Ερωτηματικά για εμβόλιο Pfizer και Moderna – Στο Ισραήλ νόσησαν 12.000 εμβολιασθέντες

Εμβολιασμοί και στα παιδιά πριν τον Σεπτέμβρη

«Η πρώτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι μάλλον λιγότερο αποτελεσματική από αυτό που περιμέναμε σε σύγκριση με τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν από τις κλινικές μελέτες της εταιρείας», προειδοποιεί ο στρατιωτικός γιατρός (ε.α.) και υγειονομικός επικεφαλής του Ισραήλ για τη διαχείριση της πανδημίας, Nachman Ash, προκαλώντας έμμεσα αμφισβήτηση πιθανόν και της αποτελεσματικότητας της δεύτερης δόσης.

Όπως δήλωσε «πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου και η εμβολιαστική κάλυψη των εμβολιασθέντων εμφανίζεται μικρότερη από τα δεδομένα που είχε παρουσιάσει η Pfizer». Συνολικά 12.000 πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, αναφέρουν και ιταλικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τίθεται το ερώτημα μήπως φταίει το ότι στο Ισραήλ έβγαζαν εξαρχής από κάθε φιαλίδιο έξι δόσεις αντί για πέντε, κάτι όμως που εν συνεχεία ενέκρινε υπό προϋποθέσεις και η εταιρεία ως ασφαλές και εφαρμόζεται πλέον σε όλη την Ευρώπη. Τίθεται όμως και σοβαρότερο ζήτημα: αν δεν φταίει η “πατέντα” με τις 6 δόσεις, τότε ίσως το εμβόλιο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Λογικά δεν μπορεί 12.000 άνθρωποι να κόλλησαν επειδή ήταν απρόσεκτοι. Επίσης, από τους 12.000 οι 69 είχαν λάβει και την δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες της εταιρείας το εμβόλιο προστάτευε το 52% μετά την 12η μέρα από την 1η δόση και το 95% μετά την δεύτερη. Ομως στο Ισραήλ ανέλυσαν πότε ακριβώς βρήκαν θετικούς τους εμβολιαθέντες επί συνόλου 190.000 ατόμων που έκαναν τεστ μετά το εμβόλιο. Οι πρώτοι 5.348 βγήκαν θετικοί μία εβδομάδα μετά το εμβόλιο (σε ένα υποσύνολο 100.000 εμβολιασθέντων), άλλοι 5.585 βγήκαν θετικοί 7-14 μέρες μετά το εμβόλιο (σε υποσύνολο 67.000 εμβολιασθέντων), άλλοι 1.410 βγήκαν θετικοί 14-21 μέρες μετά την πρώτη δόση (επί 20.000 εμβολιασθέντων) και άλλοι 84 βγήκαν θετικοί ένα μήνα μετά την δόση αυτή (επί συνόλου 3.199). Από τους τελευταίους μάλιστα οι 69 είχαν λάβει και την δεύτερη δόση.

Το άλλο στοιχείο που διαπίστωσαν ήταν πως μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν υψηλότερα από 6 μέχρι και 20 φορές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που δεν συνάδει με τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας της εταιρείας.

Πρόβλημα και με την Moderna;

Στην Καλιφόρνια σταμάτησε χτες η χορήγηση των 330.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna και η συγκεκριμένη παρτίδα των εμβολίων εξετάζεται, γιατί παρουσιάσθηκε σχετικά μεγάλος αριθμός αλλεργικών αντιδράσεων. Τα εμβολιαστικά κέντρα της Πολιτείας ενημερώθηκαν να μην χορηγούν δόσεις από το εμβόλιο της Moderna μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια της αναφυλαξίας 10 ατόμων.

Το υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια δήλωσε ότι 10 άτομα χρειάσθηκαν νοσηλεία για 24 ώρες μετά την χορήγηση του εμβολίου στο Σαν Ντιέγκο, όμως όλα αυτά τα περιστατικά ήταν από ένα εμβολιαστικό κέντρο και δεν παρατηρήθηκε κανένα ανάλογο περιστατικό στα άλλα κέντρα. Το Υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια συνέστησε πάντως την παύση χορήγησης ολόκληρης της παρτίδας των εμβολίων.

Σε άλλες Πολιτείες που στάλθηκε επίσης εμβόλια της ίδια παρτίδας δεν σημειώθηκαν περιστατικά αναφυλαξίας. Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι μάλλον κάτι δεν πήγε καλά στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο και κακώς ακυρώθηκαν όλοι οι εμβολιασμοί. Επίσης αναφέρουν ότι η τυχόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση από το εμβόλιο είναι άμεσα αντιμετωπίσιμη και θεραπεύσιμη με ένεση επινεφρίνης ενώ ο κορονοϊός, δεν είναι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι