ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια – Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε όλη τη χώρα

Νέο πύρινο μέτωπο στην Εύβοια - Πως εξελίσσονται οι αναζωπυρώσεις

Εκτός από την Αττική, δραματική είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου επίσης μαίνεται, εδώ και ημέρες η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης, όπου η φωτιά έφτασε πλέον στα πρώτα σπίτια. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, υπάρχουν 56 ανοιχτές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, με σημαντικότερες, πέρα από την Αττική κι την Εύβοια, εκείνες στη Μεσσηνία, στην Ανατολική Μάνη, στον Τολοφώνα Φωκίδας, στα Γρεβενά και στην Ηλεία, όπου σήμερα εκδηλώθηκε νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία. Ο ίδιος ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι έγιναν και τρεις συλλήψεις για εμπρησμό

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται στην Αττική, τον Τολοφώνα, αλλά και την Εύβοια, την Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Η σύλληψη στην Αττική είναι για πρόθεση, ενώ στην Καλαμάτα για πρόθεση κατά εξακολούθηση. Σε ότι αφορά μάλιστα τον συλληφθέντα στην Καλαμάτα, κατά τον υφυπουργό υπάρχουν επιβεβαιωμένες τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις για το ίδιο άτομα που το Σάββατο θα οδηγηθεί στην αντεισαγγελέα Πρωτόδικων Καλαμάτας.

Στην Εύβοια, οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια της Λίμνης και οι πυροσβέστες τρέχουννα προλάβουν, ενώ οι κάτοικοι μπαίνουν σε καράβια για να αναχωρήσουν προς την Αιδηψό. Στις Ροβιές οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο και η φωτιά επιστρέφειπρος το βουνό καίγοντας ότι βρει στο πέρασμά της. Στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού έχει εκκενωθεί η Τσαπουρνιά και η φωτιά φτάνει και πάλι στον οικισμό  Κοκκινομηλιά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννη Κοντζία, δημιουργούνται ζυνεχώς αντιπυρικές ζώνες.

Η φωτιά στην Εύβοια

Ολόκληρη η τουριστική περιοχή (Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές, Λίμνη και Βατερή), όπου υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, βρίσκεται πλέον κυκλωμένη από τις φλόγες και οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν τις κλήσεις για επέμβαση. Στις Κεχριές και τη Μουρτιά μάλιστα έχει κλείσει κάθε διέξοδος και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

Στην ανατολική πλευρά του μετώπου ζητήθηκε ήδη να εκκενωθεί το Προκόπι, μετά το Μαντούδι, καθώς και τα γύρω χωριά. Στο χωριό Φαράκλα, ωστόσο, κοντά στο Μαντούδι, αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του, οι κάτοικοι παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τη φωτιά που πλησιάζει. Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στα ορεινά χωριά, βόρεια του Δρυμώνα, όπου οι φλόγες έχουν κυκλώσει τους οικισμούς Μαρούλι και Αγδίνες.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας, εκκενώθηκε και το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι, ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου μεταφέρονται στη Χαλκίδα για να συνδράμουν το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Δύο γιατροί θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα, τα οποία παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή, για να καλύψουν τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα άλλα μέτωπα

Στην Ηλεία, τέσσερα πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Νεμούτα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και καίει πυκνό δάσος. Στον ίδιο δήμο είναι και το δεύτερο μέτωπο, ανάμεσα στις περιοχές, Ξηρόκαμπος και Αμπάρι. Αυτό κινείται πλέον προς τις γειτονικές περιοχές, Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλό. Ένα τρίτο μέτωπο είναι στις περιοχές Κρυονέρι και Λάσδικας και το τέταρτο στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, όπου καίει δασική έκταση.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Ανατολικής Μάνης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρο Βερούτη, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη πλέον για να μην μπει η φωτιά στην πόλη του Γυθείου. Ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «υπάρχει πρόβλημα, διότι η φωτιά πλησίασε την πόλη από την βορειοανατολική πλευρά και τώρα γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να σωθούν τα σπίτια της πόλης».

Στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, όπου το μεσημέρι εκκενώθηκε ο Θεολόγος, μετά από σκλήρή μάχη των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, η φωτιά σταμάτησε αργά το βράδυ, λίγο πριν φτάσει στις εγκαταστάσεις γυναικείας Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και την κλειστή κατασκήνωση του ΥΠΕΞ. Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη PZL έκαναν λίγο πριν πέσει η νύχτα συντονισμένες ρίψεις και περιόρισαν το πύρινο μέτωπο πριν μπει στην πευκόφυτη περιοχή. Το μέτωπο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο από τις επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή κατοίκων της περιοχής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι