ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Εύβοια

Κόλαση στη Γορτυνία, μικρές ανάσες στην Εύβοια

Στη Γορτυνία μεταφέρεται πλέον η αγωνία, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, όπως και σε περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας, στα διοικητικά όρια του νομού Ηλείας, απ’ όπου προήλθε η φωτιά. Την ίδια ώρα, στην Εύβοια οι φωτιές εξακολουθούν να καίνε για ένατη ημέρα, τα μέτωπα ωστόσο είναι μικρότερα και οι αναζωπυρώσεις ασθενέστερες.

Στην Αρκαδία και ειδικότερα στη Γορτυνία, το απόγευμα της Τετάρτης χτύπησε νέος συναγερμός, καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και απειλήθηκε το χωριό Καλλιάνι, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης προς τα Τρόπαια. Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι  παραμένουν για να σώσουν τα σπίτια τους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις και στις περιοχές Φαναράκι και Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι. Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και επιχειρούν να την προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα δυνάμεων από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα μηχανήματα έργου κάνουν αντιπυρικές ζώνες για να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Ήδη από το πρωί το μέτωπο ήταν τεράστιο, καθώς οι φωτιές καίνε και στις γειτονικές περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας που ανήκουν στην Ηλεία. Στη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι που παραμένουν σε χωριά που έχουν εκκενωθεί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Όπως έγινε γνωστό, στην πυρόσβεση μετέχουν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev-200. Ισχυρές είναι και οι χερσαίες δυνάμεις, καθώς στις δύο πλευρές (Γορτυνία-Αρχαία Ολυμπία) επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Σαρώνει η φωτιά στη Γορτυνία

Στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με 35 πυροσβέστες και 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες και 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Από την πλευρά της Ηλείας, στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και μηχανήματα για να εμποδίσουν την φωτιά να περάσει σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Παραλλήλως, στις περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, οι πυροσβέστες επιχειρούν συνεχώς, για ναμην πάρουν διαστάσεις οι αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα, δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με μικροεγκαύματα διακομίστηκαν σε δομές υγείας της Αρκαδίας. Οι δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν από τη Δάφνη Αρκαδίας στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας και ο ένας με τα μικροεγκαύματα προσήλθε το βράδυ της Τρίτης στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης.

Οι φωτιές σε Εύβοια και Μάνη

Στην Εύβοια, οι φωτιές καίνε για ένατη ημέρα είναι, ωστόσο, η πρώτη που τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρούν, χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί. Παρόλα αυτά, αν και το πρωί τα πράγματα έδειχναν κλύτερα, το μεσημέρι είχαμε νέες αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο.

Οι πιο επικίνδυνες είναι, εκτός από το Αγριοβότανο, οι αναζωπυρώσεις στα Ελληνικά, στον Άγιο Νικόλαο, στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά. Μικρότερης έκτασης αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, στην Αβγαριά και στους Καματριάδες. Ειδικά στους Καματριάδες η μάχη είναι μεγάλη, προκειμένου να μην φτάσει η φωτιά στο δάσος δρυός (το “Τελέθριο”) γιατί από εκεί θα καταλήξει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Απο το πρωί, στην περιοχή μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα, ωστόσο για να λυθεί το πρόβλημα εβοδιασμού με νερό των επίγειων δυνάμεων εστάλη το απόγευμα στο Ψαροπούλι ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο νερό.

Στην Ανατολική Μάνη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν. Σύμφωνα όμως με την Πυροσβεστική δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση. Οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι αντιμετωπίστηκαν άμεσα πριν πάρουν διαστάσεις. Ωστόσο, παραμένουν στην περιοχή περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού στη διάρκεια της ημέρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι