ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αντιπαράθεση για τo φράγμα του Καλέντζη – Στο πόδι ο στρατός για τα νεκρά ζώα

Αντιπαράθεση για το ρήγμα στο φράγμα Καλέντζη – Η υγειονομική εικόνα στην Θεσσαλία

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει βρεθεί το ανάχωμα στο Καράμπαλη και το φράγμα Καλέντζη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να διαψεύδει ότι έσπασε κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, κατόπιν εντολής της περιφέρειας, ώστε να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα, όπως ισχυρίστηκε χθες ο χειριστής του μηχανήματος σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha. Το ρεπορτάζ υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την άμεση παραίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Μαρινάκης.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αποκομιδή των νεκρών ζώων από τα χωριά στη Θεσσαλία που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν στην Θεσσαλία με πλήρη εξοπλισμό και με βάση τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις.

Τα συνεργεία δουλεύουν ακατάπαυστα με προστατευτικές στολές που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ακολουθούν τον προγραμματισμό που κάνουν από κοινού η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Στη “μάχη” για την περισυλλογή των άταφων ζώων μπήκε και ο στρατός, δεδομένου ότι περισσότερα από 110.000 είναι τα ζώα που χάθηκαν στην πλημμύρα.

Οι δηλώσει Μαρινάκη

«Αυτό που είχα πει και επαναλαμβάνω είναι ότι ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά και συγκεκριμένα ο Παλαμάς είναι αστήριχτος και μάλιστα δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στον κόσμο αυτή η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για αυτήν την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. «Από εκεί και πέρα οι επιμέρους εργασίες που γίνονται, γιατί γίνονται, προφανώς είναι από την Περιφέρεια την αντιπεριφέρεια, προφανώς είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, «οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός είναι αστήρικτος και μάλιστα δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κόσμο. Δεν έχει καμία βάση και καμία επαφή με την πραγματικότητα», υπογράμμισε με νόημα. «Τις πρώτες ημέρες έγινε προσπάθεια να χτιστεί ένα ψέμα μεταξύ άλλων το οποίο στην πραγματικότητα τι έλεγε; “Ότι ήρθε κάποιος και έκανε μια παρέμβαση για να σώσει μια πόλη και να πλημμυρίζουν τα χωριά. Αυτό δεν έχει καμία βάση και καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Το επαναλαμβάνω» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το αν η ΝΔ εξακολουθεί να στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως συμπλήρωσε ότι η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Να σημειωθεί πως το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο με την άγρια επίθεση που δέχτηκε ο κ. Αγοραστός από πλημμυροπαθείς.

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 

Την άμεση παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις «αποκαλύψεις-κόλαφο», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, για το ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από περιφερειάρχης Θεσσαλίας». Σημειώνει δε πως «αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι «αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει –εκτός από τις δικές του– και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του περιφερειάρχη».

«Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά για fake news έκανε και πάλι λόγω σήμερα ο κ. Μαρινάκης.

Τί είπε ο αντιπεριφερειάρχης

Την έγκριση του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας είχε το άνοιγμα τομής στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, το βράδυ που ξέσπασε η κακοκαιρία Daniel, με αποτέλεσμα, όπως πολλοί καταγγέλλουν, να πλημμυρίσει ο Παλαμάς. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα» είπε στον Alpha ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος.

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, ο ίδιος έδωσε την έγκρισή του, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του. «Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”», όταν του είχε πει να γίνει τομή στο ανάχωμα», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο δήμαρχος δεν είχε εμπειρία, ο κ. Νούσιας ανέφερε ότι είτε θα έστελνε την αρμόδια υπηρεσία, είτε θα πήγαινε στο σημείο ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα, «είπε την αλήθεια. Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. “Ακόμη και το ανάχωμα;”. “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη».

Ο κ. Νούσιος ανέφερε μάλιστα ότι συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου και εμπιστεύτηκε τον δήμαρχο επειδή στο παρελθόν, όσα είχε προτείνει είχαν λειτουργήσει. Όπως παραδέχθηκε μάλιστα, τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην περιφέρεια «δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν».

Άλλοι δύο σωροί

Στο ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοείται εικάζεται ότι ανήκουν οι δύο σοροί, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που εντοπίστηκαν χθες και την περασμένη Παρασκευή σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου.

Η σορός της γυναίκας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Θεοτόκου νότια του Πηλίου την Παρασκευή. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, έχει αποσταλεί DNA στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ και θα χρειαστούν 20 ημέρες για την ταυτοποίηση. Για τον άνδρα πέρα από τη διαδικασία με το DNA όπου ισχύει η ίδια διαδικασία, επειδή έχει κάποιο τατουάζ αναμένεται επίσημη αναγνώριση από τους οικείους του από φωτογραφίες μέσω της πρεσβείας.

Η σορός του είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή Μουρτιά Πηλίου από μέλη του λιμενικού σώματος. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί δύο εβδομάδες πριν τα ίχνη του να χαθούν στο Πήλιο με τις πλημμύρες.

Η υγειονομική εικόνα

Νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία Daniel έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα την Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.152 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού. «Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα. Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.

Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός ασθενή που νοσηλεύεται και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Σχετικά με την υδροδότηση, την Τετάρτη ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες (Τετάρτη) για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από αύριο (Παρασκευή) η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα. Είπε τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι