Διατροφή: Δεν μπορεί ο μπαμπάς; Την πληρώνει ο παππούς

Σύνταξη SLpress.gr
1383
Διατροφή: Δεν μπορεί ο μπαμπάς; Την πληρώνει ο παππούς

Αν οι γονείς βρίσκονται σε δυσπραγία, τις ανάγκες εγγονιών και δισέγγονων πρέπει να καλύπτουν οι παππούδες, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Η απόφαση αναφέρει ότι την "σκυτάλη" για την υποχρέωση διατροφής ανήλικου παιδιού σε περίπτωση που μετά τον χωρισμό τους οι γονείς του δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα αναγκαία έξοδα για τη συντήρηση και την ανατροφή του, την παραλαμβάνει υποχρεωτικά ο παππούς και η γιαγιά κι αν ούτε αυτοί δύνανται, ο προπάππος και η προγιαγιά.

Η απόφαση για ένα καθαρά κοινωνικό ζήτημα, μεταθέτει τις ευθύνες σε άτομα που νομικά ουδεμία ευθύνη φέρουν για το διαζύγιο, ή την οικονομική δυσπραγία των παιδιών τους. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, επί του οποίου κλήθηκε να αποφασίσει το Πρωτοδικείο της Αθήνας, επειδή η γιαγιά του ανηλίκου τέκνου διαζευγμένων γονέων δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει στη διατροφή του εγγονιού, υποχρεώθηκε να την αναλάβει ο παππούς.

Όπως πρωτόγραψαν "Τα Νέα", η σχετική αίτηση κατατέθηκε από τη μητέρα του ανηλίκου, επειδή ο πρώην σύζυγός της, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής. Η γυναίκα στράφηκε κατά των γονέων του πρώην συζύγου της, ζητώντας να αναλάβουν επί της ουσίας ο παππούς και η γιαγιά το δικό του μερίδιο στα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου.

Το δικαστήριο την δικαίωσε, θεωρώντας ότι «εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου». Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής ο παππούς και η γιαγιά από πατρική, ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάππος και η προγιαγιά από πατρική και μητρική γραμμή.

Σε ίσα μέρη η καταβολή

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα».

Στην προκείμενη υπόθεση η αιτούσα, η οποία ασκεί την επιμέλεια του αβάπτιστου γιου της, επικαλέστηκε με την αίτησή της επείγουσα περίπτωση και ζητούσε να υποχρεωθούν προσωρινά ο παππούς και γιαγιά αντίστοιχα εκ της πατρικής γραμμής να πληρώνουν συνολικά 400 ευρώ τον μήνα, ως υπόχρεοι για την ανατροφή του ανήλικου εγγονιού τους. Η μητέρα, όπως προκύπτει από την απόφαση, ασχολείται με τη φροντίδα, την επίβλεψη και την ανατροφή του παιδιού της, που λόγω της ηλικίας του έχει ανάγκη από την παρουσία και μέριμνά της.

120 ευρώ η διατροφή

Με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανηλίκου τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις σημερινές συνθήκες της ζωής του και συγκεκριμένα τις ανάγκες του για ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχαγωγία και εν γένει συντήρησή του, απαιτείται, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής καταστάσεως των γονέων του, το συνολικό ποσό των 480 ευρώ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού, έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί, χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση, να εισφέρει στη διατροφή του εγγονιού του το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής της κατάστασης, κρίθηκε ότι δεν είναι σε θέση να εισφέρει οικονομικά.

Η υποχρέωση των ανιόντων να συμβάλλουν στη διατροφή του ανήλικου εγγονιού τους, ρυθμίζεται σε δύο άρθρα του Αστικού Κώδικα, το 1489 και το 1490. Αλλά και όταν είναι ενήλικας το τέκνο, οι υποχρεώσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του 2009 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, έγινε νομολογία ότι μετά το πέρας των υποχρεωτικών σχολικών σπουδών, ο ενήλικος θεωρείται ότι λαμβάνει εκπαίδευση, η οποία δεν του επιτρέπει να εργαστεί.

Γεννάται έτσι υπέρ του δικαίωμα διατροφής, όχι μόνο όταν η φοίτηση λαμβάνει χώρα στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ), αλλά και όταν φοιτά σε ιδιωτικές σχολές (ΙΕΚ). Οπότε οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν μέλλον από άποψη καταβολής διατροφής, μέχρι τέλους λογικά, ειδικά αν κάποιος είναι προπάππος και προγιαγιά και το εγγόνι κάνει και μεταπτυχιακό...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.