Εννέα τα κρούσματα της “νέας” ηπατίτιδας σε Ελληνόπουλα – Αύξηση του κορονοϊού

Εννέα τα κρούσματα της "νέας" ηπατίτιδας σε Ελληνόπουλα - Αύξηση του κορονοϊού, 'Όλγα Μαύρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σε εννέα ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας, καθώς είχαν διαγνωστεί πέντε μέχρι τα μέσα Μαΐου και προστέθηκαν άλλα τέσσερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το ένα από τα τέσσερα νέα κρούσματα εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Υπενθυμίζεται ότι η νόσος συνήθως ιάται και τα παιδιά επανέρχονται σύντομα, όμως το 6% σε άλλες χώρες χρειάσθηκε μεταμόσχευση και, δυστυχώς, σημειώθηκαν και εννέα θάνατοι (1%). Εν τω μεταξύ παρατηρείται μικρή αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού.

Όσον αφορά στα παιδιά και ειδικά στους θανάτους ή στις μεταμοσχεύσεις, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες, αν δηλαδή αποδίδονται σε υποκείμενα νοσήματα που είχαν τα παιδιάκια, στην βαρύτητα της νόσου, σε ελλείψεις των υποδομών υγείας ή στην μη έγκαιρη εισαγωγή σε νοσοκομεία. Έξι από αυτά πέθαναν σύμφωνα με πληροφορίες στις ΗΠΑ. Ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα κρούσματα στη χώρα μας ως “πιθανά”, όμως ούτως ή άλλως η ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας δεν τεκμηριώνεται από κάποια ειδική εξέταση και τα κρούσματα παραμένουν εσαεί “πιθανά”.

Ουσιαστικά διαγιγνώσκεται δια της εις άτοπον απαγωγής, δηλαδή όταν ένα παιδί παρουσιάζει ιογενή ή άλλης αιτιολογίας ηπατίτιδα χωρίς να ανιχνεύεται ένας από τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας, τότε αποκλείονται οι  συνήθεις ηπατίτιδες και διαγιγνώσκεται “οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας”, είτε ιογενής είτε χωρίς ανίχνευση ιού. Στα περισσότερα περιστατικά (72%) ανιχνεύεται αδενοϊός, όμως όχι σε όλα, και κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει με σιγουριά σε τι οφείλεται αυτή η έξαρση.

Πρόκειται για οξεία ηπατίτιδα η οποία για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί προ διμήνου οι γιατροί θορυβήθηκαν όταν το σύστημα της χώρας τους κατέγραψε δεκαπλάσια από το σύνηθες περιστατικά. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται ακριβώς για νέα ηπατίτιδα, καθώς πάντα σημειώνονταν ηπατίτιδες αγνώστου αιτιολογίας, όμως το καινούργιο στην υπόθεση ήταν ο μεγάλος αριθμός.

Ηπατίτιδα

Πιθανόν όμως και να πρόκειται για νέα ηπατίτιδα που ακόμη δεν έχει κατηγοριοποιηθεί. Όταν πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε αίφνης 100 κρούσματα έναντι 10 που ήταν το σύνηθες των προηγουμένων ετών μέσα σε ένα μήνα, άρχισαν και άλλα κράτη να τίθενται σε επιφυλακή. Συνολικά σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 700 περιστατικά, με τα 250 στη Βρετανία και τα 230 στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς και οι παιδογαστρεντερολόγοι ευελπιστούν ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα εξαφανιστεί, αλλά με τον ίδιο τρόπο που εμφανίσθηκε, δηλαδή μυστηριωδώς.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί άλλα τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας. Από αυτά εξακολουθεί να νοσηλεύεται μόνον το ένα, και πρόκειται για παιδάκι 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση των τρανσαμινασών –ουσιών δηλαδή που υποδηλώνουν δυσλειτουργία του ήπατος.

Τα άλλα τρία παιδιά είναι ηλικίας 5,5, 6 και 12 ετών. Παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και αύξηση των τρανσαμινασών. Όλα νοσηλεύθηκαν, η κατάστασή τους βελτιώθηκε και πήραν εξιτήριο. Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της νόσου ποικίλου, με κάποια να είναι πολύ έντονα, αλλά με ορισμένα να είναι εύκολο να εκληφθούν ως απλή γαστρεντερίτιδα.

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: ίκτερο (κιτρινίζει το ασπράδι του ματιού), αλλαγή στο χρώμα των ούρων (σκούρα) ή στο χρώμα των κοπράνων (ανοιχτόχρωμα), ανορεξία, ναυτία, πονόκοιλος, πυρετός, διάρροια, κόπωση, ληθαργικές τάσεις, φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι Αμερικανοί αν και δεν αποκλείουν άλλα αίτια, καταλήγουν προς το παρόν στο συμπέρασμα ότι μάλλον ο υπ΄αριθμόν ένα ύποπτος είναι ο αδενοϊός που εντοπίζουν σε πολλά κρούσματα, πιθανόν σε “σύμπραξη” με τον κορονοϊό. Πάντως ο τελευταίος ανιχνεύθηκε μόνον στο 20% των κρουσμάτων.

Κορονοϊός

Μικρή αύξηση σημειώθηκε εν τω μεταξύ στα κρούσματα κορονοϊού, κάτι αναμενόμενο με την κατάργηση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων στη χώρα. Η πορεία των κρουσμάτων και η ανίχνευση άλλων στελεχών θα δείξει αν χρειάζεται επαναφορά κάποιων μέτρων ή όχι. Πάντως σήμερα ανακοινώθηκαν 4.496 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 115.  Αυξήθηκαν κατά 20% και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μέσα σε μια εβδομάδα, φθάνοντας από τις 80 που ήταν, τις 100.

Να σημειώσουμε πάντως ότι αν και τα κρούσματα βαίνουν μειούμενα δείχνοντας βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, είναι πλέον και πολύ λίγα τα τεστ που γίνονται, καθώς από τα 400.000 έως και 600.000 τεστ την ημέρα, γίνονται πλέον περίπου 50.000. Η πραγματική εικόνα προκύπτει όπως πάντα, από τον αριθμό των νοσηλειών, των θανάτων αλλά και της παρουσίας του ιού στα λύματα. Στο Ηράκλειο για παράδειγμα, τα λύματα δείχνουν αύξηση της τάξης του 220% σε ιικό φορτίο και όπως έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν, επειδή η τουριστική σεζόν ξεκινά στην Ελλάδα από το νότο, η Κρήτη είναι συχνά και “οδηγός” στην πορεία των λοιμώξεων σε όλη τη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι