Επιστροφή στον Μάρτιο – Σε lockdown όλη η Ελλάδα

Επιστροφή στον Μάρτιο - Σε lockdown όλη η Ελλάδα

Στον αστερισμό του lockdown περνάει αύριο και η Ελλάδα, όπως προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε δεκτή τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων, με τον υπουργό να δηλώνει πως το lockdown θα διαρκέσει έναν μήνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως αύριο ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έκτακτο διάγγελμα, μαζί με τον επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα. Οι αρχικές εισηγήσεις ήταν το lockdown να αφορούσε αποκλειστικά την Αττική, που πλέον είναι στο “κόκκινο”.

Όμως, μετά και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων, καθώς από 2.166 κρούσματα που καταγράφηκαν χτες φτάσαμε στα 2.646, κάνουν επιτακτική για την κυβέρνηση την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, τάση που ήδη παρατηρείται στην Ευρώπη, μιας και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις αντοχές των συστημάτων υγείας.

Εξαίρεση τα σχολεία

Ο αριθμός των διασωληνώσεων χτύπησε “καμπανάκι”, καθώς 179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με την μέση ηλικία τους να κυμαίνεται στα 67 έτη. Το  88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Στους 673 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους από την πανδημία.

Tο lockdown φαίνεται πως θα περιλαμβάνει μέτρα αντίστοιχα με του περασμένου Μαρτίου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανακοινωθεί το κλείσιμο των καταστημάτων λιανεμπορίου, η γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας και η επαναφορά των SMS, ή των χειρόγραφων αιτήσεων για τις μετακινήσεις.

Η μόνη εξαίρεση είναι πως θα προβλέπεται η λειτουργία των σχολείων, αν και αυτά όχι στο σύνολο τους. Αναμένεται να κλείσουν τα λύκεια, με επαναφορά της τηλεεκπαίδευσης, ενώ θα λειτουργούν δημοτικά, νηπιαγωγεία, όπως και οι παιδικοί σταθμοί. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα γυμνάσια, τα οποία ήδη λειτουργούν σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη που έχουν ήδη τεθεί σε τοπικό lockdown.

Οριακές οι αντοχές του ΕΣΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος είχε προειδοποιήσει σήμερα για τις οριακές αντοχές του ΕΣΥ, ειδικότερα των ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι καταγράφεται ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές λόγω κορονοϊού. Ειδικότερα, ανέφερε ότι σε ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται 100 ασθενείς και 70 στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα ανησυχεί η διασπορά κρουσμάτων στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Σήμερα προέκυψαν 13 κρούσματα συναδέλφων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ενώ στον Άγιο Σάββα δύο νοσηλεύτριες βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό. Την ίδια στιγμή οι κλίνες κορονοϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου γεμίζουν. Στο δε νοσοκομείο της Άμφισσας φαίνεται ότι η διασπορά είναι μεγάλη αφού μετά τους δύο γιατρούς, ακόμη δύο συνάδελφοι της νοσηλευτικής υπηρεσίας βρέθηκαν θετικοί. Όσον αφορά τα δικαστήρια, αυτά κλείνουν με απόφαση των δικαστικών ενώσεων τις προσεχή Παρασκευή (από τις 9 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι) ζητώντας να παύσει η λειτουργία των δικαστηρίων λόγω του κορονοϊού.

Μάλιστα ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων, το ΜέΡΑ25 απευθύνει έκκληση και προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει μαζικά δημόσια τεστ (κατά το πρότυπο της Γερμανίας), προσλήψεις 7000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, όπως και την επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, καταλήγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα είναι «συνεργός στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σε ανακοίνωση του πως το lockdown «συνιστά αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx