ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν μας έφτανε η μετάλλαξη Δέλτα, ήρθε και η Δέλτα plus απ΄την Ινδία

Δεν μας έφτανε η μετάλλαξη Δέλτα, ήρθε και η Δέλτα plus από την Ινδία

Το 90% των νέων κρουσμάτων στην Μόσχα σχετίζεται με την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, την παραλλαγή Δέλτα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. «Αυτό εξηγεί τον τεράστιο αριθμό του ποσοστού των νέων ανθρώπων, οι οποίοι νοσούν, το ότι το 20%-30% των ανθρώπων που νοσούν πολύ βαριά, βρίσκονται στην εντατική, την αύξηση των θανάτων, κτλ», είπε.

Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί «στα όρια του μετά την έξαρση των νέων κρουσμάτων, εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν πιο αυστηροί περιορισμοί στη ρωσική πρωτεύουσα», μία πόλη με 13 εκατομμύρια κατοίκους. Εν τω μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Μεταδιδομένων Νοσημάτων έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου ότι μέχρι τον Αύγουστο η κατάσταση στην Ευρώπη θα είναι πανομοιότυπη με αυτή της Ρωσίας. Αναμένεται ότι οι νοσηλείες θα αυξηθούν δραματικά και τα εθνικά συστήματα υγείας θα δοκιμαστούν εκ νέου, λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πολύ πιο μεταδοτική από την βρετανική που κυριαρχεί τώρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα και ίσως προκαλεί και πιο βαριά νόσο. Σε αυτό το πλαίσιο το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να βάζει σε 14ήμερη καραντίνα ακόμα κι εκείνους που είναι εμβολιασμένοι, αν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ινδικής μετάλλαξης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο ενημερώνει ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση προστατεύονται πολύ λιγότερο από την ινδική μετάλλαξη, σε σύγκριση με την προστασία που η πρώτη δόση παρείχε για τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις. Το Κέντρο εκτιμά ότι ο πλήρης εμβολιασμό παρέχει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της ινδικής μετάλλαξης και ζητεί από τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν την δεύτερη δόση, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατόν την απόσταση των δόσεων.

Τρομάζει η ανθεκτικότητα του ιού

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι 41 από τα συνολικά 75.953 κρούσματα της κυρίαρχης ινδικής μετάλλαξης (της Δέλτα) που έχουν ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν πρόσθετη μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό. Πρόκειται για τη λεγόμενη παραλλαγή “Δέλτα συν” (Delta plus), ή παραλλαγή του Νεπάλ, η οποία χαρακτηρίσθηκε «ανησυχητική παραλλαγή» και προκαλεί αυξημένο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Τα τρία ανησυχητικά χαρακτηριστικά της νεότερης μετάλλαξης είναι η ακόμα μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το γεγονός ότι προσκολλάται πιο ισχυρά στα κύτταρα των πνευμόνων και ότι υπάρχει περίπτωση να μην ανακόπτεται η πορεία της από υπάρχοντα αντισώματα. Η Delta plus είναι διπλάσια πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη, η οποία όπως είναι γνωστό ήταν διπλάσια πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος. Οι ειδικοί αναλογίζονται με δέος ότι, αν η βρετανική προκάλεσε τόσο ισχυρό κύμα, πόσο ισχυρό θα είναι εκείνο που μπορεί να προκαλέσει η Δέλτα.

Εκτιμάται ότι θα έχει ευρύτατη διάδοση μεταξύ παιδιών και νέων, επειδή ακριβώς αυτές οι ηλικίες δεν είναι εμβολιασμένες αλλά και συγχρωτίζονται περισσότερο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Μεταδιδομένων Νοσημάτων θεωρεί βέβαιο ένα νέο κύμα σε περίπτωση χαλάρωσης και εκφράζει φόβους ότι αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, τα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών-μελών θα βρεθούν στην δραματική κατάσταση που αντιμετώπισαν στο τέλος του 2020, γιατί θα έχουν πολλές νοσηλείες από όλες τις ηλικίες.

Στην Ελλάδα, κατά τις αποψινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων Μαγιορκίνη και Παπαευαγέλου, αναφέρθηκε ότι έχουν καταγραφεί μόνο δέκα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης προς το παρόν και πως «μοιραία θα έχουμε μεταλλάξεις, έναντι των οποίων το βασικό όπλο είναι ο εμβολιασμός». Όμως στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα 13 κράτη που τηρούν την σύσταση για 500 ελέγχους (κάνει λιγότερους). Την σύσταση τηρούν Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ρουμανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι