ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλάσιες οι εισαγωγές – Καμπανάκι από τον Τσιόδρα

Διπλάσιες οι εισαγωγές – Καμπανάκι από τον Τσιόδρα, Όλγα Μαύρου

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε ανήσυχος για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε σύσκεψη που έγινε επί του θέματος υπό τον πρωθυπουργό και παρόντες πολλούς συναρμοδίους φορείς, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών. Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος μάλιστα δεν απέκλεισε να επανέλθει το μέτρο της μάσκας, καθώς σήμερα φτάσαμε στα 800 κρούσματα παρά τα λίγα τεστ που διενεργήθησαν, αλλά σημειώθηκε και αύξηση 96% στις εισαγωγές.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας πρόκειται για την Αττική, την Κρήτη και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). Η αυξητική τάση παρατηρείται κατά κύριο λόγο στις νεότερες ηλικίες. Οι ιχνηλατήσεις καταγράφουν ότι οι βασικές εστίες μετάδοσης είναι οι συναθροίσεις και οι χώροι διασκέδασης. Τα σημερινά κρουσματα (801) θεωρούνται πολλά, γιατί είναι αποτέλεσμα σχετικά λίγων ελέγχων (25.000) λόγω Σαββατοκύριακου. Πιο πολύ ανησυχεί ο διπλασιασμός των εισαγωγών για νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα,  διπλασιάστηκαν τα άτομα που χρήζουν νοσηλείας και έφθασαν τα 59 ενώ μέχρι να αρχίσει το τέταρτο κύμα μειώνονταν μέρα με τη μέρα και είχαν φτάσει να εισάγονται μόνο 30 ασθενείς με κορονοϊό την ημερα, στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε τις τελευταίες 4 ημέρες, ακολουθώντας την αύξηση των κρουσμάτων η οποία είχε ξεκινήσει πριν από 12 μέρες.

Δεν είναι πάντως διόλου σαφές ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται η Δέλτα ή η ινδική μετάλλαξη, παρ΄ότι είναι όντως πολύ μεταδοτική. Πολλοί θεωρούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανότερο να οφείλεται στο ότι η πολιτεία μάλλον βιάστηκε να καταργήσει τις μάσκες. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να ευθύνονται και οι δύο παράγοντες, με ένα σενάριο να προβλέπει πολύ σύντομα 2.000 κρούσματα μέσα στον Ιούλιο και εφιαλτικούς αριθμούς όταν κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η Δέλτα.

«Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», είπε ο πρωθυπουργός  και υπογράμμισε ότι «το 99% των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ, είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».

Ο ρόλος των ανεμβολίαστων

Αναφορά έγινε, στο ότι όπως επισημαίνουν και διεθνώς οι λοιμωξιολόγοι, οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν δυστυχώς ως εκκολαπτήριο μεταλλάξεων, κάποιες από τις οποίες μπορεί μοιραία στο μέλλον να κάμψουν και τα υπάρχοντα εμβόλια. «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη.Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη», είπε ο πρωθυπουργός. Το Ηράκλειο που έχει και τα περισσότερα κρούσματα, παρουσιάζει και το χαμηλότερο δείκτη εμβολιασμού.

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στην ανάγκη διενέργειας μεγάλου αριθμού τεστ και αύξησης του αριθμού των εμβολιασμών, οι οποίοι παρουσιάζουν κάμψη. Από τους δήμους ζητήθηκε να εντοπιστούν οι πιθανές εστίες και αποφασίσθηκε, επίσης, να παροτρύνει και η Εκκλησία τους πιστούς για εμβολιασμό, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέλαβε να συντονίσει κυβέρνηση και εμβολιαστικές υπηρεσίες για να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε περιοχές που υστερούν, κυρίως επειδή είναι απομακρυσμένες από αστικά κέντρα.

Από τους πίνακες εμβολιαστικής κάλυψης που παρουσίασε στην σύσκεψη ο γενικός  γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προκύπτουν μεγάλες διαφορές. Για παράδειγμα στην Φλωρινα έχει εμβολιαστεί μόνον ο ένας στους τέσσερις (24,52%) ενώ στην Μύκονο έχει λάβει την πρώτη δόση η συντριπτική πλειοψηφία (96,38%). Η περιφέρεια που κατέχει τα πρωτεία είναι τα Ιόνια Νησιά, όπου το 47% έχει λάβει την δεύτερη δόση και το 55% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη.

Διαφορές στην εμβολιαστική κάλυψη

Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με το 44% να έχει εμβολιασθεί πλήρως και το 52% να έχει λάβει την πρώτη δόση. Ακολουθούν με διαφορά η δυτική Μακεδονία και η Αττική. Σε αυτές τις δύο περιοχές μόνο το 38%  έχει πάρει και τις δύο δόσεις. Ενώ μάλιστα στην Αττική πρώτη δόση έχει λάβει το 51%, στη δυτική Μακεδονία την έχει λάβει μόνο το 45%, γεγονός που δείχνει είτε κακό συντονισμό, είτε έλλειψη εμβολίων είτε ίσως επιλογή. Πιθανόν δηλαδή στη δυτική Μακεδονία να μην ήταν διαθέσιμα τα mRNA εμβόλια που διατέθηκαν στην Αττική και ο κόσμος εκεί να απέφυγε το AstraZeneca και το Johnson.

Στην Ήπειρο έχει εμβολιασθεί πλήρως το 37% του πληθυσμού και με μία δόση το 47%. Πολύ χαμηλότερα κινούνται η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, αλλά και η  Ανατολική Μακεδονία- Θράκη καθώς και το Βόρειο Αιγαίο. Στην Στερεά Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει εμβολιαστεί ούτε ο ένας στους τρεις, καθώς έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 31% και μια δόση έχει λάβει το 39%. Εξίσου χαμηλά είναι τα ποσοστά και στις άλλες περιοχές που προαναφέρονται.

Στην Κρήτη (με μεγάλες τοπικές ανισότητες) έχει εμβολιασθεί με τη μία δόση το 43% και με δύο δόσεις το 34%. Όμως υπάρχουν περιοχές με εμβολιασμένους το 20% και περιοχές όπου έχει καλυφθεί το 80%. Και στην Αττική υπάρχουν μεγάλες ανισότητες, με το 80% καλυμμένο στα βόρεια προάστια, και μόλις το 31% στα νότια. Η αιτία δεν ειναι σαφής και ίσως σχετίζεται με τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου ανά εμβολιαστικό κέντρο.

 

tsiodras-entona-ayxitiki-tasi-tis-pandimias-se-attiki-kriti-kai-notio-aigaio0

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι