότι έπεσαν θύματα πιο επιθετικών στελεχών, ή ότι ο οργανισμός τους ήταν πολύ επιβαρυμένος από άλλα νοσήματα. Πάντως την άνοιξη εισάγονταν προς νοσηλεία 210 περιστατικά την εβδομάδα, ενώ πλέον ο αριθμός αυτός φθάνει τους 903, οπότε τεκμαίρουμε ότι και τα κρούσματα έχουν πενταπλασιασθεί σε σχέση με την άνοιξη. Εάν ήταν σαφές ότι οι περισσότεροι θάνατοι ή οι περισσότερες νοσηλείες αφορούν σε ευπαθείς που δεν είχαν εμβολιασθεί, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί κίνητρο εμβολιασμού για τους υπόλοιπους.

Τα εμβόλια

Εν γένει, παρότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού παρότρυνε προ μηνός τους ευπαθείς (και όχι το γενικό πληθυσμό) να κάνει αναμνηστικές δόσεις, το ενδιαφέρον παρέμενε χλιαρό. Πολλοί είχαν εκτιμήσει ότι ο κόσμος δεν εμβολιαζόταν όλο το καλοκαίρι, είτε για να περιμένει τα νέα εμβόλια που αναμένονταν το φθινόπωρο και που θα ήταν επικαιροποιημένα για νέα στελέχη, είτε επειδή ήθελε να έχει επαρκή αντισώματα όλο το χειμώνα. Η τελευταία άποψη στηρίζεται στο ότι τα επίκτητα αντισώματα (δηλ. από εμβολιασμό και όχι από νόσηση, η οποία παράγει φυσικά αντισώματα), μειώνονται σημαντικά μετά το τρίμηνο.

Στις αρχές Οκτωβρίου εμβολιάζονταν την εβδομάδα μόλις 450 άτομα σε ολόκληρη την χώρα. Οι 280 εμβολιασμοί γίνονταν στην Αττική. Τώρα οι εμβολιασμοί πανελλαδικά έφθασαν εβδομαδιαίως τους 12.100, με τους περίπου 5.000, στην Αττική. Σε αυτό πιθανόν, όπως προαναφέρεται, να έπαιξε ρόλο ότι το υπουργείο θορυβήθηκε από την αύξηση των κρουσμάτων και άλλαξε κάποιες εφημερίες. Εν γένει το θέμα πήρε δημοσιότητα λόγω των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας, που δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, όμως πιθανών να “ταρακούνησαν” τον κόσμο.

Εντούτοις, αν και οι εμβολιασμοί έκτοτε αυξήθηκαν σημαντικά, δεν προσεγγίζουν διόλου τον αριθμό που θεωρητικά αναλογεί στους ευάλωτους, οι οποίοι είναι περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες (οι άνω των 60 ετών, οι πάσχοντες από χρόνια και σοβαρά νοσήματα, καθώς και οι ανοσοκατασταλμένοι). Η απροθυμία προς εμβολιασμό καταγράφεται διεθνώς και για άλλους οφείλεται στον φόβο τυχόν παρενεργειών, ενώ για άλλους αποδίδεται στο ότι κατά τη γνώμη τους τα εμβόλια δεν αποδίδουν ή ότι τα “στελέχη της εποχής” είναι ακίνδυνα.

Όσοι εμβολιάζονται καλό είναι να γνωρίζουν ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλα τα στελέχη εξίσου και ότι δεν πρέπει να εκτίθενται αν είναι ευάλωτοι. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αν και τα “αντι-Covid” εμβόλια συχνά δεν προστατεύουν το άτομο από το να κολλήσει, το προστατεύει εντούτοις από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Τί συμβαίνει με την γρίπη

Όσον αφορά την γρίπη, τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν δύο θάνατοι και πολύς κόσμος ταλαντεύεται ποιο εμβόλιο να προτιμήσει. Η χορήγησή των “κλασικών” εμβολίων γίνεται από προχθές χωρίς ιατρική συνταγή. Όμως για τα δύο καινοτόμα εμβόλια που είναι ακριβότερα και αφορούν τους πιο ευάλωτους, απαιτείται συνταγή. Τα καθένα από τα δύο νέα εμβόλια διεγείρει με διαφορετικό τρόπο το ανοσοποιητικό, ώστε αυτό να παραγάγει περισσότερα αντισώματα τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το κλασικό αντιγριπικό έχει αποτελεσματικότητα 30% έως 70%, ανάλογα με τη χρονιά, αλλά και την κατάσταση του ανοσοποιητικού του εμβολιασθέντος. Οι παρασκευαστές των δύο νέων αντιγριπικών υποστηρίζουν ότι ναι μεν τα εμβόλιά τους έχουν σχετικά περισσότερες παρενέργειες, αλλά ότι αυτές είναι παροδικές και ήπιες και ότι τα σκευάσματά τους είναι πολύ αποτελεσματικότερα των εμβολίων παλαιού τύπου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι