Εκτοξεύονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ μετά το άνοιγμα των σχολείων
18/08/2021Μεγάλη αύξηση σημειώνουν τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα των περισσότερων σχολείων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν από 14% σε 19% μέσα σε δύο εβδομάδες, ποσοστό που απασχολεί και την Ελλάδα. Σε 24 μέρες ανοίγουν και τα ελληνικά σχολεία, με εμβολιασμένο μόνο το 3% των παιδιών 12-14 ετών και το 11% των εφήβων 15-17 ετών. Οι καθηγητές έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό περίπου 70%. Στις ΗΠΑ αντίστοιχα έχει εμβολιασθεί το 44% των παιδιών 12-17 ετών και το 90% των εκπαιδευτικών.
Η υποχρεωτικότητα για το εκπαιδευτικό προσωπικό είχε αποκλεισθεί τον Ιούλιο από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε σχετικά ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αλλάζουν συνεχώς δάσκαλο ή καθηγητή όταν θα τίθεται σε αναστολή ο ανεμβολίαστος διδάσκων. Επιπλέον ανέφερε πως με ανεμβολίαστο το 30% των εκπαιδευτικών θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων αν ετίθεντο σε αναστολή όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί (45.000 συνολικά στους 150.000). Τότε είχε δηλώσει ότι «στην παρούσα συγκυρία δεν εξετάζουμε την υποχρεωτικότητα στους εκπαιδευτικούς», όμως τώρα αλλάζει η συγκυρία.
Στις ΗΠΑ κάποιες περιοχές στο Λος Άντζελες και στο Σικάγο απαιτούν ήδη τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ενώ στη Νέα Υόρκη σκέφτονται να ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς είτε να εμβολιαστούν, είτε να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα. Ένα άλλο θέμα που πάντως διαφοροποιεί τις ΗΠΑ από την Ευρώπη και την Ελλάδα, είναι ότι κάθε πολιτεία έχει τα δικά της προληπτικά μέτρα και στις μισές πολιτείες δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους μαθητές.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει αποφασίσει να συστήσει στο γενικό πληθυσμό να λάβει τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, δέκα μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την εφημερίδα “The New York Times”, που επικαλείται δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η απόφαση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η τρίτη δόση θα αρχίσει να χορηγείται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα η τρίτη δόση συζητείται μόνον για τους ανοσοκατεσταλμένους και ορισμένους ιατρονοσηλευτές.
Υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων
Στην χώρα μας ακόμη δεν έχει κάνει ούτε μία δόση το 37% των ενηλίκων ή το 49% του γενικού πληθυσμού. Έχει εμβολιασθεί πλήρως το 51% του πληθυσμού όλων των ηλικιών, ενώ στόχος για τη συλλογική ανοσία ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός του 70%, ώστε με όσους έχουν ήδη νοσήσει (περίπου 15%) να επιτευχθεί αθροιστικά το 85%. Όμως η απόσταση που χωρίζει από τον στόχο είναι τεράστια ως έχουν σήμερα τα πράγματα, με περίπου 20.000-25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Κατά συνέπεια η επιστροφή στους κλειστούς χώρους θα βρει τη χώρα δίχως συλλογική ανοσία και με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Χθες τα κρούσματα ήταν 4.206, ενώ πέρσι στις 18 Αυγούστου ήταν 269.
Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει και εμβολιασμένους, παρότι αυτοί κατά κανόνα μένουν ασυμπτωματικοί ή νοσούν ηπίως, συνεπάγεται ευρύτερη διασπορά σε όλο τον πληθυσμό, κάτι που θα φέρει αναπόφευκτα σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας, με μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων να συρρέει ήδη στα νοσοκομεία. Όσον αφορά τα γηροκομεία και τις προνοιακές δομές άρχισε ήδη από προχτές η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους, ενώ για τους ιατρονοσηλευτές κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων αυτή θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.
Θλιβερή εντύπωση προκάλεσε και η επιπόλαιη απάντηση του Στέφανου Τσιτσιπά σε δημοσιογράφο για τα εμβόλια, ότι θα εμβολιασθεί μάλλον όταν αυτό γίνει υποχρεωτικό. Το σχόλιο αντιμετωπίσθηκε δυσμενώς καθώς η κυβέρνηση θεωρώντας τον πρότυπο για θετική επιρροή, τον είχε χρησιμοποιήσει για το σποτάκι υπέρ της τήρησης των μέτρων στην περσινή καραντίνα.
Η μετάβαση του “προτύπου” από το «φροντίζουμε τους άλλους» στο «θα εμβολιαστώ μόνο αν με υποχρεώσουν» προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, γιατί κάθε πολίτης δικαιούται να έχει την άποψή του, αλλά όταν έχει αναλάβει ρόλο προτύπου από κυβερνητική πρωτοβουλία σε σποτ, αυτή η άποψη αίφνης παίρνει μια ανεπιθύμητη πλέον βαρύτητα.
Όσοι αγαπάμε μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από εμάς στον κορωνοϊό. Γι’ αυτό αγκάλιασε τα μέτρα προστασίας. Για να μπορέσουμε σύντομα να αγκαλιάσουμε ξανά όσους αγαπάμε, όπως παλιά.@govgr pic.twitter.com/0Zl6YJ65yD
— Stefanos Tsitsipas (@steftsitsipas) August 17, 2020
Παρέμβαση Μόσιαλου για Τσιτσιπά
Είχε συγκεκριμένα προηγηθεί, μεταξύ ενός Αμερικανού αθλητικογράφου και του τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά στο Σινσινάτι, ο εξής διάλογος προχθές: «Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω», είπε. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν.«Θα εμβολιαζόσασταν μόνο αν ήταν υποχρεωτικό;», τον ρώτησαν και εκείνος απάντησε «φυσικά». Όμως μπορεί να μην εννοούσε «φυσικά και δεν θα εμβολιασθώ μέχρι να γίνει υποχρεωτικό», αλλά «φυσικά και θα υπακούσω στο νόμο».
Ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλιας Μόσιαλος σχολίασε σχετικά: «Μόνο το 39% των συμπατριωτών μας ηλικίας 18-24 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο (με κίνητρα και χωρίς κίνητρα). Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και υπερβαίνει τις δηλώσεις του πρώην(;) ειδώλου (το ερωτηματικό το βάζω γιατί πολλές φορές η πορεία από την απαξίωση στην αποθέωση είναι μισό τσιγάρο δρόμος, ειδικά στη χώρα μας). Η δήλωση που τόσο απογοήτευσε, γιατί έγινε από επώνυμο που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ας μας προβληματίσει γενικότερα. Οι ελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων είναι ειδήσεις καθημερινά και όχι το πόσοι έχουν σωθεί λόγω της προστασίας των εμβολίων.
»Ο άδικος θάνατος ενός εμβολιασμένου συμπατριώτη μας γίνεται κυρίαρχη είδηση ενώ “ξεχνάμε” ότι είχαμε 13,204 άδικους θανάτους ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας μέχρι στιγμής. Στο διαδίκτυο αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλονται απόψεις για τα εμβόλια από ‘πανεπιστημιακούς’ και ‘ειδικούς’ μπροστά στις οποίες η ανώριμη τοποθέτηση του επωνύμου τενίστα είναι ήσσονος σημασίας. Ενόχλησε ο κ. Τσιτσιπάς αλλά μήπως πέρα από το δέντρο να δούμε και το δάσος;» καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.