ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε θα ξεσπάσει ο νέος κυκλώνας “Ιανός”

Πότε θα ξεσπάσει ο νέος κυκλώνας "Ιανός". SLpress.gr

Ενώ η κακοκαιρία “Αθηνά” συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα, κυρίως στην Εύβοια και στη Μαγνησία, από Πέμπτη αναμένεται νέο χαμηλό βαρομετρικό που προσομοιάζει με τον κυκλώνα “Ιανό” που προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα πέρσι το φθινόπωρο. Το νέο χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να πλήξει τα νότια τμήματα της Ιταλίας και θα αρχίσει να μετατοπίζεται ανατολικά προς την Ελλάδα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πάντως βεβαιότητα για την ένταση του νέου φαινομένου που θα φτάσει στην Ελλάδα μεσοβδόμαδα, αλλά θα πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό. Η έντασή του θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα εγκλωβιστεί σε θαλάσσιες εκτάσεις, καθώς αυτές παρουσιάζουν μεγάλες θερμοκρασίες από το καλοκαίρι και η “παραμονή” του πάνω από αυτές θα αυξήσει την έντασή του και τον κίνδυνο εν συνεχεία για πλημμυρικά φαινόμενα στην ξηρά.

Για την Αττική σήμερα προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και βελτίωση το βράδυ, η Τρίτη και Τετάρτη προβλέπεται να μην έχουν ιδιαίτερα φαινόμενα, αλλά σύμφωνα με την ΕΜΥ «νέα κακοκαιρία αναμένεται με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια την ερχόμενη Πέμπτη».

»Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής και η βελτίωση θα αρχίσει από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 Μποφόρ. Την Παρασκευή βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες αλλά με την ίδια ένταση».

Περιοχές που κινδυνεύουν

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μίλησε για την κακοκαιρία “Αθηνά” που πλήττει όλη τη χώρα, τις περιοχές που κινδυνεύουν, αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα που άργησαν να προχωρήσουν. «Τις είχαμε προσδιορίσει με κάθε ακρίβεια, όλες τις περιοχές όπου είχαμε φωτιές», είπε σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως έχουν γίνει και δημοσιευθεί μελέτες για το ποιες είναι οι δέκα περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν πλημμύρες σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική, αν δεν γίνουν εγκαίρως έργα: Ιστιαία, Αγία Άννα, Λίμνη, Βορειοανατολική Εύβοια, δήμος Πύργου, Αρχαία Ολυμπία, Σχίνος, Θριάσιο Πεδίο, Αχαρνές, Μέγαρα

Η κακοκαιρία “Αθηνά” ήδη προκάλεσε καταστροφές στην πυρόπληκτη Εύβοια, καθώς δεν έχει απομείνει τίποτα για να συγκρατεί τον όγκο των βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα evima εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι κινδύνευσαν, ενώ οργανώθηκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης. Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα.

Τα νερά από τη σφοδρή βροχόπτωση μετατράπηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε έναν ορμητικό χείμαρρο, ο οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Ο χείμαρρος παρέσυρε μέχρι και ένα σπίτι. Στην περιοχή Ψαροπούλι τα πάντα πλημμύρισαν και οι κάτοικοι έλεγαν ότι ένιωθαν «σαν να βρίσκονταν σε κατάστρωμα πλοίου». Προβλήματα προκλήθηκαν και στο Πήλιο. Ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες ξεπέρασε τα 700 χιλιοστά, ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης είπε για τα αντιπλημμυρικά έργα ότι ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και έχουν φτάσει περίπου στο 10%. «Εκεί που έγινε η πλημμύρα χθες δεν είχαν ξεκινήσει τα κορμοδέματα. Παρότι τα αντιδιαβρωτικά έργα άρχισαν, η καμένη έκταση είναι τεράστια. Έχουν έρθει συνεταιρισμοί από όλη τη χώρα και δουλεύουν 250 άτομα μέσα στα δάση, αλλά η έκταση είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε. «Δεν ξέρω και κατά πόσο θα λειτουργήσουν τα κορμοδέματα. Επιπλέον γίνονται κορμοδέματα γύρω από τους οικισμούς αλλά ψηλά, όπου υπάρχουν κλίσεις, είναι απαγορευτικό να δημιουργηθούν σύμφωνα με την επιστήμη», συμπλήρωσε.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα  ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι τα ρέματα είχαν καθαριστεί. «Στη δουλειά πάνω στο βουνό είμαστε πιο πίσω, είναι ακόμα στην αρχή της, δεν μπορώ να πω αν είναι στο 5%, στο 10% ή στο 15%. Τα αντιπλημμυρικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί πρέπει να κάνουν πρώτα τη μελέτη τα δασαρχεία που χρειάστηκαν ενάμισι μήνα και μετά τοποθετούνται τα κορμοδέματα και τα κορμοφράγματα. Η τοποθέτηση άρχισε πριν από δύο εβδομάδες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι