ΘΕΜΑ

To comeback του εφιάλτη με την παραλλαγή stealth Δέλτα

Το Ισραήλ προβλέπει ότι το καλοκαίρι θα επανακάμψει ο κορονοϊός Δέλτα., Όλγα Μαύρου

Ερευνητές στο Ισραήλ διαπιστώνουν ότι στα αστικά τους λύματα καταγράφονται σημαντικά επίπεδα της λοίμωξης Covid με την παραλλαγή Δέλτα, ενώ κυριαρχεί η Όμικρον σε όλα τα τεστ. Τους ανησυχεί το γεγονός ότι στα τεστ που κάνουν συστηματικά στον πληθυσμό, η Δέλτα είναι αόρατη. Ένα ενδεχόμενο είναι οι περισσότεροι να την περνούν με ήπια συμπτώματα και να μην κάνουν ούτε τεστ.

Ο καθηγητής  Ariel Kushmaro, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Βen Gurion της Νεγκέβ είπε σχετικά στους “Times of Israel” ότι «τα ευρήματα δείχνουν πως η πανδημία Covid δεν έλαβε τέλος και αργά ή γρήγορα θα έχουμε νέο κύμα, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο». Όπως είπε, ενώ η Όμικρον υποχωρεί αισθητά, η Δέλτα έχει δείξει μέχρι στιγμής μια ιδιαίτερη “αντοχή” και εξακολουθεί να κυκλοφορεί χωρίς να την πιάνουν τα ραντάρ των τεστ. Η Δέλτα εξαφάνισε ουσιαστικά τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν πριν από αυτήν, αλλά η Όμικρον δεν εξαφάνισε την Δέλτα.

Η έρευνά τους δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία διεθνή επιθεώρηση “Science of The Total Environment” και στηρίζεται στην ανάλυση λυμάτων. Τονίζουν ότι προβλέπουν με βεβαιότητα νέο κύμα, αλλά δεν ξέρουν πώς θα επηρεάσει αυτό τους πληθυσμούς  –αν δηλαδή θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς φθίνουν και τα αντισώματα των εμβολίων ή και των προγενέστερων λοιμώξεων. Επιμένουν στη χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Όπως είπαν, τους ανησυχεί που η παρουσία του ιού στη λύματα είναι υψηλή, παρότι στα τεστ δείχνει να μειώνεται. Ένας βασικός λόγος ίσως είναι και ότι έχουν μειωθεί πολύ τα τεστ που κάνει ο κόσμος. Αναλύοντας τα δείγματα αποβλήτων, βρήκαν πάντως μια ανησυχητική συνύπαρξη των Όμικρον και Δέλτα, παρότι στα τεστ βγαίνουν θετικά κυρίως τα δείγματα από Όμικρον. Πιστεύουν ότι μόλις υποχωρήσει πλήρως η Όμικρον, είναι πολύ πιθανόν να επανακάμψει η Δέλτα.

Θα επανακάμψει η stealth Δέλτα

Ο λόγος που είναι τόσο σίγουροι, είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο επεξεργάζονται τα λύματα και τα κρούσματα στον πληθυσμό με ένα συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο πρόγνωσης. Ο αλγόριθμος αυτός μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευσθεί. Είχε δείξει κορύφωση της Όμικρον το Φεβρουάριο, και όντως τα κρούσματα κορυφώθηκαν στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο. Είχε “προβλέψει” σημαντικότατη μείωση των κρουσμάτων τον Μάιο, και όντως άρχισε η μείωση των κρουσμάτων. Τώρα προβλέπει νέο κύμα για το καλοκαίρι.

Ο λόγος που θα συμβεί αυτό –αν επαληθευτεί η πρόγνωση– είναι ότι επειδή η Όμικρον εξαφανίζεται σιγά-σιγά υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί νέα παραλλαγή λόγω της “υπογείως” κυκλοφορούσας Δέλτα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει τα μέτρα στη χώρα να αποφασίζονται με βάση ό,τι δείχνουν τα λύματα και όχι ό,τι δείχνουν τα pcr ή rapid τεστ. Εστιάζοντας στον επιπολασμό του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανακάλυψαν πως ενώ η Δέλτα δεν εντοπίζεται πλέον στα διαγνωστικά τεστ, κυκλοφορεί “κρυφά” και μολύνει ειδικά τους ανθρώπους με φθίνουσα ανοσία.

Στην Ελλάδα τα τεστ δεν καταγράφουν πλέον κανένα κρούσμα της Δέλτα, όμως δεν αναλύονται γονιδιακά όλα τα δείγματα, αλλά γίνεται μόνον δειγματοληπτική ανάλυση. Οπότε, ναι μεν είναι βέβαιο ότι η Δέλτα έχει υποχωρήσει και στη χώρα μας, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι έχει εξαφανιστεί και το πιθανότερο είναι να συμβαίνει ό,τι και στο Ισραήλ, δηλαδή να “χτυπάει” σποραδικά και να παραμένει στο περιβάλλον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι