Δραματική η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας – Σε καραντίνα και η Ιερά Σύνοδος

Δραματική η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας – Χιλιάδες τα κρούσματα, σε καραντίνα η Ιερά Σύνοδος, slpress

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 2.752 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για την επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Νίκο Χαρδαλιά και θα τεθούν σε εφαρμογή από την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, σε καραντίνα μπαίνει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς συνοδικός ιεράρχης βρέθηκε θετικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταξύ των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου(ΔΙΣ). Κατά τις ίδιες πηγές, όλα τα μέλη της και ο πρόεδρός της, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις (Rapid test και μοριακές εξετάσεις) και βρέθηκαν  αρνητικοί.

Όλοι ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας. Σημειώνεται ότι, πριν πέντε ημέρες είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αυτονόητα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος, όλοι οι Ιεράρχες  μπήκαν αυτοβούλως σε καραντίνα.

Το μέτωπο της πανδημίας

Το απόγευμα με C-130 έφθασε από την Αλβανία στην Ελευσίνα και πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος. Παρότι τα συμπτώματα που παρουσιάζει εμφανίζονται σε ελαφρά μορφή (δέκατα) οι γιατροί στα Τίρανα έκριναν αναγκαία τη μεταφορά του σε εξειδικευμένη κλινική στην Ελλάδα, δεδομένου του προκεχωρημένου της ηλικίας του και κάποιων χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο 91 ετών αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αντιμετωπίζει ωστόσο την κατάσταση με περισσή δύναμη και μεγάλο απόθεμα ψυχής. Συγκλονιστική είναι η δήλωση που έκανε τηλεφωνικά στο Mega, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Κοιτάξτε, στην Αλβανία υπάρχουν πολλές χαράδρες και εγώ έχω συνηθίσει και κατεβαίνω σε χαράδρες αρκετά χρόνια τώρα, 30 χρόνια… Βρίσκουμε όμως ένα μονοπάτι και ανεβαίνουμε πάλι στο ξέφωτο».

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.752 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα. Συνολικά είναι 63.321 από τα οποία τα 4.556 (7,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 17.036 (26,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Την ίδια ώρα διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 297 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Το 82,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Μαύρο ρεκόρ καταγράφηκε και στον αριθμό των νέων θανάτων, οι οποίοι είναι  43 το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων στους 909.

Εντωμεταξύ, σκληρότερο πακέτο περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι, αν και αυτό το “ενισχυμένο” πακέτο δεν αποδώσει, δεν μπορεί να αποκλειστεί το κλείσιμο των σχολείων και η παράταση του Lockdown.

Πότε απαγορεύεται η κυκλοφορία 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, ότι από την ερχόμενη Παρασκευή μειώνονται σε τρεις (από έξι που είναι σήμερα) οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούμε να μετακινούμαστε σε όλη τη χώρα, από τις 21:00 το βράδυ ως και τις 05:00 το πρωί. Έτσι θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο λόγω εργασίας (με βεβαίωση εργοδότη), υγείας (SMS 1) και συνοδείας κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία (SMS 6).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο λόγος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι η διαπίστωση της κυβέρνησης πως υπάρχουν περιττές μετακινήσεις, οι οποίες  διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Σε ό, τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή «δεν αφορά στην άθληση / προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση, σε συνθέσεις ως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κοντά στην κατοικία». Υπενθύμισε επίσης ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Σχετικά με την τηλεργασία είπε ότι κάθε οργανισμός του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, να διαθέτει, ανά πάσα στιγμή, έκθεση που θα τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Στην έκθεση θα αναφέρονται και οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Πολιτική αντιπαράθεση 

Τα νέα μέτρα φέρνουν όμως αλλαγές και στη λειτουργία των καταστημάτων, όσων λειτουργούν, αφού ουσιαστικά μετά τις εννέα δεν θα μπορεί κάποιος να βγει έξω για να προμηθευτεί προϊόντα. Έτσι τα σουπερμάρκετ θα κλείνουν πλέον στις 20:30. Στην εστίαση δεν επηρεάζεται η διανομή κατ’ οίκον, υπάρχει όμως θέμα με τις αγορές για το σπίτι, αφού μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που θα κυκλοφορούν.

Όσοι πάντως βρίσκονται έξω από το σπίτι τους για έναν από τους τρεις νόμιμους λόγους, θα μπορούν να προμηθευτούν από τα ανοιχτά καταστήματα φαγητό σε πακέτο. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι, αν ο σουβλατζής θα πρέπει να ζητά και επίδειξη SMS ή άλλου είδους βεβαίωση από τους πελάτες του!

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση οξύνει την κριτική προς την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις νέες εξαγγελίες Χαρδαλιά κάνει λόγο για άλλη μία «ψηφίδα στο μωσαϊκό του κυβερνητικού παραλόγου» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κάθε δύο ημέρες αναιρεί τον εαυτό της».

Τονίζει τέλος ότι «η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει από το ατομικό τζόκινγκ, αλλά από μια κυβέρνηση που αντί να ενισχύει το ΕΣΥ, αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ανεύθυνα παιδιά». Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί πάντως στην αυριανή (Πέμπτη) συζήτηση στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι