ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Βελτίωση στις πυρκαγιές Μεσσηνίας- Κορινθίας

Στις φλόγες και πάλι η Ηλεία – Τι δείχνουν οι έρευνες για την έκρηξη στην Αγχίαλο

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ηλεία καθώς ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερα μέτωπα μεγάλων πυρκαγιών αργά το μεσημέρι. Ήδη υπάρχουν αναφορές και καταγγελίες για εμπρησμό, ενώ έχει προσαχθεί και ένα άτομο ως ύποπτο για εμπρησμό. Αυτή την ώρα η ώρα η εικόνα είναι βελτιωμένη στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Παλαιοβαρβάσαινα Ηλείας . Πυρκαγιές μαίνονται επίσης και σε Μεσσηνία και Κορινθία επίσης από το μεσημέρι ωστόσο και αυτές παρουσιάζουν μια βελτίωση αυτή την ώρα.

Τα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασαν στην Ηλεία είναι τέσσερα. Tα δύο εξ αυτών να είναι στα Παλαιοβαρβάσαινα, το ένα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας (κοντά στο ξενοδοχείο Αμαλία) και ένα στον Πύργο. Δόθηκε εντολή εκκένωσης 4 οικισμών.

Η πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα και επί τόπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αρχικά, Λίγο μετά τις 14:00, βγήκε μήνυμα 112 για εκκένωση των περιοχών Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφη και Σμίλα, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Αρχαία Ολυμπία.

Στο σημείο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 29 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πάντως μέχρι και αυτή την ώρα Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έχει αποκλειστεί ο δρόμος που οδηγεί από την Εθνική Οδό Πύργου – Ολυμπίας προς Καρούτες.

Να σημειωθεί ότι έχει προσαχθεί ημεδαπός, 65 χρόνων, ψυχικά ασταθής στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας.

Κάτοικος, σύμφωνα με πληροφορίες, τον είχε δει να βάζει φωτιά σε μια χαρτοπετσέτα και να βάζει φωτιές σε ξερά χόρτα στη Μουριά Ολυμπίας. Στο σημείο δεν υπήρχε έναρξη πυρκαγιάς, αλλά εξετάζεται αν σχετίζεται με τα  μέτωπα που ξέσπασαν σταδιακά σε Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Φαναρά και Σαλμώνη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη για να μην απειληθεί ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας ενώ ενεργοποιήθηκε και το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και του Κρόνιου λόφου, υπό το φόβο επέκτασης πυρκαγιάς προς τα εκεί.

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στον Μαψό Αρχαίας Κορίνθου. Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία. Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 47 πυροσβέστες με 8 οχήματα και εθελοντικές ομάδες, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 Canadair και ένα ελικόπτερο από την Κροατία. Αυτή την ώρα η εικόνα και αυτής της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Γλυκορρίζι, του Δήμου Τριφυλίας, στη Μεσσηνία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, προκειμένου να ελέγξουν τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις, ενώ πάνω από το πύρινο μέτωπο πραγματοποίησαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν έχει απειλήσει μέχρι τώρα κατοικημένη περιοχή, καθώς το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση από τον οικισμό.

Αποκλεισμένη η περιοχή

Αποκλεισμένη σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων για αρκετό καιρό θα παραμείνει η στρατιωτική περιοχή που βρισκόταν η αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας. Ειδικά συνεργεία του Στρατού θα προβούν σε ενδελεχή έλεγχο ώστε να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι βάσει των πρωτοκόλλων σε μια ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων, όχι απλώς δεν θα πρέπει να κινούνται αυτοκίνητα αλλά και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται είτε να περπατούν με τα πόδια είτε με ποδήλατο για να μην υπάρχουν κραδασμοί.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Χτες έγινε γνωστό πως απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς, χαρακτηρίζει «αδιανόητα» τα όσα έγιναν στη Νέα Αγχίαλο, με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών. Μιλώντας στο Opeν, ο ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, ανέφερε: «Αδιανόητο αυτό που έγινε. Το ξεκαθαρίζω. Θεωρώ ότι να φτάσει η φωτιά να μπει μέσα σε στρατόπεδο με πυρομαχικά, θα έπρεπε να είναι ξυρισμένο το έδαφος, να μπει η φωτιά μέσα στην αποθήκη είναι αδιανόητο».

Τα πύρινα μέτωπα 

Με εξαίρεση την Ηλεία που αναφέραμε στην εισαγωγή, καλύτερα είναι τα νέα από τα μέτωπα των πυρκαγιών, καθώς η νύχτα κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους κατοίκους της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Μαγνησίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός. Ελλοχεύει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, ενώ για πολλές περιοχές της χώρας παραμένει και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις που εμφανίζονται ανά διαστήματα αντιμετωπίζονται άμεσα και με επιτυχία καθώς στα σημεία παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται, όπου απαιτείται, ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Στη Ρόδο χθες υπήρχαν κάποιες αναζωπυρώσεις σε περιοχές ανάμεσα σε Βάτι, Προφύλια – Γεννάδι – Λάρδο, αλλά τέθηκαν υπό έλεγχο άμεσα. Να σημειωθεί πως, μέσω δηλώσεων κορυφαίων υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού, οι περισσότερες πυρκαγιές αποδόθηκαν σε εμπρησμούς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Το Τμήμα Ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση για αμερικανική συνδρομή στην καταπολέμηση των πυρκαγιών: «Στο πλαίσιο της διεθνούς βοήθειας και συνδρομής για την αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Χώρα μας, διατέθηκαν από τις ΗΠΑ 3 Ελικόπτερα Black Hawk με αντίστοιχους κάδους πυρόσβεσης.

Τα αμερικανικά Ελικόπτερα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης σύμφωνα με το συνολικό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, επιχειρώντας από το Στεφανοβίκειο του Βόλου όπου και έχουν μετασταθμεύσει, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό ρίψεων και συνδράμοντας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η ανωτέρω συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α. για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Χώρα μας, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των ουσιαστικών και διαχρονικών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των 2 Χωρών».

Τι συνέβη με την έκρηξη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμυντικών ιστοσελίδων και μέσων ενημέρωσης αιτία της έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών ήταν πως εξερράγησαν οι βόμβες γενικής χρήσης ΜΚ82 και Μ64. Μάλιστα, δημοσιεύτηκε πως αυτές οι βόμβες φέρεται να βρίσκονταν στοιβαγμένες εκτός της αποθήκης, – πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα – και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα, κάτι που μένει να αποδειχθεί από την ΕΔΕ.

Από τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, αξιωματικοί με εμπειρία στα συγκεκριμένα όπλα, εκτιμούν ότι πρόκειται για βόμβες ΜΚ-82 των 500 λιβρών, κατασκευής του 1950. Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, οι εκρήξεις πιθανών προκλήθηκαν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, διότι τα μέτρα ασφαλείας, λογικά, έχουν αφήσει άθικτο το φυλασσόμενο υλικό εντός της αποθήκης. «Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», τόνισε χτες ο Νίκος Δένδιας που διέταξε την ΕΔΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι