ΑΠΟΨΗ

Ενεργειακή αναβάθμιση: Το τυρί και η φάκα…

Ενεργειακή αναβάθμιση: το τυρί και η φάκα, Στέφανος Αβακιάν

Προγράμματα όπως το “εξοικονομώ” δημιουργούν πρωτοσέλιδα σε ιστοσελίδες, εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης. Εντάσσονται στα έργα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχουν ως στόχο την προώθηση της εθνικής και ενωσιακής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας).

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται «ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών, με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ». Σημαντικός όγκος χρόνου και ενέργειας σπαταλιέται από φορείς και ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται ώστε να αποκομίσουν τα οικονομικά οφέλη. Έτσι, ιδιωτικές εταιρίες δραστηριοποιούνται γιατί θέλουν να συμμετάσχουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ώστε να εξοικονομήσουν τα ανάλογα κέρδη.

Η πρόσφατη εκλεγμένη κυβέρνηση καταβάλει με την σειρά της προσπάθειες για να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο συμμετοχής των πολιτών σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής μεταρρύθμισης. Ο ευρύτερος στόχος αφορά την εξυγίανση την υποδομή των κατοικιών, την μείωση ρύπων και την βελτίωση των ενεργειακών οφελών μέσω της τεχνολογίας. Οι φαινομενικά θετικές προθέσεις της ελληνικής διοίκησης να υποστηρίξει τη βελτιστοποίηση ενεργειακών απαιτήσεων και όπως αυτές διακυβεύονται από διεθνείς οργανισμούς οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, η πονηριά των ελληνικών αρχών και των αρμοδίων που διαχειρίζονται τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα δεν μπορεί να κρυφθεί κάτω από τον μανδύα της επιφανειακής νομιμότητας.

Σκόπιμα επιβάλουν από τους πολίτες, επιτακτικά να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες των κατοικιών, που οι προγενέστεροι τους δημιούργησαν εξαιτίας της σκόπιμης παθητικής στάσης και απουσίας των. Ο επιτακτικός τόνος για διεκπεραίωση των “αυθαιρεσιών” βοά, άσχετα με το αν και πως αφορούν την αναβάθμιση της ενέργειας των κατοικιών. Η έννοια της “αυθαιρεσίας” απαιτεί από τον αναγνώστη μία γρήγορη στάση αξιολόγησης. Παραπέμπει στο τι είναι αυτό που πραγματικά θεωρείται “παράβαση” και τι όχι.

Μία παράβαση των πολιτών που απαιτεί την απόδοση προστίμου, ώστε να μπορεί να διορθωθεί με την καταβολή “τιμήματος” παρουσιάζεται ως μία νόμιμη διαδικασία. Απαιτεί την καταβολή προστίμου και τις περισσότερες φορές σοβαρού οικονομικού ποσού ώστε με μαγικό τρόπο να μεταμορφωθεί από την “παράβαση” στην “νομιμότητα”. Οι πολίτες είναι οι “παραβάτες” και οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στις αυθαιρεσίες ώστε να γίνουν εκείνην την εποχή παραμένουν τελείως “νόμιμοι”. Η τακτοποίηση αφορά το ένα μέρος της κοινωνίας αλλά όχι το άλλο.

Μία προσωπική εμπειρία

Η αφορμή της ένταξης του ενεργειακού προγράμματος για την μεγαλύτερη ομάδα των πολιτών διαφημίζεται. Έτυχε να γίνει και οικογενειακή προσωπική περίπτωση. Συγκεκριμένα, της μητέρας μου στην μικρή πόλη της Κατερίνης, που ως χείρα και συνταξιούχος σκέφτηκε πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό. Στα πρώτα στάδια της αυτοψίας του διαμερίσματος από ιδιώτη πολιτικό μηχανικό πληροφορηθήκαμε πως η δομή των δύο μπαλκονιών που εμφανίζονται στην κάτοψη έχουν τριγωνικό σχήμα! Όμως, έχουν γίνει τετράγωνα από τον εργολάβο και αυτή η παράβαση είναι τιμωρητέα. Τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε την τακτοποίηση της αυθαιρεσίας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η αυθαιρεσία του σχεδίου και η παράδοση της οικοδομής τον Αύγουστο του έτους 1987 φαίνεται πως παραμένει σημαντικό στοιχείο. Όμως δεν αφορά την Πολεοδομική Διεύθυνση Κατερίνης… Αντίθετα, μετά από επαναλαμβανόμενη επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα ενημερώθηκα προσωπικά για την σημασία της “νομιμότητας” και για το πως “τίποτα δεν μπορεί να γίνει”. Η φαινομενική αυτή συγκινητική, αδιάτρητη, συμπαντική αγάπη, για την εφαρμογή των κανονισμών και της νομιμότητας του ελληνικού Δημοσίου φαίνεται τόσο εξαίσια για την οποία θα μπορούσαν να γραφτούν αμέτρητα ποιήματα. Αλήθεια, προκαλεί απερίγραπτά αισθήματα συγκίνησης!

Όμως, αν την ξανακοιτάξουμε φαίνεται πως στην ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διαστρεβλωμένο μόρφωμα υστερικής συμπεριφοράς που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα υπηρεσιακά στελέχη κρύβονταν τότε και κρύβονται και σήμερα πίσω από τον μανδύα της νομιμότητας. Δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική διαφορά μεταξύ του ηθικού και του νόμιμου, αλλά θέλουν να πιστεύουν πως υπηρετούν στρουθοκαμηλίζοντας το κοινό καλό.

Ο αρμόδιος δημόσιος φορέας δεν θέλει να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη για το γεγονός πως η παράδοση της συγκεκριμένη οικοδομής, και μετά την ολοκλήρωση της απαιτούσε την άμεση συμμετοχή και παρέμβαση υπευθύνων από την Πολεοδομία Κατερίνης για να ελέγξουν πως ολοκληρώθηκε. Συγκεκριμένα, να εξετάσουν αν και κατά πόσο ανταποκρίνονταν στο αρχικό σχέδιο κάτοψης. Από το 1987 ως σήμερα, η μητέρα μου να καλείτε να πληρώσει πρόστιμο για την τακτοποίηση αυθαίρετου, για το οποίο δεν είχε καμία γνώση.

Μία καλοφορεμένη “φάκα”… 

Το μεγάλο τούρκικο παζάρι της ελληνικής κυβέρνησης για να συλλέξει περισσότερους παράδες από τους πολίτες είναι σκηνή παραδειγματική για λαούς, που δεν έχουν την ευτυχία να περάσουν το κατώφλι της πολιτικής υστερίας. Επιτακτικά, το γεγονός μας μεταφέρει ξανά και ξανά στην σκακιέρα της ηθικής, αυτή την ανώτερη απαίτηση να “τακτοποιήσουν” όλες τις αυθαιρεσίες, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ενεργειακής βελτιστοποίησης.

Ξεδιάντροπα οι δημόσιες αρχές παρουσιάζουν πως η καλοφορεμένη φάκα της κυβερνητικής απατεωνιάς κρύβεται ακριβώς εκεί που βρίσκεται και το τυρί της. Το πάθος για εξουσία και για εκμετάλλευση της κοινωνίας ξεπερνάει τα όρια της ανθρωπιάς για όσο διάστημα οι δημόσιες αρχές και οι αντιπρόσωποι της, αδιαφορούν να υπηρετήσουν ουσιαστικά κάθε πραγματική αξία.

Είναι έκτρωμα το πόσο καλά ο πολιτικός μανδύας (και με το “εξοικονομώ“) προσπαθεί να κρύψει τα δυσώδη συμφέροντα εκείνων που αποφασίζουν να αγνοούν τα αυτονόητα και να ποδοπατούν την κοινωνία με το “έτσι θέλω”. Το λιγότερο που μπορεί να ευχηθεί κάποιος σε αυτή την μακροχρόνια και βαριά ασθένεια του πνεύματος και της ψυχής είναι να υπάρξει μία γρήγορη και πραγματική ανάρρωση, με ή χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι