ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δάρδανος εναντίον Μπάλλου – Νέα κακοκαιρία προ των πυλών

Δάρδανος εναντίον Μπάλλου – Νέα κακοκαιρία προ των πυλών, Όλγα Μαύρου

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας είχε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και στελέχη του υπουργείου του, ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας “Μπάλλος”. Η νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας κατά τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός “βάφτισε” το σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης “Δάρδανο”.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη καλού συντονισμού μεταξύ δήμων και περιφερειών και όλων των εμπλεκομένων. Το πρόγραμμα συντονισμού ονομάστηκε “Δάρδανος”, πιθανόν επειδή σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δάρδανος και οι υπήκοοί του επιβίωσαν από μεγάλη πλημμύρα. Ο υπουργός ζήτησε οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά με τους συντονιστές Επιχειρήσεων και τους 13 περιφερειακούς διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Πολιτική Προστασία ενημερώνει ότι «ενόψει της κακοκαιρίας, καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πορτοπαράθυρα ερμητικά. Σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού».

Επίσης, συμβουλεύει όσους ζουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει κατά το παρελθόν, να αποφύγουν την παραμονή σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, να μην διασχίζουν χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για την κακοκαιρία που ονομάστηκε “Μπάλλος” εξέδωσε έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν τη χώρα κυρίως από την Πέμπτη. Ο “Μπάλλος” θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Τι λέει η ΕΜΥ

Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

«Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη (12-10-2021) σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας και είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Όμως ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα Μπάλλος (Ballos) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά-νοτιοδυτικά».

»Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα. Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν».

»Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Για την Πέμπτη προβλέπονται βόρειοι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ και την Παρασκευή νοτιάδες που στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά και τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία ειδικά στη βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει αισθητή πτώση, κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου».

Όσο γιατί βαφτίστηκε η κακοκαιρία “Μπάλλος”, όπως και η “Αθηνά”, είναι ονομασίες που συναποφασίσθηκαν με τη συνεργασία Ισραήλ και Κύπρου στην συμφωνία για από κοινού ονοματοδοσία των καιρικών φαινομένων στην ανατολική Μεσόγειο για τους επόμενους 12 μήνες. Έπονται οι κακοκαιρίες Mπάλλος, Carmel (όρος Κάρμηλος ή Άγιος Ηλίας στο βόρειο Ισραήλ), Διομήδης, Ελπίς, Φίλιππος, Γένεσις, Ήλιος, Irit (ασφόδελος στα εβραϊκά), Καλυψώ, Lavi (ιστορικό κιμπούτς και πόλη του Ισραήλ), Μελίτη, Νικίας, Ora (από το Βιβλίο της Εσθήρ της Παλαιάς Διαθήκης, λέξη που σημαίνει Φως και Λάμψη, αλλά είναι και ονομασία οικισμού της χώρας), Πάρις, Ραφαήλ, Σεμέλη, Θωμάς, Βίων, Ξένιος, Yasmin (το Γιασεμί στα εβραϊκά, αλλά και όνομα θηλυκό) και Ζέφυρος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx