“Εισερχόμενα” και πανηγύρια θορύβησαν την κυβέρνηση – Νέα μέτρα μετά από σύσκεψη

“Εισερχόμενα” και πανηγύρια θορύβησαν την κυβέρνηση – Νέα μέτρα μετά από σύσκεψη, Βαγγέλης Σαρακινός

Καμπάνα κινδύνου χτύπησε στην κυβέρνηση η κάθετη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως “εισαγόμενων”, και το Μαξίμου, μετά από τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς προχωρά στη λήψη ενισχυτικών μέτρων. Η κυβερνητική παρέμβαση ήταν αναμενόμενη καθώς, εκτός από την κατάσταση στα σύνορα, χαλάρωση της τήρησης των μέτρων διαπιστώθηκε και στο εσωτερικό.

Στην κυβερνητική σύσκεψη, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, μετείχαν 13 υπουργοί, υφυπουργοί και αξιωματούχοι. Αμέσως μετά τη λήξη της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι, από τις 14 Ιουλίου, όσοι εισέρχονται στη χώρα από τα βόρεια σύνορά μας στον Προμαχώνα, θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου. Το τεστ αυτό θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στη συνοριακή διέλευση του Προμαχώνα, η οποία είναι η μόνη ανοιχτή για τους τουρίστες, παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση των κρουσμάτων. Η υγειονομικές αρχές αύξησαν βεβαίων τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ ανίχνευσης, ωστόσο τα κρούσματα παρουσίαζαν επίσης κάθετη αυξητική τάση.

“Βόμβα” τα Βαλκάνια 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η κυβερνητική σύσκεψη, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωναν τουλάχιστον 29 νέα  θετικά κρούσματα κορονοϊού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πρόκειται για πολίτες από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, τα οποία εντοπίστηκαν με τα τεστ που έγιναν την προηγούμενη ημέρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι η κατάσταση στο συνοριακό φυλάκιο είναι πολύ πιο άσχημη και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Σήμερα η κυβέρνηση ζήτησε να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα να μην επαναπαύονται στην επίδειξη του αρνητικού τεστ της ξένης χώρας. Ερωτήματα προκαλεί, ωστόσο, γιατί δεν ζητήθηκε εξαρχής η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου από όσους εισέρχονται στη χώρα, αφού ήταν γνωστό ότι, ειδικά στη Ρουμανία υπήρχε μεγάλη διασπορά του ιού.

Γνωστό ήταν επίσης, ότι αναμενόταν σημαντική κάθοδος από τις δύο βαλκανικές χώρες, όχι μόνον τουριστών, αλλά και εποχικών εργατών, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε αγροτικές δραστηριότητες. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι, ωστόσο, κράτη-μέλη της ΕΕ και αυτό περιπλέκει κάπως τα πράγματα. Παραλλήλως, βιαστική αποδεικνύεται εκ των υστέρων και η αρχική απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων με την Σερβία, τα οποία έκλεισαν και πάλι, έως τις 15 Ιουλίου, μετά την ραγδαία επιδείνωση της εκεί κατάστασης.

Η βαλκανική ενδοχώρα είναι βέβαια ο μεγάλος τροφοδότης του οδικού τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας. Σε αυτό, άλλωστε, έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους για την στοιχειώδη διάσωση της χρονιάς όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού και των συναφών δραστηριοτήτων από τον Όλυμπο μέχρι τον Έβρο. Στη σύσκεψη πάντως, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια και τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης.

“Βόμβα” και τα πανηγύρια

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων, στην  εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων. Επισήμανε ακόμη, ότι αυτό απαιτείται ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού δεν αφορούσε, ωστόσο, μόνον τα μέτρα στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, αλλά και όλους εκείνους, οι οποίοι επιδεικνύουν μια χαλάρωση στο εσωτερικό. Τις τελευταίες ημέρες η χώρα έγινε κυριολεκτικά για τα πανηγύρια, τα οποία  λόγω εποχής βρίθουν στην ελληνική επαρχεία. Εκεί όμως παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός ανθρώπων και παραβίαση της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε τέτοιες καταστάσεις ενεπλάκησαν μάλιστα ακόμα και βουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς οι επόμενες τρεις ημέρες θεωρούνται κρίσιμες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να εξεταστούν σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή.

Μέχρι τότε θα έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα των  περίπου 50.000 τεστ που έγιναν στις πύλες εισόδου της χώρας τις προηγούμενες ημέρες. Σε αυτό το πακέτο είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται τοπικά lockdown, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν τεστ στους εποχικά εργαζομένους, κυρίως σε όσους προέρχονται από βαλκανικές χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι