ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εμφύλιος μεταλλάξεων στην Ελλάδα – Τρώγονται Άλφα με Βήτα, φαβορί η Δέλτα

Πόσο επιβιώνει η Όμικρον στις επιφάνειες

Δύο ανησυχητικές διαπιστώσεις έκαναν οι ειδικοί που σήμερα ενημέρωσαν και τη Βουλή για τις μεταλλάξεις: η μετάλλαξη Δέλτα πλέον κυριαρχεί στο 50% των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ πριν από μόλις 15 μέρες είχαμε τέσσερα κρούσματα. Παράλληλα υπάρχει μια αξιοσημείωτη άνοδος της ίσως πιο επικίνδυνης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης (νυν Βήτα), η οποία ήταν σχεδόν αδρανής εδώ και έξι μήνες στον τόπο μας.

Στο κλίμα αυτό, στην καθιερωμένη ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.794 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με τα 1.190 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού στην χώρα μας, που ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο “πορτοκαλί”. Επεσήμανε πως είχαμε τετραπλασιασμό κρουσμάτων στην Μύκονο, διπλασιασμό και τριπλασιασμό σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, επισημαίνοντας πως στο “κόκκινο” είναι η Πάρος και η Ίος, επισημαίνοντας πως η πολιτεία είναι «ένα βήμα» πριν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Πάντως ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, πλοία στις “πορτοκαλί” περιοχές, αλλά και εκείνοι στις παιδικές κατασκηνώσεις όλης της χώρας, είναι υποχρεωμένοι, πλέον, να κάνουν δύο τεστ κορονοϊού (ένα rapid και ένα self test, συγκεκριμένα) την εβδομάδα Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν.

Κυριαρχεί η Δέλτα

Ο Δημήτρης Θάνος, καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής, πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών), που λειτουργεί ως εθνικό παρατηρητήριο για τις μεταλλάξεις του ιού ενημέρωσε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση την επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων.

Είπε μεταξύ άλλων ότι «Θα παρουσιάσει τα σημερινά δεδομένα που δείχνουν ότι το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας». Προσέθεσε ότι τα δείγματα από την Ίο για τους περίπου 20 εφήβους Ιταλούς τουρίστες που μένουν στο νησί σε καραντίνα, ήταν όλα της μετάλλαξης Δέλτα. «Εκτιμώ ότι το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη Δέλτα, όμως παράλληλα πρέπει να επισημάνω την συνύπαρξη πολλών στελεχών και κυρίως την αύξηση του στελέχους Βήτα της Νοτίου Αφρικής, που αρχίζει και μας ανησυχεί…».

Υπενθυμίζεται ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και παρακάμπτει σε άγνωστο ποσοστό και τα φυσικά αντισώματα, αλλά και τα επίκτητα τα αντισώματα των εμβολίων, ειδικά του AstraZeneca, εξ’ ου και η Νότιος Αφρική ακύρωσε όλες τις παραγγελίες για το συγκεκριμένο εμβόλιο προ πέντε μηνών.

Τα κύματα της πανδημίας

Ο κ. Θάνος είπε ότι οι μεταλλάξεις αυτές μειώνουν την απόδοση των εμβολίων κατά 10% έως 15%. «Στην Ελλάδα», είπε, «έχουν καταγραφεί έως τώρα περίπου 450.000 κρούσματα, που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει μολυνθεί και έχει επανέλθει. Η πανδημία πλέον μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα κύματα. Το πρώτο κύμα ήταν με ελάχιστα τα κρούσματα.

Στο δεύτερο κύμα είχαμε μία δραματική αύξηση… και βεβαίως από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο κύμα το οποίο ήταν αρκετά έντονο και το οποίο ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν δύο στελέχη, το στέλεχος Άλφα, δηλαδή η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ στο κέντρο της Αθήνας».

Αυτά τα δύο στελέχη, η βρετανική μετάλλαξη και η “αθηναϊκή” (που όμως είχε εντοπισθεί προηγουμένως στη Νιγηρία), ανταγωνίζονται τρόπον τινά την Δέλτα, και όλα δείχνουν ότι θα κατισχύσει η Δέλτα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής σε κάθε πανδημικό κύμα εξαπλώθηκε διαφορετικό στέλεχος του ιού: «Άλλα στελέχη ήταν στο πρώτο κύμα, άλλα στο δεύτερο και άλλα στο τρίτο. Δηλαδή, διαφορετικές μεταλλάξεις. Το τέταρτο κύμα, θα οφείλεται στην Δέλτα».

Ρωτήθηκε από τους βουλευτές ειδικά για το ανησυχητικό στέλεχος που πρωτοεντοπίσθηκε στη Νότιο Αφρική και λέγεται πλέον Βήτα. «Γνωρίζουμε ότι τώρα εξαπλώνεται η νοτιοαφρικανική» απάντησε και κατέληξε ότι με την παρουσία των εμβολίων η απειλή μειώνεται. «Μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων Covid-19, τα οποία αν και εφόσον αναπτυχθούν θα κριθεί εάν και εφόσον είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν, ας πούμε σε μια τρίτη δόση», είπε, όσον αφορά στην άμυνα προς τις μεταλλάξεις αν αυτές αποδειχθούν ισχυρότερες των εμβολίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι