ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Λύτρα: Έρευνα του Αρείου Πάγου για εισαγγελέα-ανακριτή –Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου

Στα δικαστήρια ο γνωστός ποινικολόγος - Αντιμέτωπος με κακούργημα για ενδοοικογενειακή βία

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας ο οποίος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια την, επίσης δικηγόρο, σύζυγό του, τα ξημερώματα της Κυριακής. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα όσο και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειες τους στο στάδιο της προδικασίας στην υπόθεση του δικηγόρου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία.

areios-pagos-1

 

Ο κατηγορούμενος, για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, απολογήθηκε για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα. Αμέσως μετά, με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάζει τη σύζυγο του.

Σε δημόσιες δηλώσεις του στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη από την σύζυγό του και τις κόρες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος ποινικολόγος απολογούμενος φέρεται να ζήτησε συγγνώμη και να ομολογήσει τις πράξεις που διέπραξε σε βάρος της συζύγου του. Όπως φέρεται να είπε όλα ξεκίνησαν από μια σκηνή ζηλοτυπίας μέσα στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια χάθηκε ο έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια επισκέφθηκε την 37χρονη στο σπίτι και της πήρε κατάθεση, όπου η γυναίκα φέρεται να περιέγραψε τον ξυλοδαρμό της από τον άντρα της. Έχουν καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η πρώην σύζυγος, η μεγάλη κόρη του και ο κουμπάρος τους και δικηγόρος. Υπενθυμιζεται ότι αρχικά ο ποινικολόγος είχε προβεί στον ισχυρισμό ότι η γυναίκα του τραυματίστηκε άσχημα όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού τους.

Η γυναίκα – επίσης γνωστή δικηγόρος – δεν είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ, η γυναίκα φέρεται να έγνεψε καταφατικά όταν ο γιατρός τη ρώτησε αν τη χτύπησε ο άντρας της. Επίσης, πάλι κατά το αστυνομικό ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί όταν έμειναν μόνοι με τη γυναίκα στο δωμάτιο του νοσοκομείου, τη ρώτησαν αν επιθυμεί την τοποθέτηση panic button στο κινητό της και φέρεται να απάντησε θετικά.

Ο ρόλος του γιατρού ήταν καταλυτικός καθώς κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία. Από 1η Μαίου οπότε και ισχύουν οι τελευταίες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο γιατρός και όλοι οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται εκ του νόμου να καταγγέλουν τέτοια περιστατικά στις αρχές, χωρίς να φοβούνται τυχόν συνέπειες, καθώς έχει θεσπιστεί το ακαταδίωκτο από τους δράστες. Δεν μπορεί κανείς να τους μηνύσει ή να τους κάνει αγωγή.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο δικηγόρος αντιμετωπίζει το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του. Σε μία ακόμα πτυχή του ρεπορτάζ, έγινε γνωστό ότι η πρώην σύζυγός του 52χρονου το 2017 τον είχε μηνύσει για ενδοοικογενειακή βία, χωρίς καταδικαστικό αποτέλεσμα για τον ίδιο.

Πειθαρχική δίωξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Πειθαρχική δίωξη για παράβαση ποινικού νόμου σε βάρος του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, άσκησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη, όπως υποχρεούται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε βάρος του ποινικολόγου, μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ότι σε βάρος του Απόστολου Λύτρα κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.

Κατά συνέπεια, η υπόθεση πλέον θα διερευνηθεί απευθείας από το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και καθίσταται άνευ αντικειμένου και σταματάει η πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα που είχε παραγγείλει ο κ. Βερβεσός στον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήση Κωνσταντίνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι