ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκταφή νεκρών, “γηγενείς αρνητές” γονείς και άλλα περίεργα…

Εκταφή νεκρών, “γηγενείς αρνητές” γονείς και άλλα περίεργα…

Η εκταφή του 79χρονου στην Πιερία από συγγενείς που θεωρούν ότι ο άνθρωπός τους πέθανε από ιατρικό σφάλμα και όχι από κορονοϊό, είχε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα: βρέθηκε όντως σοβαρό τραύμα στην τραχεία και τεκμαίρεται ότι ήταν ή μοιραία ή πάντως πολύ προβληματική η πράξη της διασωλήνωσης. Σημειωτέον, ότι ο 79ρονος είχε αρνηθεί να διασωληνωθεί επειδή αισθανόταν καλά.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ζητηθεί πάνω από 10 εκταφές νεκρών από συγγενείς τους, που επιμένουν ότι οι φερόμενοι ως θύματα του κορονοϊού πέθαναν από άλλο αίτιο. Τουλάχιστον τέσσερις εκταφές έχουν εγκριθεί από τις εισαγγελίες, καθώς νομικά, οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα να διερευνηθεί ιατροδικαστικά το αίτιο θανάτου, ειδικά αν υπάρχει υπόνοια ιατρικού σφάλματος. Δεν εγκρίνεται πάντως η εκταφή εύκολα, επειδή απλώς κάποιος αποφάσισε να εξεταστεί ιατροδικαστικά ο θανών.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναφέρει ενδείξεις, που πρέπει να διερευνηθούν και που αιτιολογούν την εκταφή. Στην περίπτωση της Πιερίας ο 79χρονος αρνιόταν να διασωληνωθεί γιατί ανέπνεε κανονικά και αισθανόταν καλά. “Με πάνε για διασωλήνωση και δεν θέλω” είπε τηλεφωνικά στην κόρη του, που εκείνη τη στιγμή δεν ήταν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί επέμειναν ότι μπορεί να αισθανόταν καλά, όμως οι εξετάσεις του ήταν πολύ κακές και για να σωθεί η ζωή του έπρεπε να διασωληνωθεί.

Προτού φθάσουν στο νοσοκομείο οι συγγενείς του, οι γιατροί είχαν προχωρήσει στη διασωλήνωση, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες. Νομικά, όταν ο ασθενής αρνείται, οι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα να τον διασωληνώσουν, αλλά ο πάσχων πρέπει να υπογράψει ότι δεν δέχεται την συγκεκριμένη ιατρική πράξη ή και να ζητήσει εξιτήριο με δική του ευθύνη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, λόγω απουσίας αυτοπτών μαρτύρων δεν γνωρίζουμε πώς προέβησαν οι γιατροί σε ιατρικές πράξεις στις οποίες ο ασθενής είχε αντίρρηση ή αν τελικά τον μετέπεισαν. Όμως, μόλις τον διασωλήνωσαν έφθασαν οι συγγενείς του, στους οποίους οι γιατροί της εντατικής είπαν, παραδόξως, «να περιμένετε ότι θα πεθάνει». Οι συγγενείς εξεπλάγησαν: πρώτον, ο γέροντας μιλούσε κανονικά, ανέπνεε κανονικά και αισθανόταν καλά, και δεύτερο και κυριότερο, οι γιατροί είπαν ότι η διασωλήνωση γινόταν για να του σώσει την ζωή.

Το τραύμα στην τραχεία

Γιατί τώρα τους έλεγαν ότι πεθαίνει, αφού είχε μόλις διασωληνωθεί; Οι συγγενείς δεν είναι αρνητές και ήξεραν ότι έχει κορονοϊό ο ηλικιωμένος. Όμως, πήγαινε καλά επί πέντε ημέρες και τους εξέπληξε βασικά η δήλωση περί επικείμενου θανάτου αμέσως μετά την διασωλήνωση. Η ιατροδικαστής Κατερίνα Αποστολίδου που ανέλαβε την υπόθεση δήλωσε ότι ακόμη η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά φαίνεται πως ο θάνατος μπορεί να σχετίζεται με επιπλοκή της διασωλήνωσης. «Θα περιμένουμε και τον ιατρικό φάκελο του θανόντα αλλά και την ολοκλήρωση των δικών μας εξετάσεων, για να έχουμε σαφή εικόνα της αιτίας θανάτου», είπε.

Όταν πάντως δεν υπάρχει κάποια εξωτερική ένδειξη (όπως εν προκειμένω το τραύμα στην τραχεία) δεν μπορεί ο θάνατος να τεκμηριωθεί ότι επήλθε από άλλο αίτιο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κυριολεκτικά από κορονοϊό, αλλά από επιπλοκές σε άλλα όργανα. Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι υπάρχει αυξημένη “ζήτηση” εκταφών σε σύγκριση με άλλες χρονιές και ότι κάποιες τις ζητούν φανατικοί αρνητές του κορονοϊού ή αντιεμβολιαστές και πολέμιοι της μάσκας. Άλλα τις ζητούν και άτομα που έχουν βάσιμες υπόνοιες ότι έγιναν στην περίπτωση του συγγενούς τους κάποια μοιραία ιατρικά λάθη κατά τη νοσηλεία του.

Αρνητές κορονοϊού

Εν τω μεταξύ σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάσθηκε για παράνομη είσοδο σε δημόσια υπηρεσία και για έργω εξύβριση (τη σπρωξιά) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης,  ο πατέρας που έσπρωξε δασκάλα στο 2ο δημοτικό σχολείο της Θέρμης για να βάλει με το ζόρι το παιδί του στο σχολείο, παρότι ούτε τεστ είχε κάνει αυτό, ούτε μάσκα ήθελε να φορέσει. Ο 37χρονος είπε στο δικαστήριο:

«Εγώ δεν ήρθα για να δικαστώ, Ήρθα μόνο να σας ενημερώσω ότι δεν είναι αρμόδιο το δικαστήριο σας να με δικάσει. Αν προβείτε σε οποιαδήποτε απόφαση θα ενεργοποιήσω τη σύμβαση που δεν αναγνωρίζει τις εξουσίες, με όλες τις συνέπειες. Η Τοπική Επιτροπή Συνδιαχειριστών Αυτόχθονων Ελλήνων Ιθαγενών θα ζητήσει αποζημίωση 2,7 εκατ. ευρώ από την διευθύντρια του σχολείου». Και στο δικαστήριο πάντως επέμεινε να μπει χωρίς μάσκα και του επεδόθη πρόστιμο 300 ευρώ.

Σήμερα έκλεισε και το τρίτο τμήμα δημοτικού σχολείου μετά τα δύο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης. Το τρίτο τμήμα είναι σε δημοτικό σχολείο στο Μούλκι Κορινθίας (έξω από το Κιάτο). Στα δύο τμήματα που έκλεισαν για δέκα ημέρες την περασμένη Δευτέρα στη Νεάπολη καταγράφηκαν 11 και 12 κρούσματα αντίστοιχα στην Β΄και Γ΄ τάξη. Αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας με βάση το νόμο που προβλέπει αναστολή με κρουσματα στο 5-% συν ένας μαθητής. Στο Μούλκι τα κρουσματα παρουσιάστηκαν στην ΣΤ τάξη, αλλά δεν γνωρίζουμε τον αριθμό.

Κορονοϊός και πανεπιστήμια

Στην Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν, αν είναι ανεμβολίαστοι, να δηλώνουν το αποτέλεσμα σε νέα πλατφόρμα και όχι στο selftesting.gr. Η νέα πλατφόρμα (που ακόμη δεν λειτουργεί) είναι η edupass.gov.gr.

Για να συμμετέχουν στην δια ζώσης εκπαίδευση θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Διαφορετικά, πρέπει να υποβάλλουν κάθε εβδομάδα δύο rapid test που θα πληρώνουν με δική τους δαπάνη και θα τα κάνουν Τρίτη και Παρασκευή. Στα ΑΕΙ δύνεται η δυνατότητα να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων (συνολικά 2,6 εκατομμύρια ευρώ).

ΕΟΔΥ και κρούσματα

Ενώ τα κρούσματα παρουσιάζονται ως σταθερά στην Ελλάδα, η ενημέρωση στηρίζεται κυρίως σε ανακοινώσεις κι όχι σε συνεντεύξεις Τύπου και πολλά θέματα μένουν αναπάντητα, όπως  η μαγική εικόνα με τα κρούσματα που αναφέρει (ή δεν αναφέρει ο ΕΟΔΥ). Για παράδειγμα, η  χθεσινή ανακοίνωση για τα παιδιά, που συνόδευε τους αριθμούς των σxολικών κρουσμάτων ήταν μάλλον κυβερνητική, παρά επιστημονική και δεν έδινε βασικά στοιχεία για την πορεία των κρουσμάτων.

Ανέφερε για παράδειγμα τα κρούσματα από τα δύο πρώτα τεστ των μαθητών, αλλά όχι το τρίτο και  δεν ανέφερε πόσα self test είναι όντως θετικά. Την περασμένη άνοιξη ο ΕΟΔΥ έγραφε πόσα τεστ επαληθεύονταν ως θετικά. Τώρα το αποφεύγει και αναφέρει μόνον όσα επανελέγχονται. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν την άνοιξη ότι το 90% των θετικών τεστ είναι ψευδώς θετικό, απάντησαν «δεν πειράζει, σημασία έχει να μην βγαίνουν ψευδώς αρνητικά και κυκλοφορούν φορείς. Τώρα όμως, αν σωστά λογαριάζουμε, είναι ψευδώς θετικό το 22% και πολλοί άνθρωποι δίνουν δέκα ευρώ για rapid test χωρίς κανένα λόγο».

Ο ΕΟΔΥ συγκεκριμένα αναγράφει ότι έχουν γίνει rapid test επιβεβαίωσης πάνω από 900.000 τις τελευταίες δύο εβδομάδες (παιδιά, γονείς αλλά και άτομα που έκαναν self test με δίκη τους πρωτοβουλία). Στο ίδιο διάστημα υποβλήθηκαν στις πλατφόρμες 4 εκατομμύρια τεστ. Αν, λοιπόν, από 4 εκατομμύρια σελφ τεστ (από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 24 Σεπτεμβρίου) τα 900.000 βγήκαν από self test θετικά, θα είχαμε 64.500 κρούσματα την ημέρα, που ασφαλώς δεν τα είχαμε.

H αξιοπιστία των self test

Αν τα self test είχαν αξιοπιστία ως προς τα θετικά έστω της τάξης του 10%, τότε θα είχαμε και πάλι 90.000 κρούσματα ή 6.500 την ημέρα. Για να “βγουν τα νούμερα” που δίνει κάθε μέρα ως κρούσματα ο ΕΟΔΥ, η μόνη λογική ερμηνεία είναι ότι τα self test ως προς τα θετικά είναι αναξιόπιστα σε ποσοστό 80% και βγαίνουν όντως θετικά σε ποσοστό μόλις 20%.

Σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν 1.285 κρούσματα την ημέρα, νούμερο που προσεγγίζει όσα δηλώνει ο ΕΟΔΥ ως κρούσματα από σχολεία. Και καθώς οι δωρεάν δημόσιες δομές είναι λίγες σε κάθε περιφέρεια, ιδού γιατί κλινικάρχες και εργαστήρια δέχτηκαν να πληρώνονται μόνον με 10 ευρώ το rapid τεστ. Ήξεραν τι πελατεία τους περίμενε και πόσα λεφτά πετάγονται για “επιβεβαίωση” ψευδώς θετικών self test: 7.200.000 ευρώ μόνο σε 14 μέρες…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι