ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών – Στο κάδρο και οι εκπαιδευτικοί

Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών – Στο κάδρο και οι εκπαιδευτικοί

Σε λανθασμένη δική της διατύπωση απέδωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου τη σύγχυση που προκλήθηκε περί απόλυσης των εργαζομένων που θα επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που συνδέει τον μη εμβολιασμό «με αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών».

Το ίδιο επανέλαβε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, που τόνισε ότι δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Μελετάται δε και το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να εμβολιάζουμε τα παιδιά και να μένουν ακάλυπτα επειδή δεν έχουν εμβολιασθεί οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές τους».

Όσον αφορά στην κ. Δόμνα Μιχαηλίδου που ουσιαστικά ανακάλεσε, είχε κατά λέξη πει νωρίτερα «αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι αυτή η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα ‘’ταβάνι’’ -λέμε τώρα ενός μήνα-, και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει, μετά από έναν μήνα που ο εργαζόμενος στη δομή μου δεν θα έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ικανός να προστατεύσει τους ωφελούμενούς μου, άρα μετά από αυτό τον ένα μήνα – ξαναλέω δεν έχουμε καθορίσει το χρονικό περιθώριο– , να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος», δήλωσε.

Η προοπτική επέκτασης της υποχρεωτικοτητας πάντως αναμένεται να προσκρούσει στην ομοσπονδία των καθηγητών, η οποία δεν είναι μεν αντιεμβολιαστική, αλλά έχει ενστάσεις για την υποχρεωτικότητα. Η Ομοσπονδια μάλιστα είχε ζητήσει να προηγηθούν σε εμβολιασμό οι καθηγητές προτού ανοίξουν τα σχολεία την περασμένη άνοιξη –κάτι που η κυβέρνηση δεν το έκανε, παρά όταν πλέον ήταν αργά. Εντούτοις άλλο θέμα είναι ο εθελοντικός εμβολιασμός και η γενικώς υπέρ του εμβολιασμού θέση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ (καθηγητές και δάσκαλοι αντίστοιχα) και άλλο η υποχρεωτικότητα.

Ο κ. Γιώργος Τρούλης, αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας εκφεύγει από την πραγματική και ουσιαστική συζήτηση που θα πρέπει να γίνει. Θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί με στρατηγικές και μεθόδους από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να εμβολιαστεί για τη συλλογική ανοσία. Δεν νομίζω στο ζήτημα των εκπαιδευτικών πως υπάρχει το ερώτημα περί υποχρεωτικότητας, ενώ τα ποσοστά ξεπερνούν το 70% . Ως παιδαγωγοί ξέρουμε ότι η επιβολή και η τιμωρία είναι το έσχατο μέσο το οποίο πρέπει να επέλθει σε τέτοιες διαδικασίες διαμόρφωσης κουλτούρας. Θεωρούμε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας ότι δεν είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, θα πρέπει να προηγηθούν άλλα μέτρα».

Εμβολιασμός ή  άδεια ανεύ αποδοχών

«Κανένας δεν θέλει να μπλέξει σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου, ούτε η κυβέρνηση φυσικά, ούτε οι εργοδότες, ούτε οι εργαζόμενοι. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να προχωρήσουμε με αίσθημα πατριωτισμού και ευθύνης. Για τους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ που θα επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν,  κανένας δεν απολύεται αλλά ισχύει ότι θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών μετά τις 16 Αυγούστου», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Αναφερόμαστε σε άδεια άνευ αποδοχών, διότι η εκεί η παρουσία τους αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους. Δε θες να κάνεις εμβόλιο; Μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Θα προσληφθεί κάποιος άλλος, θα κάνει τη δουλειά σου εμβολιασμένος. Ε, αυτό είναι κοινή λογική», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα μας ακολούθησε μέτρα, εδώ υπάρχει εναρμόνιση με όσα γίνονται σε Γαλλία και Ιταλία».

Υπενθυμιζεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ισχύει για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά, αλλά και σε ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ δεν είναι σαφές τι θα ισχύσει για τους ιδιώτες γιατρούς. Ο εμβολιασμός θα ειναι επισης υποχρεωτικός για όσους εισέρχονται ως φιλοξενούμενοι ή τρόφιμοι από τούδε και στο εξής σε ιδρύματα μακράς νοσηλείας ή φροντίδας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι