Στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό ο Αλβανίας Αναστάσιος – “Εάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνήσκωμεν, τοῦ Κυρίου ἐσμέν”

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Με C-130 έφθασε το απόγευμα στην Ελευσίνα και διακομίσθηκε στον Ευαγγελισμό με ήπια συμπτώματα κορονοϊού ο ηλικίας 91 ετών Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που πάσχει από άσθμα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, κρίθηκε σκόπιμο να μεταβεί στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για την ενδεδειγμένη θεραπευτική φροντίδα.

Μολονότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ελαφρά μορφή (δέκατα) οι γιατροί στα Τίρανα έκριναν αναγκαία τη μεταφορά και νοσηλεία του σε εξειδικευμένη κλινική στην Ελλάδα, δεδομένου του προκεχωρημένου της ηλικίας του άλλα και κάποιων χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Θα περάσει, αλλά και αν δεν…

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με το MEGA σήμερα το πρωί, ανέφερε μιλώντας λαχανιαστά λόγω της δύσπνοιας: «Κοιτάξτε, στην Αλβανία υπάρχουν πολλές χαράδρες και εγώ έχω συνηθίσει και κατεβαίνω σε χαράδρες αρκετά χρόνια τώρα, 30 χρόνια… Βρίσκουμε όμως ένα μονοπάτι και ανεβαίνουμε πάλι στο ξέφωτο.

»Νομίζω το να συμμετέχει κανείς, έστω με αυτόν τον τρόπο στον κοινό πόνο, είναι δώρο του Θεού. Μην το βλέπουμε πάντα δύσκολο. Υπάρχουν ελαφρά συμπτώματα. Εχθές είχαμε μια μεγαλύτερη δυσκολία. Εγώ έχω μια ευαισθησία με τους πνεύμονες, έχω ένα άσθμα πολύ καιρό. Νομίζω θα το ξεπεράσουμε.

»Έγιναν τα δέκατα ναι, αλλά σήμερα είμαστε καλά. Σήμερα το μεσημέρι, φαντάζομαι το απόγευμα, θα είμαι στον Ευαγγελισμό. Άλλωστε ο Ευαγγελισμός είναι γνώριμο νοσοκομείο για εμένα και άλλοτε είχαμε ορισμένες δυσκολίες, τις ξεπεράσαμε. Και μην στεναχωριέστε. Θα το περάσουμε. Ἐάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνήσκωμεν, τοῦ Κυρίου ἐσμέν. Είναι μεγάλη παρηγοριά αυτά τα πράγματα για εμάς».

 

Ο Πατριάρχης

Επιστολή στον Αναστάσιο έστειλε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον
Τιράνων και πάσης Αλβανίας
κύριον Αναστάσιον,

Εις Τίρανα.

Μακαριώτατε και πολυφίλητε αδελφέ,
Αι προσευχαί ημών Σας συνοδεύουν κατά την πτήσιν Σας προς το κλεινόν Άστυ και κατά την εν αυτώ νοσηλείαν Σας, η οποία ευχόμεθα να είναι βραχεία και αποτελεσματική˙ διότι Σας αγαπώμεν και διότι Σας χρειάζεται η Εκκλησία.
Ευχόμεθα να συνεχίσετε επί πολλά ακόμη χρόνια την δημιουργικήν και ευεργετικήν προσφοράν Σας εις τον Χριστιανισμόν και εις την ανθρωπότητα, εις δόξαν Θεού.

Μακαριώτατε, περαστικά Σας!

Σας ασπαζόμεθα φιλήματι αγίω,
Αδελφικώς εν Κυρίω,

Πατριάρχης Βαρθολομαίος»

Πειραιώτης

Ο αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 4 Νοεμβρίου του 1929 ως κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος, και είναι μια ξεχωριστή μορφή –θεολόγος, συγγραφέας, αρχιερέας και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου. Είναι ένας από τους προέδρους της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη.

Αρχικά υπήρξε Πατριαρχικός Έξαρχος εν Αλβανία (Iανουάριος 1991 – Iούνιος 1992) και στη συνέχεια Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ανδρούσης (Aύγουστος 1991 – Iούνιος 1992). Από τις 24 Ιουνίου 1992 είναι Aρχιεπίσκοπος Tιράνων και πάσης Aλβανίας. Tο εκκλησιαστικό έργο του Aναστασίου κορυφώθηκε με την αποστολή που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκ των ερειπίων αναστήλωση της Oρθοδόξου Aυτοκεφάλου Eκκλησίας της Aλβανίας, η οποία είχε καταρρεύσει υπό τον Ενβέρ Χότζα.

Αναγέννηση από το μηδέν

Ως αποτέλεσμα του έργου του συγκροτήθηκαν πάνω από 400 ενορίες, ενώ ίδρυσε τη Θεολογική-Ιερατική Σχολή (Aκαδημία) «Aνάστασις» στο Δυρράχιο, το Eκκλησιαστικό Λύκειο «Tίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο (1998) και στο Σουκθ-Δυρράχιο (2007) και 50 Κέντρα Νεολαίας σε διάφορες πόλεις. Mόρφωσε και χειροτόνησε 145 νέους κληρικούς, ενώ φρόντισε για την έκδοση λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων.

Συνέστησε Tεχνική Yπηρεσία στην Eκκλησία της Αλβανίας και μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών, την αναστήλωση 70 μοναστηριών και εκκλησιών-πολιτιστικών μνημείων και την επισκευή 160 ναών και 45 εκκλησιαστικών κτιρίων (Aρχιεπισκοπή, Mητροπόλεις, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νεολαίας, κ.α.), στο σύνολο 425 κτίρια. Θεμελίωσε το πρώτο γυναικείο μοναστήρι , την Σκήτη των Αγίων Μυροφόρων.

Ίδρυσε την πρώτη ορθόδοξη αλβανική εφημερίδα (Ngjallja), το παιδικό περιοδικό Gëzohu (Χαίρε), το νεανικό περιοδικό Kambanat (Καμπάνες), την επιστημονική επιθεώρηση Kërkim (Αναζήτηση), το δελτίο «News from Orthodoxy in Albania», και Pαδιοφωνικό σταθμό. Μερίμνησε για τη δημιουργία Eργαστηρίων της Eκκλησίας (τυπογραφείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο, εργαστήρια αγιογραφίας και αποκαταστάσεως εικόνων) και πραγματοποίησε αγώνες για τη διεκδίκηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Παρών και στο Κοσσυφοπέδιο

Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου το 1999 οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα με το οποίο βοήθησε 33.000 περίπου πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Aλβανίας. Συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης στις σχέσης Eλλάδος – Aλβανίας και αγωνίστηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Η δράσεις του αυτές τον οδήγησαν ώστε να είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι