Τσουνάμι οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις – Εξηγήσεις για Λιγνάδη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσουνάμι οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις – Εξηγήσεις για Λιγνάδη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις στον χώρο του θεάματος, με την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να ανάγεται σε πολιτικό ζήτημα από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την υπουργό Πολιτισμού να ανακοινώσει τους πραγματικούς λόγους της παραίτησης Λιγνάδη, καταλογίζοντάς της ότι τώρα επιλέγει τη σιωπή.

Η υπουργός Πολιτισμού «οφείλει να δώσει εξηγήσεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα η κα Μενδώνη έσπευσε να διαψεύσει ως αναξιόπιστο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που εμφάνιζε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου να τελεί υπό παραίτηση». Προσθέτει επίσης ότι χθές, Σάββατο, ο ίδιος παραιτήθηκε, «χωρίς να εξηγεί το γιατί».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει επίσης ότι η υπουργός Πολιτισμού «αυτή τη φορά επέλεξε τη σιωπή» για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «οφείλει να δώσει εξηγήσεις». Ρωτά μάλιστα «ποιος είναι ο λόγος παραίτησης του εκλεκτού του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου» και «ποιος είναι ο λόγος που την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια έκανε διαψεύσεις». Σχολιάζει τέλος, ότι «η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός», ενώ «όταν συνδέεται και απόπειρα συγκάλυψης, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, είναι συνενοχή».

Η Μενδώνη για την παραίτηση Λιγνάδη

Μιλώντας πάντως στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα Fm, η κυρία Μενδώνη έκανε λόγο για τοξικό και νοσηρό κλίμα και αναφέρθηκε σε φαινόμενα που τραυματίζουν ψυχές, τονίζοντας ότι «ο καθένας έχει τα όριά του απέναντι στις φήμες». Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Λιγνάδη, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι αυτή υποβλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, διευκρινίζοντας πάντως, ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον πρώην, πλέον, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, αμέσως μετά την γνωστοποίηση της παραίτησης του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κατηγορούσε την κα. Μενδώνη ότι «για δύο εβδομάδες Μενδώνη έκανε τα στραβά μάτια για την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη». Σχολίαζε επίσης ότι ενώ είχε δεσμευτεί «πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει επώνυμη καταγγελία …, ξαφνικά, ενώ δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού  που δεν κατονομάζει το δράστη, έκανε δεκτή την παραίτησή του».

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της είχε υποβάλει την παραίτησή του, αναφέροντας στη  σχετική επιστολή ότι αυτή υπαγορεύεται από το «τοξικό κλίμα φημών» των τελευταίων ημερών και σημειώνοντας ότι τον αποδεσμεύει θεσμικά στο να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου» ανέφερε στην επιστολή του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Πρόσθετε επίσης ότι «αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνηση αυτή», οφείλει να βάλει το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα και να προστατέψει τον θεσμό και τόνιζε ότι «αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού θεάτρου». Κλείνοντας την επιστολή του, ο πρώην διευθντής του Εθνικού υπογράμμιζε, ότι η παραίτησή του, τού  επιτρέπει να προχωρήσει χωρίς να δεσμεύεται ή να δεσμεύει άλλους «θεσμικά» και να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του έναντι όσων επέλεξαν να τον «στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

Μπαράζ καταγγελιών για παρενοχλήσεις

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται γενικώς οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις στον χώρο του θεάματος και ειδικά του θεάτρου, ενώ κάθε μέρα νέα ονόματα προστίθενται στη λίστα των “δραστών” και των “θυμάτων”. Καθημερινά πληθαίνουν επίσης και οι φήμες για νέες υποθέσεις που αναμένεται να “σκάσουν”, καθώς το ελληνικό #metoo είναι σε πλήρη εξέλιξη, μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου.

Έτσι, μετά τον χώρο του αθλητισμού, άνοιξαν στόματα και στον χώρο του θεάτρου, για τον οποίο ήταν κοινός τόπος, ότι κάτι συμβαίνει στα παρασκήνια και τα καμαρίνια. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, που έρχονται καθημερινά στο φως ξεπερνούν την φημολογία του χθες και τις υπόνοιες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρωταγωνιστές σπεύδουν σε προληπτικές δηλώσεις, ενώ άλλοι ζητούν συγνώμη προκαταβολικά, πριν δηλαδή την δημοσιοποίηση κάποιας υπόθεσης που τους αφορά με κάποιον τρόπο.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προχώρησε σε συγκρότηση σε σώμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου του και αύριο Δευτέρα πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίαση του με τη νέα σύνθεση. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η σωρεία  των καταγγελιών που δέχεται το Σωματείο καθημερινά και ήδη φημολογείται ότι θα υπάρξουν διαγραφές. Θέση πάντως του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όπως προκύπτει από δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του, είναι ότι οι καταγγελίες θα πρέπει να παίρνουν τη νομική οδό.

Παραλλήλως, έχει ανοίξει και η συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ειδικού Παρατηρητηρίου και Στήριξης για κάθε είδους βία στον χώρο του Πολιτισμού. Η ομάδα αυτή θα διερευνά τις όποιες καταγγελίες και θα παρέχει συμβουλές και στήριξη, ψυχολογική και νομική σε όσους υφίστανται οποιουδήποτε είδους παρενόχληση. Την ίδια ώρα, το υπουργείο φαίνεται να προωθεί την ιδέα θέσπισης ενός Κώδικα Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς, κάτι που τα σωματεία και οι ενώσεις στον χώρο του Πολιτισμού δείχνουν ότι προτιμούν να θεσπιστεί από τους ίδιους.

Η όλη συζήτηση πάντως, κρίνεται αναγκαία, καθώς η κλίμακα των καταγγελιών είναι μεγάλη και περιλαμβάνει από την περιγραφή πράξεων, ποινικά κολάσιμων, στις οποίες κανένας δεν συναινεί και κανένας δεν θα ήθελε να μην καταγγελθούν, έως ζητήματα συμπεριφοράς, ενίοτε και θεμάτων, τα οποία επιλύονται με τη χρήση διατάξεων του Εργατικού Δικαίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι