Οι ομοιότητες του Όσκαρ Πιστόριους με τον γυναικοκτόνο των Γλυκών Νερών
02/01/2024Θέμα 24ωρων είναι η αποφυλάκιση του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους. Το 2013, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είχε πυροβολήσει την σύντροφο του, το μοντέλο Ρίβα Στίνκαμπ, μέσα από το μπάνιο του σπιτιού του, στην πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής Πρετόρια. Ισχυρίστηκε, ψευδώς όπως αποδείχτηκε, ότι την πέρασε για κακοποιό που προσπαθούσε να διαρρήξει το σπίτι του. Η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ο 37χρονος σήμερα Πιστόριους έχει καταδικαστεί από νοτιοαφρικανικό δικαστήριο το 2016 σε 13 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση. Το συμβούλιο αποφυλάκισης έχει ορίσει την αποφυλάκισή του για τις 5 Ιανουαρίου 2024, με τον ίδιο να φοβάται χτύπημα αντεκδίκησης από τον νοτιοαφρικανικό υπόκοσμο, καθώς δέχεται σωρεία απειλών. Ο Πιστόριους θα εξακολουθεί να παρακολουθείται από τις αρχές, έως ότου λήξει επισήμως η ποινή του. Επιπλέον, αν θέλει να μετακομίσει σπίτι ή να βρει δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να ειδοποιήσει τον υπάλληλο της αποφυλάκισής του.
Ο αθλητής, γνωστός και ως “Blade Runner” καθώς σε ηλικία μόλις ενός μήνα ακρωτηριάστηκε κάτω από τα γόνατα, στην φυλακή έτρωγε μόνο κονσέρβες, φοβούμενος δηλητηρίαση του. Η μητέρα της κοπέλας που δολοφόνησε αναρωτήθηκε για τα «τεράστια ζητήματα θυμού» του Πιστόριους, εκτιμώντας πως ουδόλως τον άλλαξε η φυλακή. Πρόσθεσε ότι θα «ανησυχεί για την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας» που έρχεται τώρα σε επαφή μαζί του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Αφρικής, όλοι οι παραβάτες δικαιούνται να ζητήσουν αποφυλάκιση υπό όρους. μόλις εκτίσουν το ήμισυ της συνολικής ποινής τους.
Η υπόθεση Πιστόριους θυμίζει την δραματική τροπή της δολοφονίας της 21χρονης Καρολάϊν Κράουτς στα Γλυκά Νερά. Ο πιλότος σύζυγος της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, είχε αρχικά ισχυριστεί ότι εισέβαλαν στο σπίτι τους αλλοδαποί διαρρήκτες, σκοτώνοντας την γυναίκα του και τον σκύλο τους και αφήνοντας τον ίδιο δεμένο. Μία ιστορία με αρκετά κενά και αντιφάσεις, μέχρι που μετά από μία δραματική προσαγωγή του (στο μνημόσυνο μάλιστα της Καρολάϊν και αφού ασπάστηκε πρώτα την άτυχη μητέρα του θύματος, πριν ακολουθήσει τους αστυνομικούς) ομολόγησε το ειδεχθές έγκλημα, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο που σοκαρίστηκε και από τον τρόπο που ο δολοφόνος επινόησε ολόκληρο σενάριο για να καλύψει την δολοφονία της μητέρας του παιδιού του.
Η δολοφονία της Κικής Κούσογλου
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ένα έγκλημα με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά διαπράττεται στην Ελλάδα. Το 2005 ο 23χρονος τότε Δάνος Μουρατίδης σκότωσε την 20χρονη, παιδική φίλη του και επί πέντε χρόνια σύντροφό του, Κική Κούσογλου. Σε μια συνάντησή τους και, αφού εκείνη του είχε ζητήσει να χωρίσουν, ο Μουρατίδης εντόπισε μηνύματα στο κινητό της από άλλον άντρα και μετά από διαπληκτισμό την έπνιξε. Στη συνέχεια, αφού έθαψε το άψυχο σώμα της κοπέλας, με τη βοήθεια ενός ξαδέρφου του, συμμετείχε στις δημόσιες εκκλήσεις για την εξεύρεσή της, καθώς για τις Αρχές θεωρούνταν εξαφανισμένη. Εμφανίστηκε μάλιστα ακόμη και σε εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη που ερευνούσε την υπόθεση.
Από το βήμα της εκπομπής ζητούσε βοήθεια να βρεθεί η πρώην σύντροφός του, προδόθηκε όμως από το σήμα των δύο κινητών (του δικού του και της κοπέλας), που φάνηκε ότι βρίσκονταν στο ίδιο σημείο τη στιγμή που υποτίθεται ότι αντάλλασσαν μηνύματα. Στην Αγγελική Νικολούλη είχε μιλήσει και ο σύζυγος της Κάρολαϊν. «Κυρία Νικολούλη, σε αυτή τη φάση της έρευνας μου έχει ζητηθεί να μη δημοσιοποιούνται συγκεκριμένα στοιχεία γιατί παρερμηνεία από τον κόσμο μπορεί να δυσκολέψει ή να καθυστερήσει την έρευνα, κάτι που κανείς μας δε θέλει», είχε πει.
Ο Μουρατίδης ομολόγησε το έγκλημα τέσσερις μήνες μετά και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, το Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της εν βρασμώ επίθεσης. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ομολόγησε 37 ημέρες μετά και τελικώς καταδικάστηκε σε ισόβια και 11 επιπλέον χρόνια φυλάκισης, χωρίς να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που προσδοκούσε.
Ένα κοινό στοιχείο σε αυτό του είδους τα εγκλήματα έχει να κάνει με την κατάσταση των σχέσεων που είχαν οι θύτες με τα θύματα, αλλά και με το αίσθημα κτητικότητας που διακρίνει τους άνδρες θύτες. Στην περίπτωση των Πιστόριους-Στέενκαμπ μάλιστα, το φιλικό περιβάλλον του μοντέλου είχε περιγράψει τη σχέση της με τον ανάπηρο αθλητή ως “τοξική”, τονίζοντας ότι εκείνος επιδείκνυε τρομακτική κτητικότητα απέναντί της, κάτι που η μητέρα επανέλαβε μετά την αποφυλάκιση του…