ΣΧΕΣΕΙΣ

Διαδικτυακό καμάκι στα άδυτα της καλοκαιρινής Αθήνας

Διαδικτυακό καμάκι στα άδυτα της καλοκαιρινής Αθήνας, Νεφέλη Λυγερού

Μεσάνυχτα Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκομαι σε ειδική αποστολή. Κολοκοτρώνη, Θησέως, Πλατεία Καρύτση και Αγίας Ειρήνης αποτελούν τους σταθμούς μου. Eκεί που ο παλμός του αστικού αθηναϊκού κέντρου χτυπά δυνατά. Ήθελα να διαπιστώσω στην πράξη μία τάση που επικρατεί εδώ και χρόνια: Το γεγονός ότι η πλειονότητα (;) της νεολαίας, και όχι μόνο, επενδύει σε εφαρμογές κινητών για να βρει ερωτικό σύντροφο.

Ο Ν.Κ. με οδηγεί σ’ ένα μπαρ, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του ξεναγού στον μυστηριώδη κόσμο του διαδικτυακού φλερτ. Αρχίζει την τελετουργία ανεύρεσης συντρόφου. Μπαίνοντας στο μπαρ ανοίγει την εφαρμογή Bumble και μέσα σε δευτερόλεπτα εντοπίζει σε πόσα ακριβώς χιλιόμετρα ή και μέτρα βρίσκονται άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή και άρα είναι υποψήφια αντικείμενα του πόθου του.

Με το πάτημα ενός κουμπιού απορρίπτει την 25χρονη Αγγελική και την 37χρονη Νένα. Μου δείχνει τη φωτογραφία μίας ξανθιάς κοπέλας που κρατάει στο χέρι της ένα πολύχρωμο κοκτέιλ και κοιτάει λάγνα την κάμερα. Moυ εξηγεί ότι αυτή του κίνησε το ενδιαφέρον και μου λέει πονηρά: «Πρόσεξε τι γράφω. Τώρα κάνω την κίνησή μου».

Πίνω το ποτό μου και τον παρακολουθώ να συστήνεται γραπτώς, να γράφει αστειάκια και να κάνει σχέδια συνάντησης με την αγνώστου ταυτότητας νεαρά. «Μόνο ένα χιλιόμετρο μας χωρίζει. Πάμε να την βρούμε στο μπαράκι που είναι με την παρέα της;» Δέχομαι, αν και αναρωτιέμαι σιωπηλά γιατί ο Ν.Κ. αγνόησε τόσες χαριτωμένες κοπέλες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα του…

Bumble: Ερωτικό GPS!

Στη διαδρομή προς την ξανθιά άγνωστη ύπαρξη μου εξηγεί τη λειτουργία της εφαρμογής που χρησιμοποιεί φανατικά τον τελευταίο χρόνο. Το Bumble μία διαδικτυακή εφαρμογή γνωριμιών που κυκλοφόρησε το 2014 και φιλοδοξεί να ξεπεράσει την πιο δημοφιλή όλων, το Tinder. Μπορεί να την χρησιμοποιήσει κανείς όταν βρίσκεται στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά ή σε κάποιο ταξίδι και νιώθει την ανάγκη για μία ανθρώπινη επαφή.

Η λειτουργία της, όπως διαπίστωσα, είναι ιδιαίτερα απλή, μοιάζει με ερωτικό GPS: Προφίλ πιθανών αντιστοιχιών εμφανίζονται στους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να “σύρουν προς τα αριστερά” για να απορρίψουν έναν υποψήφιο ή να “σύρουν προς τα δεξιά” για να δηλώσουν ενδιαφέρον.

Παρατηρώ φωναχτά ότι θυμίζει και ένα σεξουαλικό βιντεοπαιχνίδι της πόλης, προκαλώντας την αποδοκιμασία του Ν.Κ. «Αυτό είναι το πιο σύνηθες λάθος. Οι περισσότεροι το ταυτίζουν με το σεξ. Σε πολλούς, όπως και σ’ εμένα, αρέσει εξίσου το απλό φλερτ. Γνωρίζω επίσης πολλά άτομα που έκαναν ουσιαστικές σχέσεις μέσω αυτής της εφαρμογής».

Απομυθοποιώντας το καμάκι

Η ξανθιά ύπαρξη έχει πάρει πια σάρκα και οστά, στέκεται μπροστά μας. Μετά από τις απαραίτητες συστάσεις, αυτή και η παρέα της μιλούν για την εμπειρία τους σε ότι αφορά στις εφαρμογές γνωριμιών. Όλα είναι θέμα χρόνου. Ζούμε, στην εποχή του ντελίβερι. Όλα υλοποιούνται εύκολα και γρήγορα, αφήνοντας στο παρελθόν τη στιγμή που δύο ζευγάρια μάτια διασταυρώνονταν διερευνητικά.

«Είναι τόσο εύκολο για εμένα», εξηγεί ο 35αρης Π.Τ.: «Βαριέμαι φριχτά το παλιό καμάκι. Άσε που κατά τη γνώμη μου οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν ως φίλτρα. Μπορώ να δω φωτογραφίες, ενδιαφέροντα και να επιλέξω αν θέλω να γνωρίσω κάποια και να αφιερώσω το χρόνο μου. Αν συνειδητοποιήσω ότι δεν ενδιαφέρομαι την κάνω με ένα κλικ…».

Πρόκειται για το κοινό μυστικό μίας γενιάς. Ο Ν.Κ. μου υποδεικνύει ποιοι κάνουν χρήση αυτών των εφαρμογών στο μπαρ που βρισκόμαστε. «Αυτή τη φάτσα σίγουρα την έχω δει! Αααα και αυτόν στη γωνία». Κοιτάζω γύρω μου. Η πολυδιάστατη νυχτερινή ζωή της πόλης απαρτίζεται από όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν έντονα, αφήνοντας έστω και για λίγο πίσω τα άγχη και τα προβλήματα που συνοδεύουν την κρίση και την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Εδώ, οι νύχτες επιφυλάσσουν εκπλήξεις: Βραδιές φλερτ, χορός μέχρι το πρωί, κλαμπ για όλες τις σεξουαλικές ταυτότητες. Όλα αυτά με το τηλέφωνο στο χέρι! Η πίστα και ο πυρήνας της δράσης βρίσκεται πια στην οθόνη ενός κινητού. Οι εφαρμογές αυτές είναι, άλλωστε, κάτι σαν εικονικό μπαρ. Σ’ ένα μπαρ λοιπόν, μία γυναίκα θα μαγνητίσει με το βλέμμα της αυτόν που την ενδιαφέρει. Ο άνδρας είναι αυτός που θα κάνει την πρώτη κίνηση, προσεγγίζοντάς την. Τα ίδια ισχύουν στο Grindr (που είναι άκρως δημοφιλές στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα) ή στο Tinder που προαναφέραμε.

“Δεν θα κάνω και πρώτο βήμα!”

Πάντως, το Tinder είναι χωρίς αμφιβολία το αγαπημένο πολλών χρηστών, λόγω του απλού σχεδιασμού και των διασημοτήτων που το χρησιμοποιούν. Κάθε μέρα εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε διαδικτυακή ανεύρεση συντρόφου μέσω Tinder. «Κοίτα να δεις», αρχίζει βγάζοντας το κινητό της για να μου κάνει μία σύντομη επίδειξη. «Είναι μία εφαρμογή γνωριμιών που ζητάει από τους χρήστες της να κάνουν εγγραφή μέσω του λογαριασμού τους στο Facebook. Δες το δικό μου προφίλ για να καταλάβεις».

Παρατηρώ ότι εμφανίζονται κάποιες ιδιαίτερα κολακευτικές, ίσως και παραπλανητικές φωτογραφίες της, η ηλικία της και το μικρό της όνομα μόνο. Μου εξηγεί ότι ανάλογα με τα κοινά ενδιαφέροντά της με κάποιον, αλλά και τη χιλιομετρική απόσταση που τους χωρίζει, επιλέγει σε ποιανού το φλερτ θα ανταποκριθεί. «Δεν προσεγγίζεις εσύ ποτέ κανέναν;» την ρωτώ. Απαντά σχεδόν προσβεβλημένη: «Δεν έχουν αλλάξει και τόσο τα πράγματα. Γυναίκα είμαι, δεν θα κάνω και το πρώτο βήμα»!

Συνεχίζει το ταξίδι της στον μυστηριώδη κόσμο του Tinder. «Έχει τύχει να βρω ένα χρήστη, ο οποίος με ενδιάφερε. Είχαμε κοινούς φίλους και μάλιστα έμενε ακριβώς απέναντι από το γραφείο στο οποίο εργάζομαι». Όταν την ρωτάω αν έχει δημιουργήσει κάποια αξιομνημόνευτη σχέση μέσω αυτού, μου απαντάει ότι «εκτός από πολλά φλερτ και λίγες περιστασιακές σχέσεις έχω αποκτήσει φίλους».

“Burnout” από τις εφαρμογές!

Την αρχή στις εφαρμογές γνωριμιών έκανε το ΟkCupid! Ήταν η πρώτη παγκόσμια ιστοσελίδα γνωριμιών που στην πορεία έγινε και εφαρμογή. Στην Ελλάδα δεν έπιασε πολύ. Ήταν λίγο κουραστικό επειδή έπρεπε να συμπληρώσεις ένα ατελείωτο ερωτηματολόγιο. Το Tinder, όμως, έγινε γρήγορα κανονικός εθισμός! Βέβαια, στην πορεία γνώρισε και αυτό ανταγωνισμό, όπως την εφαρμογή Hinge, η οποία είναι πιο δημοφιλής μεταξύ της Gen Z. Επίσης το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μείωση των συνδρομητών του Tinder και του Bumble, λόγω κορεσμού στην χρήση διαδικτυακών εφαρμογών: Σύμφωνα με έρευνα της Bumble, το 70% που χρησιμοποιούν την εφαρμογή είχαν βιώσει “burnout”.

Οι κοπέλες της παρέας έχουν άπειρες ιστορίες να διηγηθούν, πολλές κωμικές, άλλες σπαρακτικές, όπως είναι πάντα οι συναισθηματικές διηγήσεις. «Οι περισσότεροι είναι ήδη δεσμευμένοι, ακόμα και αν στην αρχή το παίζουν ελεύθεροι. Την έχουμε πατήσει όλες». Σύμφωνα με τις γυναίκες της παρέας, ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές συστηματικά, δεν παίρνουν σοβαρά τις γυναίκες που κάνουν το ίδιο. «Δύο μέτρα, δύο σταθμά», σχολιάζει μία από αυτές! Κατά βάση, όμως, αυτό με το οποίο συμφωνούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, είναι ότι η χρήση των εφαρμογών αυτών δεν διαφέρει πολύ από το παραδοσιακό παιχνίδι γνωριμιών…

Το βράδυ συνεχίζεται με τα περισσότερα μέλη της παρέας να έχουν ανοιχτές τις εφαρμογές τους και να βαθμολογούν προφίλ άλλων. Εργαλείο συντροφικότητας, παιχνίδι βαθμολόγησης ή ένα ακόμα μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Ο χρόνος θα δείξει. Γεγονός, όμως, είναι ότι ο Ν.Κ. έφυγε με μία κοπέλα που γνώρισε στο μπαρ και όχι την ξανθιά κοπέλα που βρήκε μέσω Bumble. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι