ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δεν πάει στην Κύπρο ο πρωθυπουργός – Βαρύ το πένθος για τους πιλότους

Έπεσε Canadair στη Κάρυστο – Επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο

Οι δύο πιλότοι του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο είναι νεκροί: Ο 27χρονος, Περικλής Στεφανίδης και ο 34χρονος, Χρήστος Μουλάς, χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγα Μάχης.

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

«Σε επικοινωνία μας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας. «Εξέφρασε, επίσης, τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας», προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός ματαίωσε την αυριανή επίσκεψη του στην Κύπρο.

Tο εναέριο μέσο που είχε δύο χειριστές συνετρίβη ενώ επιχειρούσε στο έργο κατάσβεσης στην Κάρυστο. Ειδικότερα, το Canadair χάθηκε από το ραντάρ και λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως έπεσε σε ρεματιά στο χωριό Ποτάμι. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως πραγματοποίησε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός όπου μαίνεται ακόμη η φωτιά. Αυτήν τη στιγμή, πετάει ελικόπτερο πάνω από το σημείο της πτώσης για να ελέγξει την κατάσταση

https://www.youtube.com/watch?v=gH2o_rWu8_U&t=23s

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στο μεταξύ μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο Κέρκυρα Κάρυστο καθώς συνεχίζονται  οι εκκενώσεις χωριών και οικισμών. Η κατάσταση παραμένει δραματική και η μάχη που δίνουν με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η μεγάλη μάχη δίνεται αυτήν την ώρα 200 μέτρα μακριά από τον οικισμό Βάτι στη Ρόδο  μετά από μεγάλη αναζωπύρωση. Οι πύρινες γλώσσες συνεχώς αναπτύσσονται και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους κάνουν την κατάσταση δύσκολη. Μάλιστα, την εκκένωση του χωριού Βάτι αποφάσισε πριν από λίγο το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βάτι, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στόχος πυροσβεστών και εθελοντών είναι να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο ώστε να μην φθάσει μέσα στον οικισμό. Ο άλλος στόχος, να μην περάσει η φωτιά από την άλλη όχθη του ποταμού, δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και ο άνεμος το οδηγεί στο Γεννάδι. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά. Έτσι, μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν. Πέντε καναντέρ πετούν πάνω από το Βάτι, ενώ στο σημείο έκαναν ρίψεις και ελικόπτερα. Την ίδια ώρα τα σκαπτικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες με τη βοήθεια πυροσβεστών και εθελοντών.

Εξάλλου, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου, παρήγγειλε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών.

Αγνοούμενος

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Μάλιστα λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στο Πλατανιστό να εκκενώσουν προς Κάρυστο. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Καρυστό συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών ο οποίος αγνοείται. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του. Όταν προχθές εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του. Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Κέρκυρα

Δραματική η κατάσταση και στην Κέρκυρα όπου σε προληπτική εκκένωση του χωριού Λούτσες προς Αχαράβη προχωρούν οι αρχές, μετά τις σημερινές αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια. Σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκονται και οι κάτοικοι του χωριού Λαύκι.

Ένα τζιπ της Πυροσβεστικής με τους διοικητές της πυροσβεστικής νομού και του πρώτου πυροσβεστικού σταθμού Νεκτάριο Θεοδωράκο και Νίκο Αυλωνίτη, εγκλωβίστηκε στις Λούτσες και χρειάστηκε να επιχειρήσει πυροσβεστικό όχημα για να απεγκλωβιστούν.

Αν και το απόγευμα της Δευτέρας φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά φούντωσε και πάλι, διάνυσε μεγάλη απόσταση και έχει ήδη φτάσει κοντά στο χωρίο Λούτσες. Ο άνεμος έχει ενισχυθεί.

Η φωτιά καίει πολύ πυκνή βλάστηση σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς δρόμους και οι επίγειες δυνάμεις είναι δύσκολο να την προσεγγίσουν. Στον Αη Γιώργη, πάνω από τον οικισμό της Κασσιόπης, δόθηκε μάχη από τις εναέριες δυνάμεις για να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια και τις εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται στο βουνό. Κανένα σπίτι δεν κάηκε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι