Επελαύνουν παντού οι μεταλλάξεις – Ερωτήματα για τους Ολυμπιακούς
20/07/2021Στα 3.565 έφθασαν σήμερα τα ανακοινωθέντα κρούσματα στη χώρα (πρέπει να σημειωθεί ότι έγιναν και 83.000 τεστ). Εντούτοις, τόσα είχαν γίνει και την περασμένη Παρασκευή και τότε τα κρούσματα ήταν 2.691. Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα πάντως και στη Βρετανία, όπου ήταν είχαν επαναπαυτεί επειδή είχαν λίγους θανάτους. Όμως, σήμερα σημειώθηκαν αίφνης 96 θάνατοι, αντί για τους περίπου 20 που σημειώνονταν ανά ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Τα κρούσματα έφθασαν εκεί τα 55.000 και στην Γαλλία, μέσα σε πέντε μέρες, από 1.000 πήγαν στα 10.200.
Ανησυχία εκδηλώνουν οι επιδημιολόγοι στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα (μάλλον ερήμην τους) ότι δεν χρειάζονται μάσκα οι εμβολιασμένοι. Πιθανόν η κυβέρνηση της Γαλλίας να στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν καταγράφονται πολλοί νεκροί. Η Βρετανία πάντως βάζει πλέον σε καραντίνα όσους επανέρχονται από τη Γαλλία, επειδή “εισάγουν” και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη συν τοις άλλοις. Η Γαλλία δηλαδή δεν πλήττεται μόνον από την Δέλτα (την ινδική), αλλά και από την Βήτα (τη νοτιοαφρικανική).
Να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο ανησυχητικό μοτίβο παρατηρείται και στη δική μας χώρα, δηλαδή ανέρχεται θεαματικά η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά αίφνης “ξύπνησε” και η Βήτα που επί επτά μήνες ήταν παρούσα στην Ελλάδα, χωρίς να εξαπλώνεται. Και οι δύο μεταλλάξεις ανησυχούν επειδή έχουν υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά ειδικά η νοτιοαφρικανική δεν καλύπτεται και από πολλά εμβόλια και σίγουρα όχι από της AstraZeneca.
Παγκόσμια ανησυχία
Είναι πιθανόν οι θάνατοι στην Βρετανία να έχουν αυξηθεί επειδή ως χώρα εύλογα στηρίχθηκε στο βρετανοσουηδικό εμβόλιο της Οξφόρδης (το AstraZeneca) και αυτό από ό,τι δείχνουν οι μελέτες, καλύπτει έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε ποσοστό μόλις 10%. Eν τω μεταξύ σε καραντίνα τέθηκε ως φορέας και ο νέος υπουργός Υγείας της χώρας, εκείνος που προ δεκαημέρου δήλωνε ότι η άρση των μέτρων είναι μονόδρομος και θα πετάξει ευχαρίστως τη μάσκα μόλις αλλάξει ο νόμος!
Όμως και οι Ιάπωνες ανησυχούν. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι δεν αποκλείεται τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ματαιωθούν, καθώς έχουν φτάσει τα 58 τα κρούσματα στο Ολυμπιακό Χωριό και σε άλλους χώρους συνδεόμενους με την Ολυμπιάδα του 2020 που κανονικά θα άρχιζε σε τρεις ημέρες. Όμως σημειώνονται κρούσματα πλέον και σε ομάδες (και στην ελληνική αποστολή είχαμε τρία, πριν αναχωρήσουν καν για Ιαπωνία).
Ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας του Τόκιο Τοσίρο Μούτο, όταν ρωτήθηκε σήμερα αν υπάρχει περίπτωση να ματαιωθούν οι αγώνες, απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε την πορεία των κρουσμάτων και αν έχουμε έξαρση θα τεθεί προς συζήτηση και αυτό το θέμα».
Ποιες περιοχές “κοκκινίζουν”
Επανερχόμενοι στα δικά μας, από 30 εισαγωγές την ημέρα σε νοσοκομεία “προ δέλτα”, αυτές έφθασαν (μέσα σε 15 μέρες) τις 136. Η μεγαλύτερη αύξηση νοσηλειών παρατηρείται στο Ηράκλειο, στην Κόρινθο, αλλά και στην Αττική. Στην Ελλάδα δεν σημειώνεται αύξηση των θανάτων. Στο Ισραήλ που παρατηρείται επίσης έξαρση (1.200 κρούσματα την ημέρα από 10-20 που είχε πριν την επέλαση της Δέλτα), οι θάνατοι είναι δύο την ημέρα.
Όμως πριν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σημειωνόταν ένας θάνατος μέρα παρά μέρα. Το Ισραήλ έχει παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, όμως έχει καλυφθεί εμβολιαστικά μόνο με Pfizer και σε ποσοστό 58%, ενώ στην Ελλάδα έχουμε μίξη κάνει και άλλα εμβόλια και το ποσοστό που έχει καλυφθεί με δύο δόσεις είναι μόνον 43%. Επίσης το Ισραήλ δεν έχει την τρομερή εισροή τουριστών που έχουν κράτη σαν την Ελλάδα και έχει εξαιρετικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.
Ως προς τις περιοχές της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα, χειρότερη εικόνα κατ’ αναλογία πληθυσμού (αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000) παρουσιάζουν η Μύκονος, με δείκτη 385, η Σαντορίνη με 307, η Πάρος με δείκτη 228, το Ρέθυμνο με 110, η Μήλος με 80, ο Πειραιάς με 61, η Κορινθία και η Κως με 55, το Ηράκλειο με 50, το Λασίθι με 47, ο Αργοσαρωνικός με 48, ο δυτικός τομέας Αθηνών με 47, ο νότιος τομέας Αθηνών με 46. Καλύτερους δείκτες σήμερα παρουσιάζουν η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Ροδόπη, η Πέλλα, η Πιερία, η Καβάλα, αλλά και η Πρέβεζα, η Λακωνία και η Κεφαλλονιά (από δύο έως εφτά).