Επιστροφή Χαρδαλιά φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων – Τι κατέγραψε έκθεση για την Covid-19

Επιστροφή Χαρδαλιά φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων – Τι κατέγραψε έκθεση για την Covid-19, slpress

Επανέρχεται σε εβδομαδιαία βάση η ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για την πορεία της επιδημίας Covid-19, μετά την αύξηση των κρουσμάτων και τις τάσεις απειθαρχίας προς τα μέτρα. Δύο φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν και την χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε μεν καλύτερη την κατάσταση από την αντίστοιχη πολλών ευρωπαϊκών, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε επίσης, ότι η συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτη Rt κάτω από τη μονάδα ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, σχολιάζοντας έτσι την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο διάστημα 8 έως 15 Ιουλίου, παρατηρήθηκε ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός και διαμορφώθηκε στο 0,4. «Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε πάντως, ότι η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας συνυπάρχει με έναν αυξημένο, σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την τελευταία εβδομάδα, τα ημερήσια κρούσματα φτάνουν τα 35 την ημέρα από 25 που ήταν στην προηγούμενη έκθεση. Σημειώνεται ότι, καθημερινά, ένας σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αφορά τα λεγόμενα “εισαγόμενα” κρούσματα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα. Λείπει δηλαδή κατά την έκθεση μια σοβαρή εστία μόλυνσης, παρότι η περιοχή της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο, δίνει καθημερινά νέα κρούσματα. Σε ημερήσια βάση, ωστόσο, η επιδημία στην περιοχή δεν φαίνεται να έχει την ένταση που είχε καταγραφεί τον περασμένο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπισμού κρουσμάτων καταγράφονται στον  Προμαχώνα, ο οποίος αποτελεί και την μοναδική είσοδο τουριστών από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό οδήγησε άλλωστε την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει ως υποχρεωτική την επίδειξη αρνητικού τεστ για την διέλευση από το συνοριακό πέρασμα.

Η έκθεση καταγράφει επίσης μία αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα μία αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος των οποίων διαμορφώνεται στα οκτώ κρούσματα ανά ημέρα. Το στοιχείο αυτό οδήγησε, άλλωστε, στην χθεσινή κυβερνητική απόφαση για την πανελλαδική αυστηροποίηση των ελέγχων.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ποσοστό πληρότητας των απλών κλινών Covid-19 βρίσκεται πανελλαδικά στο 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%. Επίσης ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων έχει μειωθεί στο 0,14, ενώ ο μέσος όρος ημερών μεταξύ θανάτων ανέρχεται σε περισσότερες από 6. Επιβράδυνση παρουσιάζει και ο ρυθμός διπλασιασμού κρουσμάτων και θανάτων, ο οποίος ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 ημέρες αντίστοιχα.

Τα τεστ και η διασπορά

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο αριθμός των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε από 33 σε 37, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από την 1η Ιουλίου ο μέσος ημερήσιος αριθμός των τεστ διαμορφώθηκε στις πέντε χιλιάδες. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 1000 τέστ την ημέρα, σε σχέση με τον Ιούνιο, κι οφείλεται κυρίως στην επέκταση των δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παραλλήλως, η διασπορά του ιού στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, την ώρα που στην Αυστρία είναι 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74). Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα του πληθυσμού έχει παραμείνει σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα στο +25% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε αύξηση 2% και πλέον διαμορφώνεται στο +52%, σε σχέση με τον Απρίλιο, που ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Σταθερή παρέμεινε και η προσέλευση στην εργασία, η οποία διαμορφώθηκε στο +37%, όπως και η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (+46%). Συνολικά η κινητικότητα ου πληθυσμού σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 41%, παρουσιάζοντας αύξηση 1% την τελευταία εβδομάδα.

Οι Βρετανοί και τα πανηγύρια

Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι αφίξεις Βρετανών τουριστών, αφού τα ελληνικά σύνορα άνοιξαν πλέον για τον βρετανικό τουρισμό και τα αεροδρόμια δέχονται πλέον απευθείας πτήσεις από την Βρετανία. Οι επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Η Βρετανία αποτελεί εξάλλου τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης για τον ελληνικό τουρισμό, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της φετινής δύσκολης σεζόν. Σημειώνεται, ότι το 2019, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταγράψει άνοδο 32,4% και είχαν διαμορφωθεί στα 2,56 δισ. ευρώ, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία είχε καταγράψει αύξηση 18,9% και είχε διαμορφώνεται στους 3,5 εκατ. ταξιδιώτες.

Παρά το άνοιγμα όμως του ελληνικού τουρισμού και σε άλλες χώρες, παρατείνονται μέχρι το τέλος του μήνα τα μέτρα στις παραλίες, ενώ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι