“Φαλλοκράτης” ο κορωνοϊός – Πως επηρεάζει την ισότητα των δύο φύλων

“Φαλλοκράτης” ο κορωνοϊός – Πως επηρεάζει την ισότητα των δύο φύλων, Βαγγέλης Σαρακινός

Αλλαγές και στις σχέσεις των δύο φύλων έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, επηρεάζοντας αρνητικά ακόμη και το θέμα της ισότητας. Η αύξηση της έμφυλης βίας, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η διεύρυνση του μισθολογικού χάσματος και η αύξηση των οικογενειακών υποχρεώσεων για τις γυναίκες είναι οι τρεις βασικότερες εκφάνσεις αυτών των αλλαγών.

Σύμφωνα με έρευνα του Boston Consulting Group, στην οποία πήραν μέρος γονείς από πέντε χώρες, οι εργαζόμενες μητέρες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ διεκπεραιώνουν τις περισσότερες από τις επιπλέον δουλειές στο σπίτι, οι οποίες προέκυψαν με το lockdown και το κλείσιμο των σχολείων.

Η έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι γυναίκες με παιδιά, εν μέσω των έκτακτων συνθηκών, δαπανούν το τελευταίο διάστημα κατά μέσο όρο 65 ώρες την εβδομάδα σε απλήρωτη εργασία για τις δουλειές του σπιτιού. Σημειώνει μάλιστα ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι γυναίκες για αυτές τις δουλείες είναι μεγαλύτερος, σχεδόν κατά ένα τρίτο, από τον αντίστοιχο χρόνο που δαπανούν οι άνδρες.

Αλλαγή νοοτροπίας

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, οργανώσεις στις ΗΠΑ, όπως η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών LeanIn.Org, επισημαίνουν ότι αυτή η κρίση «εξωθεί τις γυναίκες σε ένα σημείο που απλά δεν είναι βιώσιμο» και υπερτονίζουν ότι χρειάζεται «αλλαγή νοοτροπίας» στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Προσθέτουν μάλιστα ότι, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που συντελούνται, θα πρέπει να βρεθεί «ένας καλύτερος τρόπος» για τις γυναίκες, ο οποίος «να είναι δίκαιος για όλους».

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι γονείς στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, δείχνει επίσης ότι περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι ανησυχούν για την ψυχική υγεία τους. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στους άνδρες, καθώς τέτοιες ανησυχίες εξέφρασε περίπου το 50% των ερωτηθέντων.

Την ίδια ώρα, άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI και την οργάνωση υπέρ των γυναικών The Fawcett Society, δείχνει ότι οι Βρετανίδες είναι πιθανότερο να στηρίξουν άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παραλλήλως όμως, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους. Το να αναλαμβάνουν πάντως οι γυναίκες περισσότερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού «δεν προκαλεί καμία έκπληξη», όπως σχολίασε η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now.

“Ξύλο” και λιγότερα λεφτά

Η πανδημία επηρεάζει όμως τις γυναίκες και με μια σειρά άλλους τρόπους, όπως καταγράφεται σε διάφορες έρευνες που έγιναν το τελευταίο δίμηνο. Η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί, απειλώντας όχι μόνον τα δικαιώματα, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις και την ίδια τους τη ζωή. Παραλλήλως, πολλές γυναίκες, προκειμένου να ασχοληθούν με τα παιδιά που έμειναν στο σπίτι λόγω των κλειστών σχολείων, εγκατέλειψαν τις δουλειές τους ή μείωσαν τον χρόνο εργασίας τους. Έτσι όμως μείωσαν κατά ένα μέρος και την ανεξαρτησία τους.

Σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος ερευνών Hans Boeckler Foundation, στην Γερμανία, σε νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 14 ετών, το 27% των γυναικών μείωσαν τις ώρες που εργάζονται. Η ίδια έρευνα, στην οποία μετείχαν 7.700 άτομα, έδειξε ότι μόνον το 16% των ανδρών προχώρησε σε μείωση του χρόνου εργασίας, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, πολλοί ερευνητές και γυναικείες οργανώσεις, εκφράζουν φόβους ότι η πανδημία θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα που υπάρχει σήμερα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 21% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες. Μια διαφορά, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και οφείλεται, σε ένα ποσοστό, στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (part-time).

Στο συμπέρασμα ότι η επερχόμενη ανεργία, ως επακόλουθο της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, θα πλήξει περισσότερο τις γυναίκες, καταλήγει μεταξύ άλλων και η έρευνα που διεξήγαγε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Women in Business (WIB).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι