Φως στην άκρη του τούνελ για την πανδημία στην Ισπανία

Φως στην άκρη του τούνελ για την πανδημία στην Ισπανία, Γιάννης Πανταζίδης

Η Ισπανία, η χώρα που αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή του πρώτου κύματος του κορονοϊού, φαίνεται να έχει μία σταθερή πορεία βελτίωσης, παρόλα αυτά ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί. Η μεσογειακή χώρα ανέφερε την Παρασκευή 15.156 νέα κρούσματα και 328 θύματα από τον κορονοϊό.

Το ποσοστό επίπτωσης, το οποίο περιγράφει την εξάπλωση της πανδημίας έχει μειωθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές και περιφέρειες της Ισπανίας, ενώ η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας αρχίζει πέφτει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιες από τις περιφέρειες να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Τα δεδομένα για τον κορονοϊό, τα οποία αποστέλλονται από τις περιφέρειες της Ισπανίας στο κεντρικό Υπουργείο Υγείας, έδειξαν σαφή βελτίωση.

Τη περασμένη εβδομάδα υπήρξε πτώση στον αθροιστικό μέσο όρο των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, έναν από τους βασικότερους δείκτες που χρησιμοποιείται να δείξει την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, ο Φερνάντο Σιμόν, διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Ειδοποιήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας (CCAES), επισήμανε πως τα νέα δεδομένα μπορεί να αποτελούν μια μικρή νίκη, αλλά η γενική κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική.

Την Δευτέρα υπήρχαν 470,28 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός ο οποίος είναι κατά οκτώ φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό “ταβάνι” που έχει ορίσει η ΕΕ για να οριοθετεί την υπό έλεγχο κατάσταση (60/100.000 κατοίκους). Στις 11 Νοεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν 529,43/100.000 κατοίκους. Συνεπώς η πορεία βελτίωσης της Ισπανίας είναι ανοδική, παρόλα αυτά χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμα για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος.

Μειώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων

Μελέτες δείχνουν πως χρειάζονται περίπου τρεις μήνες προτού η χώρα επιστρέψει στα θετικά επίπεδα του Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση του αυστηρού lockdown. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το βράδυ της Παρασκευής ήταν 1.589.219. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός λοιμώξεων είναι πιθανό να είναι περίπου 2,4 εκατομμύρια, δεδομένου ότι μια έρευνα λοίμωξης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο έτος έδειξε ότι περίπου το 5% του πληθυσμού ήταν θετικός.

Όπως επισήμανε ο Σιμόν τη Δευτέρα, μια νέα τέτοια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που θα παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα σχετικά με το που κυμαίνονται τα ποσοστά. Η πτώση του αριθμού των περιπτώσεων, εξήγησε ο Σιμόν, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ότι η καμπύλη κρουσμάτων αρχίζει να μειώνεται, δεδομένου ότι ο ρυθμός θετικών κρουσμάτων έχει επίσης πάρει φθίνουσα πορεία.

Όλες οι περιοχές της Ισπανίας, εκτός από την Αστούρια και την πόλη της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική, έχουν δει λιγότερους θανάτους τις τελευταίες επτά ημέρες, από ότι στην έκθεση της περασμένης Παρασκευής. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται τώρα σε 41.253 θύματα, αλλά μελέτες από το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας, δείχνουν ότι το πραγματικό ποσοστό πλησιάζει τις 60.000. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία βελτίωσης δεν έχουν φέρει ανακούφιση στα νοσοκομεία της Ισπανίας.

Το ποσοστό των κρεβατιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό αυξάνεται σιγά-σιγά και τώρα ανέρχεται στο 16,54% του συνόλου κλινών. Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, το ποσοστό ήταν 16,15%. Στην Αστούρια το ποσοστό υπερβαίνει το 30%, γεγονός που εξηγεί το ενδιαφέρον της περιφερειακής κυβέρνησης να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς για την κυκλοφορία. Ωστόσο, ο Σιμόν δήλωσε τη Δευτέρα πως τα ισχύοντα μέτρα ήταν επαρκή, δεδομένου ότι υπάρχουν περιμετρικοί περιορισμοί.

Επαναλειτουργία καταστημάτων

Πιο συγκεκριμένα οι μη-απαραίτητες επιχειρήσεις είναι κλειστές και υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και μετά. Η Μαδρίτη είναι η μόνη περιοχή όπου τα περιστατικά μειώνονται συνεχώς, για περισσότερο από ένα μήνα τώρα. Στις 19 Οκτωβρίου, ο σωρευτικός αριθμός κρουσμάτων ήταν 439,33/100.000 κατοίκους, ενώ τη Δευτέρα ο αριθμός ήταν 310,52. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να κλείσει τα περιφερειακά σύνορα της για 10 μέρες, μεταξύ 2 και 13 Δεκεμβρίου.

Το διάστημα αυτό αποτελεί περίοδο εθνικών εορτών για τις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας και ως εκ τούτου πολλοί Ισπανοί επιλέγουν να ταξιδέψουν. Στον αντίποδα, η περιοχή της Καταλονίας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία πολλών καταστημάτων και υπηρεσιών. Τα bar και τα εστιατόρια θα ανοίξουν από Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και θα λειτουργούν μέχρι τις 9.30 το βράδυ.

Η τοπική κυβέρνηση διατηρούσε κλειστούς τους χώρους εστίασης, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Η εσωτερική χωρητικότητα θα περιοριστεί στο 30% της πληρότητας της, ενώ δεν θα υπάρχει όριο για τους εξωτερικούς χώρους. Το όριο αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% στις 7 Δεκεμβρίου. Να σημειώσουμε πως η Καταλονία κατέγραψε 2.501 νέα ημερήσια κρούσματα, καθώς και 50 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη από την περιφερειακή της υπηρεσία υγείας.

Επαναλειτουργία θα έχουν τα γυμναστήρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις εσωτερικών χώρων, στο 30% της πληρότητας τους. Επίσης τη Δευτέρα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν, με μειωμένη χωρητικότητα σε κινηματογράφους και θέατρα, ενώ οι κοινωνικές συγκεντρώσεις παραμένουν περιορισμένες σε έξι άτομα και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 είναι αμετάβλητη.

Ορατά σημάδια βελτίωσης

Παρόλα αυτά, τα περιφερειακά σύνορα της Καταλονίας εξακολουθούν να είναι κλειστά. Η πόλη της Ναβάρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διατηρήσει τον περιμετρικό περιορισμό της περιοχής, καθώς και ένα όριο έξι ατόμων στις κοινωνικές συναντήσεις έως τις 18 Δεκεμβρίου. Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι επίσης κλειστός στο βόρειο έδαφος της χώρας, μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο αθροιστικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού 14 ημερών είχε φτάσει στα επίπεδα του 1.102,24/100.000 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός έχει πλέον μειωθεί στα 591,40. Ωστόσο, περισσότερο από το 40% των κρεβατιών μονάδας εντατικής θεραπείας καταλαμβάνεται από ασθενείς Covid. Εν κατακλείδι, από την έναρξη της πανδημίας υπήρξαν 175.477 εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών Covid-19.

Όσον αφορά στα κρεβάτια ΜΕΘ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η νοσηλεία μειώθηκε ελαφρά, από 32,8% σε 31,75%. Η μέση διάρκεια της θεραπείας μειώνεται επίσης ελαφρά, εξήγησε ο Σιμόν τη Δευτέρα. Η Ισπανία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και ως εκ τούτου κάποιες από τις τοπικές κυβερνήσεις ξεκινούν να ελαφραίνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι