ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πόλεμος των μεταλλάξεων στις περιοχές της Ελλάδας

Ο πόλεμος των μεταλλάξεων στις περιοχές της Ελλάδας, Όλγα Μαύρου

Η Βρετανία αποφάσισε ότι οι πολίτες που κάνουν τουρισμό στην Γαλλία, θα μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους, επειδή σε πολλούς γαλλικούς νομούς  κυριαρχεί πλέον η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη (Βήτα), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα της βραζιλιάνικης. Όμως πρόβλημα έχουμε με την Βήτα και στην Ελλάδα, που είναι σταθερά ανερχόμενη όπως δείχνει και η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Αυτή αυξάνει τα κρουσματά της εδώ και ένα μήνα, παράλληλα με την Δέλτα. Οι ειδικοί βλέπουν μια ανεξήγητη αύξηση των κρουσμάτων της, σαν να την “ξύπνησε” τρόπον τινά  η Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) ή σαν να την εμπόδιζε τόσους μήνες η μετάλλαξη Άλφα (ή βρετανική). Παρότι δηλαδή η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο, ήταν επί μήνες ανενεργή.

Είναι κι αυτή επικίνδυνη, με την έννοια ότι μεταδίδεται εύκολα και είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Η Νότιος Αφρική για παράδειγμα ακύρωσε της παραγγελίες της προς την ΑstraZeneca, επειδή διαπίστωσε ότι το βρετανοσουηδικό εμβόλιο δεν προφυλάσσει επαρκώς από το κυρίαρχο εκεί στέλεχος (το Βήτα).

Στον κατωτέρω σημερινό πίνακα του ΕΟΔΥ με την γραφική παράσταση της παρουσίας κάθε μετάλλαξης στα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων, με μπλε εικονίζεται η γνωστή και απερχόμενη Άλφα (βρετανική), με πράσινο η Δέλτα (ινδική) που κερδίζει έδαφος, με κίτρινο η Βήτα (νοτιοαφρικανική) και με καφέ μια επίσης νοτιοαφρικανική. Κάθε στήλη αντιστοιχεί σε δύο εβδομάδες και η τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ακόμη αχνές ως μη πλήρως διαμορφωμένες καθώς συνεχίζεται η γονιδιωματική ανάλυση.

Στον κατωτέρω πίνακα φαίνεται πού έχουν καταγραφεί οι περισσότερες μεταλλάξεις, όπου η πρώτη στήλη αφορά το στέλεχος  B 1.1.1.318, η δεύτερη στήλη δείχνει την παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης Βήτα και η τρίτη δείχνει την ινδική ή Δέλτα.

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/images/2021/07/meta.jpg

Astrazeneca και μεταλλάξεις

Πιθανόν οι Βρετανοί, έχοντας στηρίξει το βασικό κορμό του εμβολιασμού του πληθυσμού τους στο AstraZeneca να φοβώνται ότι ίσως το εμβόλιο που προτίμησαν να μην τους καλύπτει στη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Υπάρχει εξάλλου και έρευνα για το AstraZeneca που δείχνει ότι αυτό προσφέρει αμελητέα προφύλαξη από το συγκεκριμένο στέλεχος, ενώ προστάτευσε τους εθελοντές από άλλα στελέχη σε ποσοστό 75%.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca καλύπτει μόνον το 10% των εμβολιασθέντων έναντι ειδικά του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Τα mRΝΑ εμβόλια προστατεύουν πολύ περισσότερο, όμως και πάλι η απόδοσή τους μειώνεται. Όσο για το κρίσιμο θέμα, αν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος προκαλεί βαρύτερη νόσο, οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλήξουν με βεβαιότητα.

Είναι βέβαιο ότι μεταδίδεται πολύ ευκολότερα και ότι προκαλεί την ανάπτυξη μεγάλου ιικού φορτίου, όπως είναι επίσης σαφές ότι στη Νότιο Αφρική στοίχισε 40.000 από τις 60.000 ζωές που έχουν χαθεί εκεί (πληθυσμός 60 εκατ.) Οι πρώτες 20.000 είχαν χαθεί από άλλα στελέχη στο πρώτο κύμα. Η μετάλλαξη Βήτα προκάλεσε το δεύτερο κύμα. Όμως, δεν είναι βέβαιο ότι το στέλεχος είναι πιο φονικό, καθώς ήταν τριπλάσιες οι λοιμώξεις και γονάτισαν τα νοσοκομεία. Οι θάνατοι είναι διεθνώς γνωστό ότι αυξάνονται μόλις λυγίσει το σύστημα υγείας.

Ο εμβολιασμός στην Ιταλία

Όσον αφορά στην Ιταλία, εν όψει των μεταλλάξεων, με απόφαση του  υπουργείου Υγείας, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να τηλεφωνήσουν ή και να επισκεφθούν τους πολίτες άνω των 60 ετών που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί και να προσπαθήσουν να τους πείσουν να προστατευθούν από τον κορονοϊό. Στη γείτονα χώρα υπολογίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 είναι 2,4 εκατομμύρια.

Οι γιατροί θα επισκεφθούν για τον ίδιο λόγο, με κινητές ευέλικτες μονάδες τους κατοίκους απομακρυσμένων και κυρίως ορεινών περιοχών. Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί μεν τους εκπαιδευτικούς ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω του συγχρωτισμού με παιδιά και εφήβους, αλλά δεν προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση και θα περιμένει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιασθεί το 50,2% του ιταλικού πληθυσμού.

Αύριο, τέλος, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αναμένεται να εγκρίνει νέα μέτρα, τα οποία θα προβλέπουν προνόμια για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο. Θα χρειάζεται “πράσινη κάρτα”  και πλήρης εμβολιασμός για είσοδο σε τραίνα, αεροπλάνα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και νυχτερινά κλαμπ. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αν θα ισχύει το ίδιο και για τους κλειστούς χώρους εστιατορίων και τις καφετέριες. Η Αριστερά θέλει να ισχύσει για όλη την εστίαση, ενώ η δεξιά όχι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι