Επτά νεκροί από την τραγωδία στην Εύβοια – Αντιπολίτευση κατά Χαρδαλιά για το 112 (video)

Πέντε νεκροί από την τραγωδία στην Εύβοια – Τι είπε ο Χαρδαλιάς για το 112, slpress

Τραγωδία στην Εύβοια από την κακοκαιρία, η οποία προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες βουλιάζοντας στη λάσπη χωριά της περιοχής. Έπτά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα βρέφος οκτώ μηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον έναν  αγνοούμενο.

Στην περιοχή βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, γιατί δεν λειτούργησε το 112, για να δώσει την απάντηση ότι, εάν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Υποστήριξε μάλιστα ότι, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, ένα μήνυμα από το 112 θα προκαλούσε πανικό και τελικά θα έφερνε τα αντίθετα, από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα.

«Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη «η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες και η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε και ότι βρέθηκε εγκαίρως στα σημεία της καταστροφής.

Εικόνες καταστροφής στην Εύβοια

Η είδηση για τους πρώτους νεκρούς ήρθε από τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, ο οποίος μίλησε για δύο ηλικιωμένους, έναν άνδρα 85 ετών και μία γυναίκα 86, που έμεναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους. Λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχε και τρίτος νεκρός, ένα βρέφος οκτώ ετών, επίσης στην περιοχή Πολιτικά.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι υπάρχει τέταρτος νεκρός, ένας 39χρονος στο Μπούρτζι, ενώ πριν από λίγη ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε την ύπαρξη πέμπτου νεκρού και δύο αγνοουμένων. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει. Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται και σε κάποιε περιπτώσεις οι διασώστες μετέφεραν πολίτες, ανάμεσά τους και μωρά, με σκαπτικά μηχανήματα.

Στα Πολιτικά, στα Ψαχνά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χωριών  Στενή, Καμπιά, Πούρνος, κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές σε σπίτια, υποδομές, καθώς και στο οδικό δίκτυο. Από το πρωί πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι η ένταση της βροχής  μειώθηκε και το κύμα μετακινήθηκε νοτιότερα.

Χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται από το πρωί στον κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το ΕΚΑΒ Ευβοίας έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή  ετοιμότητα και έχει ενισχυθεί με ασθενοφόρα από την Θήβα και την Αθήνα. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί επίσης το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπως και το  αντίστοιχο της Κύμης και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Παραλλήλως κινητοποιήθηκε ένα σούπερ πούμα για εναέριες διασώσεις, καθώς αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους.

Ενημέρωση Μητσοτάκη

Σκάφος του Λιμενικού διέσωσε μια 73χρονη που παρασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή στο Λευκαντί, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα. Η 73χρονη, όπως και ένας 72χρονος που αγνοείτο στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, διέμεναν σε σπίτι της περιοχής μαζί με άλλα τρία άτομα. Η 73χρονη παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οι έρευνες για τον αγνοούμενο συνεχίζονται με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και δύο σκάφη του Λιμενικού και πέντε ιδιωτικά.

Αργά το απόγευμα ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους έξι, καθώς βρέθηκε νεκρή μια  38χρονη γυναίκα στην Αμφιθέα. Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ ο σύζυγος της, 42 ετών, θεωρήθηκε αγνοούμενος. Μετά από λίγη ώρα όμως, δυστυχώς, εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι. Οι έρευνες συνεχίζονται πλέον για τον αγνοούμενο στο Μπούρτζι.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Πληροφορίες από τις ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, στην Πολιτική Προστασία είχε σημάνει συναγερμός, σημειώνοντας ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ξενύχτησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 495 κλήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν αντλήσεις υδάτων. Επίσης μέχρι τις 11 το πρωί είχαν απομακρυνθεί από οχήματα και σπίτια, 47 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή». 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά την φονική πλημμύρα στην Εύβοια. Προσθέτει επίσης ότι «οι δηλώσεις Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «κομματικοποίηση και πλήρη διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», κάτι, που όπως υποστηρίζει, «έχει τραγικά αποτελέσματα». Παραλλήλως βάζει στο κάδρο και τον Κώστα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων».

Νωρίτερα το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες στην Εύβοια, υποστηρίζοντας επίσης ότι, παρά την επίσημη πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας «δεν ελήφθησαν τα προληπτικά μέτρα που αρμόζουν στην πρόβλεψη τέτοιας κακοκαιρίας». Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ζήτησε τετραπλή παρέμβαση της κυβέρνησης που να περιλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού, την λήψη άμεσων μέτρων απεγκλωβισμού, την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

Την θλίψη του για τα θύματα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας ότι «στα καμένα της Εύβοιας φύτρωσαν μόνον… ανεμογεννήτριες». Τέλος, το ΜέΡΑ25 επισημαίνει, ότι ένας υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας που ομολογεί ότι τυχόν παρέμβασή του μέσω των επιχειρησιακών εργαλείων (112) θα προκαλούσε εκατόμβες νεκρών, έχει αυτοκαταργήσει το ρόλο του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι