ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιά είναι τα νησιά με τα περισσότερα κρούσματα

Ποιά είναι τα νησιά με τα περισσότερα κρούσματα, Όλγα Μαύρου

Κάποια νησιά παρουσιάζουν περισσότερα κρούσματα από άλλα και ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τουρίστες και νέους και ίσως γίνουν πηγή ακόμα μεγαλύτερης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα που έχει θορυβήσει τους πάντες. Όχι τόσο για την νοσηρότητά της, που είναι άγνωστη, όσο για την επιθετική εξάπλωσή της που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο νοσοκομείο κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Ένας από τους προορισμούς με υπολογίσιμα κρούσματα και μεγάλη τουριστική κίνηση (εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού) είναι παραδόξως η Μύκονος, που έχει καλυφθεί εμβολιαστικά σε ποσοστό άνω του 80%. Πιθανόν τα περισσότερα κρούσματα να αφορούν σε μη εμβολιασμένους ή σε άτομα που έκαναν μόνον την πρώτη δόση  ή να πρόκειται για λοιμώξεις της μετάλλαξης Δέλτα που έχει διαπιστωθεί ότι προσβάλλει σχετικά ηπίως ακόμα  και εμβολιασμένους. (Στο Ισραήλ τα νέα κρουσματα είναι σχεδόν όλα της Δέλτα και αφορούν σε ποσοστό 60% πλήρως εμβολιασθέντες).

Η Ελλάδα ατυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει 500 γονιδιωματικές αναλύσεις την εβδομάδα στα νέα κρουσματα όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι δεν μπορεί να διαμορφωθεί προς το παρόν αξιόπιστη εικόνα για την εξάπλωση της Δέλτα. Το συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη είναι πιο εξαπλωμένη από όσο δείχνουν οι μετρήσεις, βγαίνει από περιπτώσεις σαν της Μυκόνου όπου η εμβολιαστική κάλυψη “δείχνει” έμμεσα ότι τα νέα κρούσματα είναι μάλλον από την Δέλτα.

Εν τω μεταξύ δεκαπέντε Ιταλοί βρίσκονται σε καραντίνα στην Ίο, επειδή πέντε από αυτούς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι νέοι, ηλικίας 19 ετών, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας και επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν το απολυτήριο λυκείου τους. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, όλοι οι Ιταλοί ειχαν την μετάλλαξη Δέλτα.

Πολλά κρουσματα έχει και το Ηράκλειο, που μάλιστα παρουσιάζει στα λύματά του αύξηση κατά 530% του ιικού φορτίου. Εκεί διαπιστωμένα έχουν εντοπιστεί και τα περισσότερα κρουσματα τη Δέλτα εξαρχής (δηλαδή πριν από ένα μήνα). Σε ποσοστό 80% αφορούσαν εφήβους και νέους, όμως δεν γνωρίζουμε ποια είναι η σημερινή εικόνα των ηλικιακών ομάδων, καθώς το Ηράκλειο όταν εμφανίστηκε εκεί η Δέλτα είχε καλυφθεί εμβολιαστικά σε ποσοστό μόλις 28%, όπως και πολλά σημεία της Κρήτης.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι προ διμήνου ήταν διαθέσιμο στο νησί κυρίως το εμβόλιο της AstraZeneca και όταν παρουσιάστηκαν πολλά θρομβωτικά επεισόδια σε Κρητικούς, η εμβολιαστική ροή πάγωσε. Στο Ηράκλειο σε διάστημα έξι ημερών καταγράφηκαν 668 νέα κρούσματα με άγνωστο το ποσοστό της Δέλτα σε αυτά. Στο Ρέθυμνο το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 506 νέα κρούσματα.

Κρούσματα και ηλικιακές ομάδες

Στην Μύκονο καταγράφηκαν 210 νέα κρούσματα μέσα σε 6 ημέρες, στην Κέρκυρα 92 και στην Σαντορίνη 92. Στην Πάρο από τις 8 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 58 νέα κρούσματα. Και στην Εύβοια όμως ανησυχεί το γεγονός ότι καταγράφηκαν 119 νέα κρούσματα το ίδιο διάστημα. Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για την εξάπλωση της Δέλτα στην Ελλάδα καθώς όλοι οι νέοι αλλά και πολλοί μεσήλικες ξεχύνονται σε νησιά για διακοπές και κάποια στιγμή επιστρέφουν στην Αττική (που ως γνωστόν είναι η μισή Ελλάδα) ή στα χωριά και στις οικογένειές τους στην ηπειρωτική χώρα.

Αν και πολλοί είναι ανεμβολίαστοι, ο κύριος όγκος όσων κινδυνεύουν περισσότερο συγκεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών που έχει και την μικρότερη κάλυψη. Συγκεκριμένα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες αυτών των ηλικιών παραμένουν ανεμβολίαστοι, δηλαδή το 35% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Εν γένει όσο μειώνεται η ηλικία, μειώνεται και η εμβολιαστική κάλυψη, με εξαίρεση την ομάδα των άνω των 80 ετών που έχει σχετικά χαμηλή κάλυψη σε σύγκριση με άλλες χώρες –οι υπερήλικες έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 90 ή και 99%.

Πιο αναλυτικά, παραμένουν ακάλυπτοι 175.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% από τους συνολικά 583.334) και 200.000 πολίτες ηλικίας 70-79 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 80% από τους 1.017.242 συνολικά), 285.000 πολίτες ηλικίας 60-69 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 75% από τους 1.134.045 συνολικά) και 490.000 πολίτες ηλικίας 50-59 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 65% από τους 1.391.854 συνολικά)
Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 1,15 εκατ. άτομα μένουν ακάλυπτα από τις ομάδες που αντικειμενικά κινδυνεύουν περισσότερο. Στους νεότερους τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα.

Προβλέψεις ειδικών

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού σχετικά με την πρόβλεψη του καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Νικολάου Σύψα ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 20.000 κρούσματα ημερησίως είπε:«Οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα. Πιθανώς και ταχύτερα με τα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει εκθετική αύξηση. Άρα αν σήμερα είναι 2.000 τα κρούσματα, σε μία εβδομάδα θα είναι 4.000, την επόμενη 8.000, την μεθεπόμενη 16.000. Αυτό θα συμβεί, υπό τον όρο ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, ότι δεν θα φοράμε μάσκες, ότι δεν θα τηρούμε αποστάσεις, ότι θα συνεχίσουμε να συνωστιζόμαστε σε μετρό και λεωφορεία, αλλά και στα μπαρ. Με δικούς μου υπολογισμούς, θα νοσηλευθούν λιγότεροι από όσοι στα άλλα κύματα».

Ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου αντιθέτως εκτιμά ότι στο τέταρτο κύμα με τις υπερμεταλλάξεις η κατάσταση στα νοσοκομεία θα είναι χειρότερη από ό,τι στα προηγούμενα κύματα και αναφέρεται σε εκρηκτικό μίγμα ανεμβολίαστων και νέων στελεχών. «Προς το παρόν δεν πιέζεται το σύστημα υγείας, αλλά ακούω ανήσυχος θεωρίες περί ελευθερίας, πάνω από την υγεία δεν μπορείς να βάλεις τίποτα, δηλαδή αν χάσεις την ζωή σου τι να την κάνεις την ελευθερία, να την έχεις στον Παράδεισο; Πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά όλοι οι άνω των 12 ετών». Η κα Λινού από πλευράς της συμφωνεί για τον εμβολιασμό, αλλά εκτιμά ότι η υποχρεωτικότητα θα οδηγήσει σε άρνηση, πείσμα, διχασμό αλλά και παρανομίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι