ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έξαρση των ιώσεων – Με ράντζα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν (video)

Έξαρση των ιώσεων - Με ράντζα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν,

Ένα βίντεο από το Νοσοκομείο Αττικόν, που είχε χθες μια πολύ δύσκολη εφημερία, έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος, έμειναν επί ώρες στα ράντζα πάνω από 100 ασθενείς. Ο ίδιος τόνισε την έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και την ανάγκη οι πολίτες να εμβολιασθούν και να φορούν μάσκα, για προστασία από τον κορονοϊό αλλά και της έξαρσης των ιώσεων.

Στο Αττικόν συγκεκριμένα προσήλθαν κατά τη χθεσινή εφημερία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 800 ασθενείς, εκ των οποίων χρειάσθηκαν εισαγωγή οι 205. Από αυτούς οι 13 είχαν κορονοϊό και οι υπόλοιποι παρουσίαζαν άλλα προβλήματα υγείας, καθώς αυτή την εποχή έχουμε έξαρση σε πολλές ιώσεις του αναπνευστικού, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμα τα κρύα στην Αττική. Παρεμπιπτόντως, για να υπάρχει μια εικόνα της πανδημίας Covid, στο νοσοκομείο ανάμεσα στους 800 ήταν και 178 άτομα με κορονοϊό, όμως για τους 165 από αυτούς το νοσοκομείο έκρινε ότι δεν χρειαζόταν εισαγωγή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποδίδει την ταλαιπωρία των ασθενών στο γεγονός ότι φέτος τον χειμώνα στα νοσοκομεία απασχολούνται 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί σε σύγκριση με πέρσι, καθώς εκτός από τους ανεμβολίαστους που παραμένουν στον… πάγκο, έχουν συνταξιοδοτηθεί και χιλιάδες άλλοι γιατροί και νοσηλευτές, οι θέσεις των οποίων δεν αναπληρώθηκαν. Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να αργεί πολύ η εξέταση των ασθενών και η λήψη απόφασης για το αν θα εισαχθούν και σε ποια κλινική. Όμως ήταν παράλληλα πρωτοφανής και η προσέλευση.

Προβληματική η γενική εικόνα

Ο ίδιος επισημαίνει ότι όταν πιάσει χειμώνας η εικόνα στα νοσοκομεία θα γίνει πλέον τραγική. Παράλληλα αναφέρει ότι «το καλάθι του νοσοκομείου είναι χειρότερο κι από το καλάθι του νοικοκυριού» καθώς έχουν ακριβύνει κατά σχεδόν 40% όλες οι προμήθειες –από τα τρόφιμα για τους ασθενείς, μέχρι το υλικό για τα χειρουργεία. Είπε, μάλιστα, ότι λόγω της έλλειψης υλικών άρχισαν και οι αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων. Όσον αφορά τα τρόφιμα, ανέφερε ότι οι νέες συμβάσεις των νοσοκομείων με τους προμηθευτές για οπωροκηπευτικά και κρέατα ή λάδια εκτοξεύθηκαν με ανατιμήσεις της τάξης του 40%, ενώ μεγάλο είναι πλέον το κόστος και για την θέρμανση των κλινικών.

Ως προς τα ράντζα -το διαχρονικό πρόβλημα των νοσοκομείων- και πέρσι παρατηρήθηκε τέτοιες μέρες στο Αττικόν παρόμοια θλιβερή εικόνα, όμως φαίνεται ότι φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα. Τέτοιες μέρες πέρσι στο νοσοκομείο εισάγονταν περίπου 150 ασθενείς σε κάθε εφημερία και όχι 205 όπως χθες. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στη δυσλειτουργία των εφημερευόντων νοσοκομείων εν γένει και σε κακό προγραμματισμό, αλλά πιθανόν και σε έξαρση των ιώσεων. Πέρσι λόγω της πανδημίας, ο κόσμος φορούσε μάσκες και οι αναπνευστικές λοιμώξεις και τα κρούσματα γρίπης, είχαν περιοριστεί. Φέτος, με τη γενική χαλάρωση, οι λοιμώξεις αυτές φαίνεται πως επανήλθαν δριμύτερες, χωρίς όμως παράλληλα –όπως φαίνεται– τα δημόσια νοσοκομεία να είναι σε θέση να διαχειριστούν την κρίση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι