ΘΕΜΑ

Δέκα μέρες στις Κυκλάδες ή μια βδομάδα στη Νέα Υόρκη;

Δέκα μέρες στις Κυκλάδες ή μια βδομάδα στη Νέα Υόρκη; Όλγα Μαύρου

Οι προσφορές των τουριστικών γραφείων καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικά τα μακρινά ταξίδια φέτος το καλοκαίρι, όπως εξάλλου κάθε χρόνο. Ειδικά όμως από πέρσι που άρχισαν οι μεγάλες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στα καταλύματα, και με δεδομένο ότι μπορεί κάποιος να κλείσει μήνες πριν αεροπορικό εισιτήριο σε πολύ καλή τιμή ακόμα και για μακρινό προορισμό του εξωτερικού, ακόμα και στην Νέα Υόρκη, η ζυγαριά δεν γέρνει απαραιτήτως προς το ελληνικό νησί.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Λύσανδρος Τσιλίδης, πολύς κόσμος στρέφεται πλέον στα τουριστικά γραφεία, μια που αυτά είναι υποχρεωμένα να φροντίζουν και για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο και παράλληλα καλύπτουν αστική και επαγγελματική ευθύνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν τα μέλη της FedHATTA  (της Ομοσπονδίας Ελληνικών Πρακτορείων) οι Έλληνες έχουν ήδη εξαντλήσει τα περισσότερα πακέτα για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Μεταξύ αυτών δημοφιλέστερη είναι η Αυστρία, η Ιταλία, η Γαλλία (κυρίως το Παρίσι), οι Σκανδιναβικές χώρες αλλά και η Βαρκελώνη στην Ισπανία. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν και μακρινοί προορισμοί όπως οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία, η Ταϊλάνδη και η Σαουδική Αραβία.

Για εσωτερικό τουρισμό όπως προκύπτει από τις κρατήσεις στα τουριστικά γραφεία, οι Έλληνες προτίμησαν φέτος προορισμούς του Ιονίου, αλλά και κάποιους στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, καθώς και στην Αστυπάλαια και στη Λήμνο. Το βασικότερο κριτήριο όλων ήταν να πάνε σε ένα όμορφο και οικονομικό νησί, με έμφαση στο δεύτερο σκέλος.

“Πειρασμός” το εξωτερικό!

Ενδεικτικές τιμές των πακέτων είναι οι εξής: για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά, τα πακέτα στοιχίζουν 300 έως 330 ευρώ, ενώ για επτά διανυκτερεύσεις στην Κέρκυρα 500 ευρώ και για πέντε διανυκτερεύσεις στην Πρέβεζα, 450 ευρώ. Στις Κυκλάδες για τέσσερις διανυκτερεύσεις στη Σαντορίνη το πακέτο στοιχίζει 600 ευρώ και στην Πάρο 335 ευρώ.

Στη Ρόδο οι έξι διανυκτερεύσεις στοιχίζουν περίπου 660 ευρώ. Ακριβά είναι πάντως και στο βόρειο Αιγαίο και στις Σποράδες: οι τέσσερις διανυκτερεύσεις στη Χίο κοστίζουν 495 ευρώ, στη Λήμνο 480 ευρώ, στη Λέσβο 425 ευρώ και στην Ικαρία 505 ευρώ. Η Σάμος είναι πιο τσουχτερή, αφού το πακέτο για μόλις δύο διανυκτερεύσεις ανέρχεται σε 495 ευρώ. Για τρεις διανυκτερεύσεις στη Σκύρο, η τιμή είναι 355 ευρώ.

Με τις διανυκτερεύσεις στα ελληνικά νησιά να κοστίζουν από 120 έως 250 ευρώ και με το εισιτήριο στην ακτοπλοΐα, αν πάρει κάποιος το ΙΧ του, να είναι π.χ. για Κρήτη 300 ευρώ μετ’ επιστροφής, ο πελάτης μπαίνει στον πειρασμό να κλείνει πλέον αεροπορικά εισιτήρια εγκαίρως σε περιόδους προσφορών και να παίρνει τουριστικά πακέτα για το εξωτερικό.

Για παράδειγμα οι τέσσερις διανυκτερεύσεις στο Λονδίνο κοστίζουν 390 ευρώ, δηλαδή 97 ευρώ η βραδιά, ενώ μόλις 110 πάει και η διανυκτέρευση στο Παρίσι (440 ευρώ το τετραήμερο) και 122 πάει η κάθε βραδιά στη Λισαβόνα (490 το τετραήμερο). Τα πακέτα των γραφείων προσφέρουν 310 ευρώ για τρεις βραδιές στη Βενετία, 670 ευρώ για τριήμερο στο Άμστερνταμ που είναι πολύ ακριβότερο και μόλις 220 για τρεις βραδιές την Λάρνακα. Η Τουρκία είναι σχετικά πιο ακριβή πάντως, κάτι που έμμεσα ευνοεί την Ελλάδα, καθώς εκεί οι τέσσερις διανυκτερεύσεις στοιχίζουν από 630 έως 670 ευρώ.

Ελκυστικές τιμές για Νέα Υόρκη

Οι τιμές είναι πιο ελκυστικές για ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας. Για παράδειγμα υπάρχει πακέτο προσφορών για μια εβδομάδα στη Νέα Υόρκη προς συνολικά 1.225 ευρώ, ενώ άλλο πακέτο για Μπαλί προφέρει κατάλυμα για 9 ημέρες προς 990 ευρώ και στην Ινδία προς συνολικά 1.120 ευρώ.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι σε πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής μπορεί κάποιος να βρει πολύ φθηνότερα ξενοδοχεία από αυτά που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία, όμως οι πράκτορες ταξιδιών παρέχουν και εγγυήσεις, ότι π.χ. δεν θα βρεθεί ο τουρίστας αίφνης σε ξενοδοχείο χωρίς νερό ή χωρίς κλιματισμό υπό συνθήκες καύσωνα, ή ότι δεν θα αντιμετωπίσει κουζίνα ξενοδοχείου που δεν τηρεί στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Άλλες προσφορές προς Ευρώπη είναι τέσσερις διανυκτερεύσεις στη γαλλική Ριβιέρα προς 870 ευρώ, έξι βραδιές στο Βουκουρέστι προς 425 ευρώ και επτά διανυκτερεύσεις στην Πορτογαλία προς 1.095 ευρώ. Προς Μέση Ανατολή και άλλους προορισμούς, υπάρχουν πακέτα τεσσάρων διανυκτερεύσεων προς 900 ευρώ στο Ντουμπάι και 565 ευρώ στο Κάιρο.

Στην άλλη άκρη της Μεσογείου και ακόμα πιο πέρα, έξι βραδιές στις Μαλδίβες στοιχίζουν 1.560 ευρώ και στις Σεϋχέλλες 1.325 ευρώ. Όμως καλό είναι να ξέρει κάποιος ότι ο ισπανικός τουρισμός καλύπτει πολύ καλά τα τρωτά του σημεία, όπως π.χ. ότι στα Κανάρια νησιά κολυμπάς κυρίως στην πισίνα.

Υπάρχουν προσφορές και για πιο περιπετειώδη ταξίδι, όπως πακέτα για 13 έως 15 νύχτες στο Περού, στη Βραζιλία, στα Γκαλαπάγκος και στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές εκεί φαίνονται πάντως τσουχτερές. Στο Περού το πακέτο προσφοράς στοιχίζει για 13 ημέρες 2.690 ευρώ, στη Βραζιλία για 15 ημέρες, 3.090 ευρώ, στα Γκαλαπάγκος για 16 ημέρες, 4.290 ευρώ και στη Σιγκαπούρη  για 11 ημέρες, 889 ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι