ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεκαπενταύγουστος: Η έξοδος των… υπόλοιπων μυρίων

Δεκαπενταύγουστος: Η έξοδος των… υπόλοιπων μυρίων

Αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας όπως και στα διόδια, καθώς αναχωρούν από την πρωτεύουσα και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου, ή όσοι θα λείψουν μόνον για τον Δεκαπενταύγουστο. Ο κύριο όγκος αδειούχων είχε ήδη αναχωρήσει τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, αλλά όπως κάθε χρόνο, η Αθήνα κυριολεκτικά αδειάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Αδειάζει πάντως και η Θεσσαλονίκη, με τον κύριο όγκο των εκδρομέων να κατευθύνεται στη Χαλκιδική.

Λόγω της μεγάλης εξόδου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα και στις εθνικές οδούς και στα λιμάνια, Ο καιρός είναι με το μέρος των εκδρομέων καθώς δεν προβλέπονται ακραία φαινόμενα και με εξαίρεση τις Κυκλάδες, όπου προβλέπονται έξι μποφόρ, οι υπόλοιπες θάλασσες προβλέπεται να είναι ήρεμες. Στα λιμάνια ο κόσμος φαίνεται πλήρως ενημερωμένος για τα πιστοποιητικά που πρέπει να διαθέτει, προκειμένου να ταξιδέψει και δεν σημειώνονται τρομερές ουρές και καθυστερήσεις.

Εν τω μεταξύ η Πολιτική Προστασία ενημερώνει ότι για σήμερα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σε ορισμένες περιοχές και εφιστά την προσοχή των μόνιμων κατοίκων αλλά και των εκδρομέων, ειδικά στην περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου των Κυθήρων), στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας, στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας και στις περιφερειακές ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.

Ο καιρός

Για σήμερα προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες το μεσημέρι στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22°C έως 36°C στη Βόρεια Ελλάδα, 23°C έως 37°C στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 25°C έως 37°C στη Δυτική Ελλάδα, 26°C έως 32°C στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 26°C έως 37°C στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 35°C στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι με ένταση 3-4 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 4-5 Μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες θα είναι πιο ισχυροί -της τάξης των έξι Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι με ένταση τριών-τεσσάρων Μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Στην εγκαταλελειμμένη Αθήνα προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25°C έως 35°C, αλλά στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι με ένταση 3-4 Μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι με ένταση 5 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι προβλέπεται για σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26°C έως 35°C. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι με ένταση 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα είναι επίσης γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ προβλέπονται τοπικές μπόρες  στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Θα πνέουν βοριάδες έντασης 6-7 Μποφόρ στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Την Κυριακή 15 Αυγούστου προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά θα παραμείνουν ενισχυμένοι οι βοριάδες στα 6-7 Μποφόρ στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33°C. Την Δευτέρα, ημέρα επιστροφής για πολλούς, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στους 35°C. Τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, ενώ θα υπάρχει εξασθένηση των βοριάδων στα ανατολικά.

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Φέτος ο Δεκαπενταύγουστος συμπίπτει με την ημέρα της Κυριακής και δεν μετατίθεται η αργία. Ως υποχρεωτική αργία, την ημέρα αυτή απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που εκ του νόμου επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Όπως ενημερώνει η ΓΣΕΕ, για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής: Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους. Οι επί μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά τη 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής: Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους, με προσαύξηση κατά 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν με προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά τη 15η Αυγούστου είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται όχι μόνον η προβλεπόμενη προσαύξηση, αλλά και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας. Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως την ημέρα αυτή στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα λάβουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους. Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι