Επισπεύδεται ο εμβολιασμός εφήβων λόγω Δέλτα
01/07/2021Επισπεύδεται ο εμβολιασμός λυκειόπαιδων 15-18 ετών καθώς η ινδική μετάλλαξη (ή στέλεχος Δέλτα) απειλεί με νέο κύμα, όπως δήλωσε έμμεσα η παιδίατρος λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλλου. Εν τω μεταξύ η επιλογή εμβολίου είναι ζήτημα που απασχολεί σοβαρά, καθώς χθες μια 27χρονη παρουσίασε σοβαρό θρομβωτικό επεισόδιο μετά τον εμβολιασμό της με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson.
Για τα παιδιά και τους εφήβους προκρίνονται πάντως τα mRNA εμβόλια, δηλαδή της Pfizer και της Moderna. Έγκριση για χορήγηση σε εφήβους μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνον της Pfizer. Η κα Παπαευαγέλου σχετικά με το θέμα αυτό είπε: «Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών 15 -17 ετών. Μέχρι στιγμής είχαμε προγραμματισμό για τους άνω των 18».
»Είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας λυκείου. Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης. Η μεταδοτικότητα σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι τα παιδιά. Πάντως ο εμβολιασμός προφανώς θα είναι προαιρετικός», είπε.
Εμβόλια και παρενέργειες
Με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών συμπλήρωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 16 ετών. «Τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Άπαξ και δώσουμε το πράσινο φως, ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αφού υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ». Παράλληλα θα γίνει εισήγηση για να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα τα παιδιά ηλικίας 12-16 ετών εφόσον έχουν υποκείμενα νοσήματα και κινδυνεύουν κατά συνέπεια περισσότερο από τον κορονοϊό.
Η ίδια θεωρεί σχετικά με τα βρέφη ηλικίας μέχρι 12 μηνών ότι φαίνεται να χρειάζονται πιο συχνά νοσηλεία, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν παρουσιάζουν βαρύτερη νόσο. Για τις μακροχρόνιες συνέπειες των εμβολίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουμε δεδομένα για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε 20 και 30 χρόνια από σήμερα, «αλλά με βάση τη βιολογία και την τεχνολογία για το mRNA δεν προκύπτει ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις ή ότι έχουν σχέση με την αναπαραγωγή».
Θετικός στον εμβολιασμό των εφήβων τάχθηκε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, σημειώνοντας ότι υπάρχει ζήτημα με την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία άνοιξε πριν από μια εβδομάδα η πλατφόρμα για τις ηλικίες άνω των 12 ετών (2,3 εκατομμύρια άτομα) και στις ΗΠΑ άνοιξε προ τριμήνου. Εκεί διαπιστώθηκαν αυξημένα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε εφήβους μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer και άλλα mRNA εμβόλια, όμως όλες αυτές οι φλεγμονές της καρδιάς ήταν αναστρέψιμες.
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
Στην Κρήτη από τα σχεδόν 35 κρούσματα της Δέλτα που είχαν εντοπιστεί μέχρι πριν από μια εβδομάδα (δεν έχουμε νεότερα στοιχεία), το ένα τρίτο αφορούσε σε παιδιά κάτω των 15 ετών, με πολλά από τα οποία ηλικίας από 7 έως 9 ετών. Στην Αττική και στην Κορινθία τα κρούσματα αφορούν σε εφήβους και νέους 16-25 ετών, ενώ λιγότερα εντοπίστηκαν σε ηλικίες, μεταξύ 25 και 30 ετών.
Περισσότερα κρούσματα παρουσιάσθηκαν στο Ηράκλειο, όπου υπάρχει μεγάλη απροθυμία για εμβολιασμό, αφού έχει εμβολιασθεί μόνο το 28%. Σοβαρό ζήτημα παραμένει πάντως το γεγονός ότι οι άνω των 60, ενώ κινδυνεύουν περισσότερο από όλους, σε πανελλαδικό ποσοστό σχεδόν το 40% παραμένει ανεμβολίαστο.
Όσον αφορά στην 27χρονη που έπαθε θρόμβωση μετά από το Johnson, εμφάνισε συμπτώματα αδυναμίας στα άκρα, σημάδια κόπωσης και δυσκολία στην κίνηση με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. H κατάστασή της κρίθηκε σοβαρή και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου πλέον νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική.
Η μετάλλαξη Δέλτα
Η νέα γυναίκα είχε εμβολιασθεί πριν από 13 μέρες με το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο στηρίζεται σε αδενοϊό όπως και της AstraZeneca. Το J&J έχει επίσης ενοχοποιηθεί για θρομβώσεις, αλλά σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από της βρετανοσουηδικής εταιρείας. Πάντως το AstraZeneca έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί επαρκώς αποτελεσματικό και για τη μετάλλαξη Δέλτα.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου είπε σχετικά με τη μετάλλαξη ότι «Σε όλο τον κόσμο η μετάλλαξη Δέλτα ωριμάζει την ιδέα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 και πάνω. Η εξέλιξη της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους μη εμβολιασμένους. Για την απαραίτητη συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης απαιτείται να έχει αντισώματα τουλάχιστον το 70%-80% του πληθυσμού, και αυτό είναι ένα ποσοστό που δεν θα το πιάσουμε χωρίς την ηλικιακή ομάδα του λυκείου».
Τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται να είναι πιο εύκολο να κολλήσουν την Δέλτα, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα η μετάλλαξη αυτή θα μεταπηδήσει και στις ευάλωτες ηλικίες, όπως έγινε ήδη στην Ινδία, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.