ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΡΙΖΑ: Με μισόλογα η καταδίκη της επίθεσης στον Κασσελάκη – Η ΕΛ.ΑΣ για τις χειροπέδες στον Λύτρα

Καταδικάζει η ΝΔ την επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη – Η ΕΛ.ΑΣ για τις χειροπέδες στον Λύτρα

Νέα παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για την υπόθεση του ποινικολόγου, Απόστολου Λύτρα, ο οποίος κατηγορείται για το ξυλοδαρμό της συζύγου του. Εν τω μεταξύ πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, για τις δηλώσεις του τελευταίου υπέρ του Απόστολου Λύτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η ΝΔ δεν καταδίκασε ευθέως την ομοφοβική επίθεση Κούγια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή Livenews με το Νίκο Ευαγγελάτο στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ανέφερε ότι «θέλω να καταδικάσω μία απαράδεκτη ανακοίνωση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη. Αυτά είναι αδιανόητο να γράφονται και να λέγονται. Προφανώς δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι ο λήπτης μίας τέτοιας ανακοίνωσης. Πρέπει να σταθούμε όλοι απέναντι σε τέτοια ρητορική. Είτε είμαστε στη ΝΔ, είτε είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εν προκειμένω ήταν θύμα ο κ. Κασσελάκης και το καταδικάζουμε συνολικά». Αναφορικά με την υπόθεση ξυλοδαρμού της συζύγου του γνωστού δικηγόρου, Απόστολου Λύτρα, από το σύζυγο της ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «επί μέρους παραλείψεις ελέγχονται».

«Καλά τα λόγια, αλλά οι πράξεις δείχνουν αν τα εννοούμε κιόλας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αφορμή την καταδίκη της κυβέρνησης στην χυδαία ομοφοβική επίθεση του Αλέξη Κούγια στον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης καταδίκασε, με δυσκολία και μισόλογα, την χυδαία ομοφοβική επίθεση του Αλέξη Κούγια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη. Έστω κι έτσι, είναι ένα βήμα».

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί τώρα να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό – αν τυχόν το έχει ξεχάσει – πως ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, που είχε κάνει παρόμοια απαράδεκτη δήλωση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Απρίλιο, παραμένει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε δεν είναι πλέον προεκλογική περίοδος για να φοβάται τυχόν απώλεια ψήφων, λαμβάνοντας τη σωστή απόφαση για διαγραφή. Καλά τα λόγια, αλλά οι πράξεις δείχνουν αν τα εννοούμε κιόλας».

«Σήμερα ακούσαμε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο ορισμό του τι είναι άνδρας, ανδρισμός» σχολίασε προηγουμένως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μετά τη δήλωση του ποινικολόγου Κούγια που μιλώντας για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον Απόστολο Λύτρα,  που υποστήριξε ότι η «ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήταν υπερβολική.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας να τοποθετείται πάνω στην άποψη Κούγια, τόνισε τα εξής: «Ότι άνδρας και ανδρισμός είναι να σκοτώσεις στο ξύλο μια γυναίκα και να ζητήσεις συγνώμη μετά, αφού μπορεί να πας φυλακή, δηλαδή. Εγώ νόμιζα ότι άνδρας είναι αυτός που σέβεται τη γυναίκα, τις γυναίκες, τους συνανθρώπους του. Ότι ο αληθινός άνδρας είναι αυτός. Σήμερα ακούσαμε αυτόν τον κενοφανή ορισμό, που δείχνει βέβαια και άλλα πράγματα. Μένω σε αυτό το σχόλιο».

Οι δηλώσεις Κούγια

Προηγουμένως, υπερβολική και λάθος χαρακτήρισε ο Αλέξης Κούγιας τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Απόστολου Λύτρα για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του με τον ποινικολόγο να δηλώνει το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 ότι «έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης» και ότι «κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντοτε».

«Ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος. Η άποψή μου είναι ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήταν υπερβολική. Απαράδεκτη ενέργεια σε κάθε περίπτωση ο ξυλοδαρμός, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης, είναι αυτοδημιούργητος, παραδέχθηκε την πράξη του γιατί θα μπορούσε να την αρνηθεί και να επιμένει στην αρχική του θέση» είπε ο κ. Κούγιας.
Κατά τον ίδιο «είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη. Ο Άρειος Πάγος έχει νομολογήσει ότι αυτού του είδους τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη βλάβη, αλλά είναι πλημμέλημα. Συνιστούν το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης» ενώ στην αντίδραση της Μαρίας Αναστασοπούλου σημείωσε «υπάρχει το ποινικό δίκαιο που δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκίστικη αντίδραση».

«Είναι 100% κακοποιητής (σ.σ. ο Απόστολος Λύτρας), αλλά ειναι διαφορετικό ότι διέπραξε κακούργημα και διαφορετικό ότι διέπραξε πλημμέλημα. Αυτά τα χτυπήματα στο πρόσωπο, το κάταγμα στο πρόσωπο δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Είναι έτσι όταν προκαλούν μόνιμη αναπηρία, ακρωτηριασμό ή μακρόχρονη αδυναμία λειτουργίας κάποιου άκρου. Ήταν προκατειλημμένο αυτό που έγινε σε βάρος του, έπρεπε να του ασκηθεί δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Για να κρατηθεί κάποιος προσωρινά πρέπει να είναι ύποπτος φυγής, να μπορεί να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως» συνέχισε ο Αλέξης Κούγιας.

Πόλεμος Κασσελάκη-Κούγια

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κούγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας. Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην κακοποίηση. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι».

«Διάβασα», αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας, «ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στον γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Με δεύτερη ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τον αρμόδιο εισαγγελέα να παρέμβει: «Με την παρουσία μου ως τώρα στη χώρα μας, για ένα πράγμα μπορώ να είμαι 100% περήφανος. Που προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα. Αυτές οι νοοτροπίες έδιωξαν τη γενιά μου από την χώρα. Και είναι καιρός η γενιά μου να κυβερνήσει και να φτιάξει τον τόπο μας. Υ.Γ. Ο αρμόδιος εισαγγελέας γνωρίζει τι πρέπει να πράξει. Με την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν εξαντλείται στο να αφήνει κακοποιητές ελεύθερους».

Θέμα με τις χειροπέδες

Για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το αν ο Απόστολος Λύτρας φόρεσε χειροπέδες ή όχι κατά την μεταφορά του στον εισαγγελέα, τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Μιλώντας πριν λίγη ώρα σε εκπομπή του Mega, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, αναφέρθηκε αρχικά στον ξυλοδαρμό της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, σημειώνοντας πως «η ΕΛ.ΑΣ. καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με τέτοια περιστατικά». «Είναι πολλά τα περιστατικά που το θύμα φτάνει σε ένα νοσοκομείο και τελικά ενημερωνόμαστε από τους γιατρούς και όχι από το θύμα», συμπληρώνει.

«Οι λόγοι που επικαλούνται τα θύματα είναι απόλυτα κατανοητοί, υπάρχει ο φόβος, η ντροπή, διστάζουν να εμπιστευτούν», εξηγεί. Στη συνέχεια, αναφέρεται και στο βίντεο που κυκλοφορεί και καταγράφει τον Απόστολο Λύτρα να μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα και να προσποιείται ότι φορά χειροπέδες.

«Το πώς γίνεται η μεταγωγή ενός κρατουμένου, υπάρχουν οι εσωτερικοί κανονισμοί φυσικά στην αστυνομία οι οποίοι τηρούνται από τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη μεταγωγή για τη δική τους ασφάλεια», ξεκαθαρίζει η κ. Δημογλίδου. «Αν ένας κρατούμενος φύγει, ο συνάδερφος που συνοδεύει θα βρεθεί άμεσα κατηγορούμενος και θα πρέπει να απολογηθεί στον εισαγγελέα για την απόδρασή του», συνεχίζει.

«Υπάρχουν πολλών ειδών κατηγορούμενοι, ύποπτοι φυγής, ύποπτοι απόδρασης. Εδώ ο Απόστολος Λύτρας αυτός έφυγε από το ΑΤ με χειροπέδες και πριν μπει στα δικαστήρια του αφαιρέθηκαν. Το αν έκρινε σωστά ή όχι ο αστυνομικός, φαίνεται από το αποτέλεσμα», καταλήγει.

Το ζήτημα προέκυψε από το βίντεο που δείχνουν τον γνωστό δικηγόρο να μεταφέρεται στον ανακριτή χωρίς χειροπέδες. Ο Απόστολος Λύτρας μεταφέρθηκε χθες νωρίς το πρωί στην Ευελπίδων για να απολογηθεί στον ανακριτή. Καθώς περπατούσε στον εξωτερικό χώρο των δικαστηρίων, είχε τα χέρια του μπροστά και καλυμμένα με ένα σακάκι, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι συλληφθέντες προκειμένου να κρύβουν τις χειροπέδες. Ωστόσο, με το που μπήκε στο κτίριο κατέβασε μεμιάς το χέρι του, κίνηση που δείχνει ότι δεν μπορούσε να φορά χειροπέδες.

 

Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών παραγγελία για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων. Παράλληλα, ζητείται η κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

“Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο“.

Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λύτρας αφέρθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του. Αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, για την κακοποίηση της συζύγου του.

Μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησαν χθες την πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που γνωμοδότησε.

Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για ένα βαρύ κακούργημα, που ομολόγησε ο δράστης. Βάσει του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει, οι ανώτατοι δικαστικοί λειοτυργοί θεωρούν ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων και σημειώνουν με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις. Υπονοώντας ότι αν δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο και ποινικολογός, η απόφαση θα ήταν προφυλάκιση.

Το σκεπτικό της απόφασης

Αντίθετα το σκεπτικό της απόφασης της ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα είναι το εξής: Ανακρίτρια και εισαγγελεάς αποφάσισαν ότι πληροί τις δυο τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί: Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ομολόγησε το έγκλημα, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, το ίδιο το θυμα στην ανακρίτρια μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της για εξύβριση.

Τι είπε στην κατάθεσή της

“Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι. Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ.

Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου” είπε στην κατάθεσή της η σύζυγος του κ. Λύτρα.

“Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου.

Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε. Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας” πρόσθεσε.

“Ομολόγησα την πράξη μου, πραγματικά ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο συνέβη στην σύζυγό μου, την οποία πραγματικά υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου” είπε ο ποινικολόγος στις δηλώσεις του αφού απολογήθηκε.

“Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια γιατί πραγματικά το λέω, έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες του περιστατικού, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου” πρόσθεσε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια επισκέφθηκε την 37χρονη στο σπίτι και της πήρε κατάθεση, όπου η γυναίκα φέρεται να περιέγραψε τον ξυλοδαρμό της από τον άντρα της. Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου κατέθεσαν η πρώην σύζυγος, η μεγάλη κόρη του και ο κουμπάρος τους και δικηγόρος.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Απόστολος Λύτρας είχε προβεί στον ισχυρισμό ότι η γυναίκα του τραυματίστηκε άσχημα όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού τους.

Η γυναίκα δεν είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ, η γυναίκα φέρεται να έγνεψε καταφατικά όταν ο γιατρός τη ρώτησε αν τη χτύπησε ο άντρας της. Επίσης, πάλι κατά το αστυνομικό ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί όταν έμειναν μόνοι με τη γυναίκα στο δωμάτιο του νοσοκομείου, τη ρώτησαν αν επιθυμεί την τοποθέτηση panic button στο κινητό της και φέρεται να απάντησε θετικά.

Ο ρόλος του γιατρού ήταν καταλυτικός καθώς κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία. Από 1η Μαίου οπότε και ισχύουν οι τελευταίες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο γιατρός και όλοι οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται εκ του νόμου να καταγγέλουν τέτοια περιστατικά στις αρχές, χωρίς να φοβούνται τυχόν συνέπειες, καθώς έχει θεσπιστεί το ακαταδίωκτο από τους δράστες. Δεν μπορεί κανείς να τους μηνύσει ή να τους κάνει αγωγή.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι