ΘΕΜΑ

Εξωγήινοι και με τη βούλα της ΝASA

Εξωγήινοι και με τη βούλα της ΝASA, Νεφέλη Λυγερύ

O διοικητής της NASA και πρώην αστροναύτης, Μπιλ Νέλσον, κατά την ιστορική εκδήλωση της υπηρεσίας για τα ευρήματα ανεξάρτητης επιστημονικής έκθεσης για την ύπαρξη UFO, δήλωσε χαρακτηριστικά «αν μας ρωτάτε εάν στην απεραντοσύνη του σύμπαντος υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής, τότε η απάντηση είναι ναι». Μάλιστα η NASA θα ορίσει αρμόδιο διευθυντή για τον εντοπισμό UFO, ενώ οι εν λόγω ερευνητικές προσπάθειες θα συνοδευτούν με την ανάλογη χρηματοδότηση.

Πλέον η NASA δεν χρησιμοποιεί τον όρο UFO, αλλά UAP (Unidentified Anomalous Phenomena) καθώς ο πρώτος όρος έχει αποκτήσει και αρνητική χροιά, συνδεόμενος με την μυθολογία της επιστημονικής φαντασίας, αλλά και με τις θεωρίες συνωμοσίας. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τους ουρανούς για κατοικήσιμα αντικείμενα», είπε ο Νέλσον και τόνισε ότι η NASA θα το κάνει αυτό «με διαφάνεια», πριν συμπληρώσει ταυτόχρονα ότι «είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τη φύση των UAP».

Τώρα στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, αν μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινοι στο παρελθόν, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Kατά τον Μπιλ Νέλσον, αν και παραδέχτηκε πως είμαστε μόνοι στο σύμπαν, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα UAP προέρχονται από το διάστημα, είναι απλώς άγνωστα σε εμάς. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός για τα “λείψανα των εξωγήινων” που παρουσιάστηκαν χτες στο Κογκρέσο του Περού.

Πάντως, κορυφαίοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι κι αν ακόμα υπάρχουν εξωγήινοι, καλύτερα να τους αφήσουμε στην ησυχία τους! Όμως, όπως φαίνεται, ουδέποτε θα σταματήσει η εμμονή με την εξωγήινη ζωή. Δεν την κάμπτει ούτε ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Μίκιο Κάκου, ο οποίος έχει υποστηρίξει την πάγια θέση του Στίβεν Χόκινγκ ότι η επαφή με έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα. «Η προσπάθεια του ανθρώπου να εντοπίσει και πολύ περισσότερο να επικοινωνήσει με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα»…

Το Πεντάγωνο σπάει την σιωπή του

Όμως, παρά την άποψη κορυφαίων επιστημόνων, το θέμα των UFO τέθηκε στη δημόσια σφαίρα με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια Πενταγώνου. Τον περασμένο Μάϊο και για πρώτη φορά, το Πεντάγωνο έσπασε τη σιωπή του, σε σχέση με την μέχρι τώρα γνώση του περί εξωγήινης ζωής, σε δημόσια ακρόαση του Κογκρέσου. Ήταν η πρώτη τέτοιου είδους επίσημη συζήτηση από τη δεκαετία του 1960, που περιλάμβανε το σύνολο των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί μέσα στις δεκαετίες.

Αξίζει να θυμηθούμε τη διαδικασία στο Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας, δύο ειδικοί είχαν ερωτηθεί για το τί γνωρίζουν για τις θεάσεις UFΟ. Μεταξύ άλλων επίσημων στοιχείων, είχαν παρουσιάσει μία έκθεση του Πενταγώνου με ημερομηνία του Ιουνίου 2021. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι πιλότοι του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού (μέχρι τότε) είχαν αναφέρει 144 θεάσεις αγνώστων εναέριων αντικειμένων από το 2004 μέχρι το 2021.

Στις θεάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονταν οι θεάσεις απλών πολιτών που είναι χιλιάδες, άλλες αυθαίρετες κι άλλες ενδιαφέρουσες. Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «πιθανώς πρόκειται για φυσικά φαινόμενα». Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι από τα εκατοντάδες, ειδικά 18 εμφάνισαν μία ιδιαίτερη πορεία. «Παρέμεναν ακίνητα στους ανέμους ψηλά, κινήθηκαν αντίθετα με τον άνεμο, ελίχθηκαν απότομα ή ανέπτυξαν σημαντική ταχύτητα, χωρίς ευδιάκριτα μέσα πρόωσης», σύμφωνα με την έκθεση.

Λίγο μετά ιδρύθηκε η υπηρεσία AARO, ως εξειδικευμένο γραφείο UFO στο πλαίσιο του Πενταγώνου. Αυτή παρείχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση των UFO, με βάση αναφορές που καλύπτουν την περίοδο από το 1996 έως το 2023. Ήταν αυτή που εισήγαγε τον όρο UAP, για να περιγράψει αυτά τα αντικείμενα, ως «εναέρια αντικείμενα που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμα».

Σύμφωνα με αυτήν, ένα UFO έχει κυκλικό σχήμα και έχει κυρίως λευκό, ασημί ή ημιδιαφανές χρώμα. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό 47% των αναφερόμενων θεάσεων περιγράφει αυτά τα αντικείμενα ως «σφαίρα». Μόνο ένα μικρό ποσοστό, περίπου δύο τοις εκατό, έχει περιγραφεί ως «τρίγωνο», περιγραφές που απέχουν μακράν από την παραδοσιακή εικόνα του ιπτάμενου δίσκου που έχει ριζώσει για τα καλά στο ανθρώπινο φαντασιακό.

“Φάκελος εξωγήινοι”

Μία από τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως, είναι αυτή περί μυστικών εργαστηρίων με εξωγήινους και διαστημόπλοια. Φήμες, που δεν απασχόλησαν μόνο τις κοινότητες των συνωμοσιολόγων, αλλά και την αμερικανική πολιτική. Ακόμα και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη θητεία του, εξομολογήθηκε: «Μόλις ανέλαβα προεδρικά καθήκοντα, σκέφτηκα εάν υπήρχε κάπου εργαστήριο κρυμμένο με εξωγήινους και διαστημόπλοια. Στη συνέχεια κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν». Το μέλος του Κογκρέσου Μάικ Γκάλαγκερ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι μια μυστική τοποθεσία κυβερνητικών αξιωματούχων κρύβει αιχμαλωτισμένους εξωγήινους, διαστημόπλοια και άλλα μυστηριώδη ευρήματα.

«Η αναζήτηση ζωής μακριά από τη Γη είναι ένα συναρπαστικό εγχείρημα που μπορεί να προκαλέσει τρομερές ανακαλύψεις στο κοντινό μέλλον. Όμως δεδομένου του ότι ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξάνεται διαρκώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα επιστρέψουν στη Γη, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα να μειώσουμε τους κινδύνους μόλυνσης και στις δύο κατευθύνσεις» έχει αναφέρει ο Άντονι Ρικιάρντι, καθηγητής του τομέα βιολογίας εισβολών στο Πανεπιστήμιο McGill. Ο τομέας αυτός ασχολείται με τη μελέτη ειδών που προερχόμενα από άλλο οικοσύστημα εισβάλουν σε κάποιο άλλο.

Ο Ρικιάρντι και οι συνεργάτες του υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε αστροβιολόγους και βιολόγους εισβολών για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών. Ο βουλευτής Άντρε Κάρσον, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Αντιτρομοκρατίας κι Αντικατασκοπείας της αμερικανικής Βουλής, είχε αποκαλύψει ότι παραπάνω από πέντε δεκαετίες νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τερμάτισε το Project Blue Book.

Ήταν ένα μυστικό πρόγραμμα, το οποίο είχε ως στόχο την καταγραφή και κατανόηση αντικειμένων στον αέρα που δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν και να κατηγοριοποιηθούν. Η εξήγηση που δόθηκε για το τέλος του εγχειρήματος ήταν ότι «για περισσότερα από 20 χρόνια, αυτό το έργο αντιμετώπιζε άγνωστες ανωμαλίες στον εναέριο χώρο μας ως απειλή για την εθνική ασφάλεια που έπρεπε να παρακολουθηθεί και να διερευνηθεί», είχε πει ο Κάρσον, μία  μάλλον ιδιαίτερα δυσνόητη εξήγηση.

Όμως, μία άλλη άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία που είχε ακουστεί στο Κογκρέσο ήταν ότι το 2017 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε επανεκκινήσει αθόρυβα ένα παρόμοιο πρόγραμμα που παρακολουθεί συστηματικά αυτό που αποκαλούνταν (προ UAP) “άγνωστα εναέρια φαινόμενα”. «Επιτέλους, βγάζουμε αυτόν τον οργανισμό από τη σκιά», είχε πει ο Κάρσον. «Αυτή η ακρόαση και το έργο εποπτείας της έχει στον πυρήνα της μια απλή ιδέα: ότι τα μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα αποτελούν πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο».

Επίσημη επιβεβαίωση για τα UFO

Τον Μάϊο του 2021 ήταν η πρώτη φορά που όχι μόνο η ύπαρξη εξωγήινης ζωής, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που αυτή επιφέρει, είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα ως ερώτημα. «Οι αναφορές υπάρχουν εδώ και δεκαετίες κι όμως δεν είχαμε έναν τακτικό τρόπο διαχείρισης και συγκέντρωσής τους, ώστε να αναφέρονται –χωρίς στίγμα– και να διερευνώνται με σοβαρότητα», δήλωσε ο Άνταμ Σκιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών. «Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, ήταν ξεκάθαρο ότι το ζήτημα της εξωγήινης ζωής και της σχετικής έρευνας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «θέμα εθνικής ασφάλειας. Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαδοθεί σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανακοίνωσε το μέλος της ειδικής Επιτροπής. «Όταν εντοπίζουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εναέριο χώρο μας, είναι δουλειά εκείνων που εμπιστευόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια να ερευνήσουν. Και να αναφέρουν πίσω στους αρμόδιους».

Πολλοί, όμως, είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την εν λόγω συζήτηση στο Κογκρέσο. Οι επιστήμονες που έχουν αφιερωθεί στην εξωπλανητική δραστηριότητα, δίχως ίχνος συνομωσιολογικής διάθεσης, δεν είχαν κρύψει την απογοήτευσή τους. «Ήταν πολλά υποσχόμενη σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα απουσίαζαν οι ουσιαστικές λεπτομέρειες. Μεσούσης της συζήτησης έγινε πολύς λόγος για “αισθητήρες” και “βάσεις δεδομένων”, αλλά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ήταν ασήμαντα».

Πράγματι, ένα αντικείμενο που είχε βρεθεί στο κέντρο της κοινοβουλευτικής συζήτησης ως “Βίντεο 1 2021” ήταν τόσο δύσκολο να το δεις, ώστε οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν το ντοκουμέντο να παιχτεί ξανά, ώστε να κατανοήσουν τί ακριβώς βλέπουν. Όταν τελικά απομονώθηκε το στιγμιότυπο, μετά βίας μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα μικροσκοπικό στρογγυλό αντικείμενο χωρίς λεπτομέρειες

Το αντικείμενο, που καταγράφηκε μέσα από το πιλοτήριο ενός αεροσκάφους FA-18, εθεάθη επίσης από τον πιλότο του πολεμικού ναυτικού που πετούσε το αεροσκάφος. «Πολύ πιθανό αυτό ήταν απλώς ένα μπαλόνι που το αεροσκάφος πέταξε με μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε αυτός που παρουσίασε το υλικό (η συζήτηση έγινε πριν κατακλύσουν τους αμερικανικούς αιθέρες τα περίφημα κινεζικά μπαλόνια!).

Καυστικά σχόλια

Για να επιστρέψουμε στην συζήτηση του 2021, δεν είχαν λείψει τότε, τα καυστικά σχόλια. «Αυτό το δείχνουν ως μία από τις σημαντικότερες αποδείξεις των τελευταίων δεκαετιών και υποτίθεται ότι πρέπει να μη γελάσουμε;» είχε γράψει ένας φυσικός στα σόσιαλ μίντια. Δεν ήταν το μοναδικό βίντεο που είχε προβληθεί. Ένα ακόμα έδειχνε «αντικείμενα σε σχήμα τριγώνου», όπως αποτυπώθηκαν από συσκευή νυχτερινής όρασης. Μετά την ακρόαση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν την όλη διαδικασία, ως ένα ακόμα πρόσχημα για τη δαπάνη περισσότερων χρημάτων των φορολογουμένων. «Χρειαζόμαστε περισσότερους αισθητήρες! Χρειαζόμαστε περισσότερες βάσεις δεδομένων! Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό» ήταν το βασικό συμπέρασμα.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Scientific Coalition for UAP Studies, ήταν λιγότερο αυστηρός. «Ήταν ένα βήμα προόδου, καθώς υπήρξε η δέσμευση να δημοσιοποιηθούν στην πορεία όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα των εξωγήινων και φαίνονταν αφοσιωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του αινίγματος», είχε σχολιάσει.

Άλλοι φυσικοί πρότειναν το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να εξοπλίσει ορισμένα από τα αεροσκάφη του με φασματικούς αναλυτές και συστήματα ηλεκτρομαγνητικής ανίχνευσης ευρείας ζώνης, ώστε να είναι σε θέση να καταγράψει οποιοδήποτε άγνωστο αντικείμενο συναντήσει. Άλλοι ειδικοί είχαν τόνισαν τη σημασία της κατάλληλης εκπαίδευσης μη στρατιωτικών ερευνητικών ομάδων. Κατά τη γνώμη τους, αυτή θα συμβάλει στην κάλυψη του μεγάλου κενού που αποκαλύφθηκε στην ακρόαση.

Το απλό κοινό που περίμενε με ανυπομονησία την ακρόαση είχε δηλώσει απογοητευμένο, ή αν μη τί άλλο όχι και τόσο διαφωτισμένο για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια. Τέλος, άλλοι ειδικοί είχαν θεωρήσει ότι με την ανθρωπότητα να βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου (δεν είχε ξεκινήσει τότε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία)  πως δεν είναι καιρός να μας απασχολούν τα “πράσινα ανθρωπάκια” και οι ιπτάμενοι δίσκοι!

Η προέλευση του “Wow! Signal” 

Από την άλλη υπάρχουν ερευνητές, με επικεφαλής τον Άνταμ Φρανκ (φυσικός και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ των ΗΠΑ) που αναφέρουν σε μελέτη τους ότι οι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στον πλανήτη τους με αυτά που αντιμετωπίζει ο δικός μας πλανήτης με τις κλιματικές αλλαγές. Κάτι που ίσως επισπεύσει την “συνάντηση” μας!

Η πλειονότητα των ερευνητών, πάντως, διαφωνεί. Αν και εμφανίζεται πεπεισμένη για την ύπαρξη νοήμονος εξωγήινου πολιτισμού, υποστηρίζει ότι είναι τόσο μακριά που οποιαδήποτε επαφή δεν είναι εφικτή. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Βρετανός φυσικός για μικροσωματίδια Μπράιαν Κοξ που δήλωσε ότι «υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω στα περί τα δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό Σύμπαν, αλλά είναι χιλιάδες χρόνια μακριά».

Να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ακρόαση στο Κογκρέσο, είχε εντοπιστεί και η πιθανή προέλευση του “Wow! Signal” (“Σήμα Ουάου!”), του πιο διάσημου εξωγήινου ραδιοσήματος στην ιστορία. Θυμίζουμε ότι το 1977 αστρονόμοι από το Οχάιο κατέγραψαν ένα μοναδικό σήμα από το διάστημα.

Ήταν τόσο ισχυρό, ώστε ένας από τους αστρονόμους σημείωσε στο εκτυπωμένο σήμα το επιφώνημα “ουάου!”. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή του σήματος, ή να εξηγήσει το ισχυρό και μοναδικό σήμα, το οποίο είχε διάρκεια 72 δευτερολέπτων. Φαίνεται να προήλθε από ένα άστρο σαν τον Ήλιο, που βρίσκεται σε απόσταση 1.800 ετών φωτός από εμάς, στον αστερισμό του Τοξότη. Όπως και να έχει, η ύπαρξη εξωγήινης ζωής θα συνεχίσει να απασχολεί και όχι μόνο το ανθρώπινο φαντασιακό ή τους σεναριογράφους…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι