ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εργαλειοποιούν οι Πολωνοί το φόνο της 27χρονης;

Δολοφονία Αναστάζιας : Γιατί ασκήθηκε δίωξη και στον 32χρονο από το Μπαγκλαντές

Η πολωνική κυβέρνηση προκαλεί δυσάρεστες εντυπώσεις, καθώς ο μεν πρωθυπουργός της χώρας θέλει να εκδοθεί στην Πολωνία ο φερόμενος ως δράστης του εγκλήματος, της 27χρονης Πολωνή, υπαινισσόμενος ξεκάθαρα ότι στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος “θα πέσει στα μαλακά”, ο δε υπουργός Δικαιοσύνης έκρινε σκόπιμο να ανακοινώσει ότι κάνουν και οι Πολωνοί τις δικές τους έρευνες για το κακούργημα.

Κάτω από τις αναρτήσεις των δυο Πολωνών πολιτικών διαβάσαμε πολλά σχόλια πολιτικής χροιάς, από Πολωνούς, όπου αναφέρεται ότι αυτές είναι κινήσεις εντυπωσιασμού και δεν υπάρχει ρεαλιστικά προσδοκία για έκδοση, ότι αυτό το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία και θέλει απλώς να κάνει επίδειξη ενδιαφέροντος για τον χαμό της άτυχης κοπέλας και να δημιουργήσει εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση.

«Είμαι συγκλονισμένος από την άγρια ​​δολοφονία της 27χρονης Αναστασίας. Ο δράστης πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, θα ζητήσουμε από την Ελλάδα να εκδώσει τον ύποπτο να σταθεί ενώπιον πολωνικού δικαστηρίου και να λάβει την υψηλότερη δυνατή ποινή», γράφει ο 55χρονος Ματέους Μοραβιέτσκι, οικονομολόγος και ιστορικός, ο οποίος υπηρετεί ως Πρωθυπουργός της Πολωνίας από το Δεκέμβρη του 2017 και είναι μέλος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Η σημερινή κυβέρνηση της Πολωνίας παρομοιάζεται από πολλούς με την ουγγρική ως προς τις ελευθερίες του Τύπου και της Δικαιοσύνης.

Όσο για τον υπουργό Δικαιοσύνης, γράφει σε ανάρτησή του τα εξής: «Σε σχέση με τη δολοφονία μιας 27χρονης Πολωνής στην Ελλάδα, διέταξα έρευνα. Την υπόθεση θα χειριστεί η Επαρχιακή Εισαγγελία στο Βρότσλαβ. Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν άμεσα στοιχεία από Έλληνες ανακριτές».

Εν τω μεταξύ ο συλληφθείς για το έγκλημα, που είναι υπήκοος Μπανγκλαντές, ηλικίας 32 ετών, πήρε σήμερα προθεσμία για να απολογηθεί μεθαύριο (Τετάρτη) και υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Ο δικηγόρος του περιορίστηκε σήμερα να πει ότι ο εντολέας του δεν κατηγορείται ακόμη για το φόνο, αλλά μόνον για αρπαγή ατόμου ανίκανου να προβάλει αντίσταση, διότι το κατηγορητήριο συντάχθηκε προτού βρεθεί το πτώμα της άτυχης κοπέλας. Επίσης, ενώ φαίνεται το κορίτσι να επιβιβάζεται στη μοτοσικλέτα του κατηγορούμενου, πρέπει να τεκμηριωθεί ότι ο ίδιος είναι ο δράστης του βιασμού και του φόνου που επακολούθησε.

Η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ώστε να γνωρίζουμε την ακριβή αιτία θανάτου, αν και η πρώτη εικόνα έδειχνε πιθανόν στραγγαλισμό. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε γυμνή από τη μέση και κάτω, τυλιγμένη σε σεντόνι, μέσα σε σακούλα σε απόμερο σημείο, καλυμμένη με χόρτα. Το κινητό της εντοπίστηκε σε άσχετο σημείο, 500 μέτρα από το σπίτι του φερομένου ως δράστη και των πιθανών συνεργών του. Ο συγκάτοικός του, που είναι Πακιστανός, αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και υποστηρίζει ότι δεν είδε ποτέ το κορίτσι στο σπίτι τους.

Το θύμα

Η Αναστάζια Ρουμπίνσκα είχε πάει πριν από ένα μήνα στην Κω με τον συνομήλικο σύντροφό της Μιχάλ Σλιβίνσκι, για να κάνουν διακοπές αλλά και να εργαστούν. Η ίδια έπιασε δουλειά σε εστιατόριο του νησιού. Τη μοιραία νύχτα, πριν από μια εβδομάδα, όντως μεθυσμένη ή πάντως «κυκλοφορώντας σαν χαμένη» όπως κατέθεσαν αυτόπτες εκ των υστέρων, τηλεφώνησε στον Μιχάλ και του είπε ότι κάποιος θα την βοηθούσε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο τους με τη μοτοσικλέτα του –κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Επειδή υπάρχει η υπόνοια ότι ο ή οι δράστες παρέσυραν την 27χρονη υποσχόμενοι να της πουλήσουν τσιγάρο με κάνναβη, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο σύντροφός της να ήξερε ότι η κοπέλα θα προσπαθούσε να αγοράσει “τσιγαρλίκι” και κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση, ώστε να διαπιστωθεί αν γνώριζε κάποιον από τους δράστες. Αυτό δεν υποδηλώνει ότι ο νεαρός Πολωνός είχε οιαδήποτε ανάμιξη στο έγκλημα, όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί αν είχε προηγηθεί γνωριμία με τους δράστες για αγορά ουσιών.

Η μητέρα πήγε στο νησί μόλις ειδοποιήθηκε από τον σύντροφο της κόρης της, φέρνοντας μαζί της και έναν Πολωνό ντετέκτιβ, καθώς είχε ελπίδες ότι το παιδί της ζούσε. Όταν βρέθηκε η σορός, ο αδελφός της νεκρής είπε σε πολωνικά μέσα μέσα στον πόνο του «θα ήθελα να πιάσω στα χέρια μου αυτό το κτήνος, να τον τελειώσω».Ο πατέρας της είπε ότι η κόρη του ήταν μια πολύ καλή και όμορφη κοπέλα, που όμως ήταν και εύπιστη και γι΄αυτό την παρέσυραν.

Σύμφωνα με την αφήγηση του πατέρα της, λίγες ημέρες πριν από την τραγωδία, η Αναστάζια έκαψε το χέρι της. «Το έγκαυμα την επηρέασε πολύ, επειδή νοιαζόταν τόσο πολύ για την εμφάνισή της. Έβαλε στο χέρι της αλοιφές, αλλά δεν υπήρχε καμία βελτίωση. Έτσι της ήρθε η ηλίθια ιδέα να καπνίσει ένα τσιγαριλίκι. Μίλησε με γνωστούς της στην αγορά και της υποσχέθηκαν ότι θα της το κανονίσουν» είπε ο πατέρας της.

«Την εξαπατούσαν, προφανώς περίμεναν να νυχτώσει. Ίσως στις λίγες ώρες που πέρασε μαζί τους να της έβαλαν κάτι στο ποτό της. Όταν τηλεφώνησε στο φίλο της, είπε ότι ένας άνδρας θα την παραλάμβανε. Αλλά αντί γι’ αυτό την οδήγησε σε κάποιο άδειο οικόπεδο. Οι υπόλοιποι άνδρες που συνάντησε, μπορεί να έφυγαν, γιατί ακούσαμε ότι τη βίασαν κι άλλοι», προσθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης συναντήθηκε με την άτυχη γυναίκα έξω από ένα μίνι μάρκετ, ενώ αυτή ήταν ήδη σε κατάσταση μέθης. Η νεαρή ίσως του ζήτησε ποσότητα κάνναβης και ο δράστης προσφέρθηκε να της την προμηθεύσει, οπότε εκείνη ανέβηκε στο μηχανάκι ή στη μοτοσικλέτα του είτε για την αγοραπωλησία είτε και για να την πάει μετά στο ξενοδοχείο της.

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη ο 32χρονος Μπαγκλαντεσιανός - Κατηγορείται για την αρπαγή της Αναστάζια

Κατά πάσα πιθανότητα ο άνδρας προσπάθησε εν συνεχεία να βιάσει την κοπέλα, και εκείνη, που είχε ύψος 1.70μ., αντιστάθηκε. Ο συλληφθείς έχει σημάδια που ίσως προέρχονται από την αντίσταση που προέβαλε η γυναίκα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε σημάδια από ατύχημα που έπαθε προ καιρού. Ομως οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι του υλικό που φέρεται κατά πληροφορίες να έχει DNA του θύματος.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται δύο βίντεο, ένα από κατάστημα που δείχνει το κορίτσι να μιλά στο κινητό του και ένα που δεν έχουμε δει για να γνωρίζουμε επακριβώς το περιεχόμενο. Επίσης περιλαμβάνονται καταθέσεις από τις οποίες προκύπτει ότι είδαν την κοπέλα στις 8 το βράδυ σε μίνι μάρκετ στην περιοχή Μαρμάρι. Μισή ώρα μετά έφτασε μια παρέα πέντε ανδρών και η κοπέλα ανέβηκε σε μηχανάκι που οδηγούσε ένας από αυτούς.

Σε μία κατάθεση αναφέρεται ότι η «η κοπέλα καθόταν έξω μόνη της σε μια περίφραξη και έπινε. Εγώ δουλεύω σε μαγαζί. Άκουσα ότι το ξενοδοχείο της κοπέλας απείχε μόνο 500 μέτρα από εκεί. Ήρθε μόνη της εδώ, πήρε το κρασάκι και κάτι άλλα πράγματα και κάθισε έξω.Έκατσε περίπου ένα 20λεπτο. Αυτός που συνελήφθη είναι πολλά χρόνια εδώ και δουλεύει σε κτήματα. Κάμερα κατέγραψε την κοπέλα να ανεβαίνει στο μηχανάκι του, μόνον αυτός και η κοπέλα, δεν καταγράφηκε άλλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν στοιχεία ότι το κορίτσι ακολούθησε ίσως τον δράστη στο σπίτι του και αυτός βγήκε αργότερα μόνος. Σύμφωνα με αυτές, το κορίτσι ήταν πλέον νεκρό και ίσως απομάκρυνε ο δράστης μόνος ή με συνεργό τη σορό από κάποιο παράθυρο, καθώς το σώμα βρέθηκε σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το σπίτι του συλληφθέντα.

Τι λέει ο δικηγόρος του συλληφθέντα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι