ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύο παιδιά με σαλμονέλα – 488 γαστρεντερίτιδες και αναπνευστικές λοιμώξεις

Δύο παιδιά με σαλμονέλα στη Λάρισα - 488 γαστρεντερίτιδες και αναπνευστικά, Όλγα Μαύρου

Αυξάνονται τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στις πλημμυροπαθείς περιοχές, αλλά και σε γειτονικές τους. Όπως ανακοίνωσε σε αναλυτική ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το νερό στο Βόλο παραμένει μη πόσιμο (παρά τις δηλώσεις του δήμαρχου Βόλου) και συνολικά πλέον τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234, ενώ στις  254 ανήλθαν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία», τόνισε η κα Αγαπηδάκη, όμως μέσα σε μόλις 24 ώρες απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων Μαγνησίας 1.304 κάτοικοι της περιοχής. Ανακοινώθηκαν όμως και δύο περιστατικά με σαλμονέλα, σε παιδιά στη Λάρισα. 

Όσον αφορά στα τεστ που γίνονται για λεϊσμανίαση η κ. Αγαπηδάκη επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να θορυβηθούν οι κάτοικοι και ότι αποφασίσθηκε να διενεργούνται για καθαρά προληπτικούς λόγους. Στα Τρίκαλα και στο Κιλελέρ καταγράφηκαν και δύο περιστατικά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, όμως όπως ανακοινώθηκε, δεν είναι βέβαιο ότι οι δύο ασθενείς προσβλήθηκαν μετά τις πλημμύρες.

Από τους 1304 πολίτες που απευθύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο (χθες στην ουσία) για προβλήματα υγείας σε νοσοκομεία, πέραν των γενικών διαγνώσεων που δεν ανακοινώθηκαν, οι 53 διαγνώσθηκαν με γαστρεντερίτιδα και οι 66 με λοίμωξη του αναπνευστικού (δεν διευκρινίσθηκε αν πρόκειται για κορονοϊό, γρίπη ή άλλη είτε ιογενή είτε μικροβιακή λοίμωξη).

Αναφορικά με τις νοσηλείες, σήμερα έγιναν άλλες πέντε νέες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, τρεις στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15, σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, ενώ μαζί με όσους νοσηλεύονται για αναπνευστικές λοιμώξεις, το σύνολο των νοσηλευομένων φθάνει περίπου τους 30. Επίσης καταγράφηκαν και δύο περιστατικά σαλμονέλωσης σε παιδιά.

Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι καταγράφηκαν και δώδεκα γαστρεντερίτιδες στην Σκιάθο, κάτι που  η ίδια αποσυνδέει από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τα αποδίδει σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εντούτοις είναι πιθανόν μολυσμένα νερά ή τρόφιμα από τη Θεσσαλία να έφτασαν στο νησί. Για την ασφάλεια ακόμα και των θαλασσίων υδάτων τέθηκε ζήτημα ακόμα και για τη Χαλκιδική, όπου έφτασαν ρεύματα από τη Θεσσαλία.

Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει λάσπη και φερτά υλικά από τις πλημμύρες να έχουν φτάσει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος ίσως δεν έπρεπε αυτές τις μέρες να κολυμπάει εκεί. Η εικόνα που δείχνει το πρόβλημα είχε αναρτηθεί στο facebook στην ομάδα Weather Analysis Greece. Σύμφωνα με την ανάρτηση στα social media που συνοδεύει τη φωτογραφία από το δορυφόρο, πιθανότατα τα νερά εκεί να μην είναι κατάλληλα για κολύμβηση.

Επτά νέα  κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν και στο δήμο Σοφάδων. Στους Σοφάδες βρέθηκε ακατάλληλο και το νερό εξάλλου. Στο κατωτέρω βίντεο μπορείτε να ακούσετε λεπτομερώς (στο 10ο λεπτό) σε ποιες περιοχές το νερό βρέθηκε κατάλληλο ή ακατάλληλο. Να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας σε διάστημα 18 ετών (μέχρι και το 2022) είχαν καταγραφεί μόλις 580 κρούσματα τροφιμογενούς/υδατογενούς νοσήματος ή κατά μέσο όρο 3-4 το χρόνο όλα κι όλα. Κατά συνέπεια όλα όσα παρουσιάζονται τώρα, είναι σαφώς απόρροια των πλημμυρών.

Το πρόβλημα στέγης

Εν τω μεταξύ μέχρι στιγμής 142 σπίτια και επιχειρήσεις ως κτίρια βγήκαν “κόκκινα” ή πλέον ακατάλληλα για κατοικία και 92 κρίθηκαν “κίτρινα” ή προσωρινά ακατάλληλα, ενώ 12 κρίθηκαν “πράσινα”, με την έννοια ότι χρειάζονται μόνον μικρές επισκευές. Το επίδομα προσωρινής στέγασης για όσους έχουν ακατάλληλη κατοικία είναι 300-500 ευρώ το μήνα (επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης), αλλά στην πράξη είναι αδύνατον να βρει κάποιος να νοικιάσει σπίτι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες στη Θεσσαλία, αν όχι και πανελλαδικά. Οι  περισσότεροι δεν βρίσκουν πουθενά να νοικιάσουν, οπότε φιλοξενούνται αριστερά και δεξιά, σε συγγενείς και φίλους ή σε πιο τυχερούς γείτονες, ενώ υπάρχουν πλέον περιοχές που δεν έχουν καν σχολεία, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να μην ξέρουν πού να πάνε να μείνουν μαζί με τα παιδιά τους.

Μπορείτε στο βίντεο να ακούσετε την σχετική ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό. Στο 10ο λεπτό μπορείτε να ακούσετε λεπτομερώς πού έχει βρεθεί κατάλληλο πόσιμο νερό και πού παραμένει ακατάλληλο.

Πρόληψη των λοιμώξεων

Υπενθυμιζεται ότι η σαλμονέλλωση είναι λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα και τα συμπτώματα μοιάζουν με της ιογενούς  γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό άλγος, εμετοί, πυρετός), μόνον που χρειάζεται διαφορετική φαρμακευτική αγωγή, κυρίως για βρέφη, άτομα άνω των 65 ετών και ανοσοκατεστλμένους ανεξαρτήτως ηλικίας.

H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό πόνο, πόνο στους μύες, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετούς. Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Το νόσημα μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Σε 18 χρόνια στη χώρα μας καταγράφηκαν 11.075 κρούσματα, δηλαδή ένα κρούσμα ανά 25.000 κατοίκους ή περίπου 300 έως 600 το χρόνο, τα περισσότερα το καλοκαίρι και κυρίως σε παιδιά. Η σαλμονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.

Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν από κάποιον που π.χ. ετοιμάζει σαλάτα χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια του ενώ προηγουμένως είχε πάει στην τουαλέτα, ή να έχει μολυνθεί ένα μαχαίρι ή ένα πιάτο από κάποια βρώμικα χέρια ή και μολυσμένα τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με κόπρανα. Το κακό είναι ότι η σαλμονέλλα δεν είναι ορατή και το μολυσμένο τρόφιμο έχει φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση.

Το άτομο μπορεί να μολυνθεί και από την επαφή του με μολυσμένα ζώα (π.χ. γάτες, σκύλοι, χελώνες κ.λπ.). Σπανιότερα, μπορεί να συμβεί μετάδοση από άτομο σε άτομο, χωρίς ενδιάμεσο τρόφιμο, όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας). Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση (π.χ. την κατανάλωση ενός μολυσμένου τροφίμου) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μικροοργανισμών που έχουν προσληφθεί. Τα περισσότερα άτομα νοσούν εντός 12-36 ωρών από την έκθεση.

Για τη σαλμονέλωση αλλά και όλες τις γαστρεντερίτιδες που σχετίζονται με μολυσμένο τρόφιμο, χέρια ή νερό, η πρόληψη είναι η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής (σαπούνισμα χεριών με ζεστό νερό) και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων, καθώς βεβαίως και ο βρασμός του νερού στις επίμαχες περιοχές, καθώς και η απολύμανση των σκευών.

Πρέπει να θυμούνται όλοι να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους μετά από επαγή με πιθανόν μολυσμένη επιφάνεια, ή όταν αλλάζουν πάνες σε μωρά, πριν την προετοιμασία φαγητού και πριν την κατανάλωσή του, μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή κρέατος, όπως και μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά. Το πρόβλημα στις πληγείσες περιοχές είναι πιο περίπλοκο, καθώς πολλά παθογόνα παραμονεύουν πλέον και στις επιφάνειες τοίχων ή στα έπιπλα των σπιτιών που πλημμύρισαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι