ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΕΜΕΡΩΣΗ

Mήνυμα του 112 για εκκένωση της Δαδιάς – Στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο

Mήνυμα του 112 για εκκένωση της Δαδιάς – Στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου για το πύρινο μέτωπο που κατακαίει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αύριο στον Έβρο, όπου μαίνεται μία καταστροφική πυρκαγιά, θα μεταβεί αύριο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας θα φτάσει στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για τρεις ημέρες. Παράλληλα, θα βοηθήσει και στον καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, του Στρατού και τις ΕΛ.ΑΣ. με τους τοπικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, δύσκολη αναμένεται και η σημερινή νύχτα στη Δαδιά του Έβρου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης συνεχίζει να καίει με αμείωτο ρυθμό. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα, ενώ πλέον κατευθύνεται προς το χωριό της Δαδιάς. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό.

Σημειώνεται πως το βράδυ του Σαββάτου έγινε Συντονιστικό στη Δαδιά και αποφασίστηκε να σταλεί προληπτικό 112 για εκκένωση στο χωριό της Δαδιάς του Έβρου. Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Πρόγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επίσης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού.

Το μέτωπο της Δαδιάς

 Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς στο δάσος της Δαδιάς. Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου», με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. Όλη τη νύχτα συνεχίστηκε η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της φωτιάς στο εθνικό Δάσος Δαδιάς στον Έβρο.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα, καθώς πυρκαγιές μαίνονται στα Βατερά στην Λέσβο, όπου έχουν κάψει και σπίτια, στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, στα Γρεβενά, στην Μεσσηνία και στην Ηλεία. Στα Γρεβενά, η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το μεσημέρι οι πυροσβέστες είδαν τις φλόγες να μπαίνουν στον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή.

Στην Μεσσηνία, η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή μεταξύ Ακριτοχωρίου και Χρυσοκελλαριάς στη Μεσσηνία με το μέτωπο να κινείται απειλητικά προς τον οικισμό στα Πλανέικα. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή αυτή του δήμου Πύλου Νέστορος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 69 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα, 2 αεροπλάνα και ένα 1 ελικόπτερο, που προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Η προσπάθεια είναι μεγάλη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση Best ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας. Στόχος είναι να περιοριστεί το μέτωπο τώρα που οι ρυπές του ανέμου έχουν μειωθεί.

Όμως, μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει και η πυρκαγιά που ξέσπασε, από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, σε χορτολιβαδική έκταση, με ξερά χόρτα και καλάμια, στην Σπιάντζα, στην περιοχή της Σαρακίνας στην Ηλεία. Η φωτιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ οι φλόγες είναι μια ανάσα από τα σπίτια.

 

Μάχη σε Έβρο και Λέσβο

Την ίδια στιγμή, δραματικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Βατερά της νότιας Λέσβου. Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα εναέρια μέσα να ενισχύονται το απόγευμα, ενώ την ίδια στιγμή η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη και στον αγώνα συμμετέχουν και εθελοντές.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί. Στα βορειοδυτικά προς χωριό Βρύσα, το Δασαρχείο, ο Στρατος και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού.

Η φωτιά μαίνεται από τις 10 το πρωί του Σαββάτου στα Βατερά της νότιας Λέσβου. Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.  «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Η φωτιά καίει πλέον σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, αναδασωτεες από προηγούμενες φωτιές και με τραχεία βλάστηση, καθώς και σε οικιστικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, σπρώχνουν τις φλόγες προς το χωριό Βρίσα, εκεί που υπάρχει μεγάλη δασική έκταση.

Στο μεταξύ, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού απεγκλώβισε 9 άτομα από τοπική παραλία. Παράλληλα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ έπειτα από επικοινωνία του  με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή.

 

 

 

Παράλληλα, και ενώ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, λίγο πριν της 11, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τις Αρχές, η φωτιά μαίνεται σε δασική έκταση στο Καστρί του δήμου Δυτικής Λέσβου και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν τόσο επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις. 

 

“Φωτιά” και στην πολιτική αντιπαράθεση

“Φωτιά” όμως πήρε και η πολιτική αντιπαράθεση, όχι μεταξύ ΝΔ και ΣΎΡΙΖΑ, αλλά ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το ΠΑΣΟΚ. Αιτία για τον καυγά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γιώργος Αποστολόπουλος, γραμματέας Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αφορμή τη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο. Το στέλεχος του κόμματος κατηγόρησε τη ΝΔ πως «κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας δεν άργησε, με το κυβερνών κόμμα να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για αντιπολίτευση α λα ΣΥΡΙΖΑ, για εντατική προσπάθεια Συριζοποίησης και για «χυδαία αντίληψη του ΠΑΣΟΚ περί “κυβέρνησης που κατακαίει την Ελλάδα”». Λίγο μετά ο κ. Αποστολόπουλος επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση: «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η φράση που χρησιμοποίησα, αποσκοπούσε να αποτυπώσει την κακή διαχείριση της κρατικής μηχανής στα εν λόγω περιστατικά και δεν θα αφήσω χώρο σε θολές εντυπώσεις. Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει την αξιακή του αντιπολίτευση στη βάση προτάσεων και όχι τοξικής αντιπαράθεσης».

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «επίθεση κατά της εθνικής μας ασφάλειας και στα έσχατα σημεία ανάσχεσης της πατρίδας μας» και στρέφει τα βέλη της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «εξακολουθεί να σιωπά, αγνοώντας ότι οι υβριδικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας με τον εμπρησμό ως κύριο όπλο, δεν είναι κάποια “θεωρία συνωμοσίας”, αλλά ένα ομολογημένο έγκλημα στην ίδια την τουρκική δικαιοσύνη, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ‘Εργενεκόν’»

«Οι προετοιμασίες πολέμου και οι ευθείες απειλές από την πλευρά της Τουρκίας, οι απανωτές συλλήψεις αλλοδαπών εγκληματιών που εισήλθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και οι καταστροφικές πυρκαγιές στα έσχατα σημεία ανάσχεσης της πατρίδας μας, πρέπει να καταγγελθούν και να αντιμετωπιστούν ως “πολεμικές επιχειρήσεις” της Τουρκίας».

Συναγερμός λόγω καύσωνα

Τα επόμενα 24ωρα η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα καύσωνα, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να είναι ασφυκτικές. Η Ελλάδα ανήκει στις τυχερές χώρες της Ευρώπης μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, καθώς αυτός θα είναι επί της ουσίας ο πρώτος καύσωνας που θα βιώσουμε σε όλη την χώρα. Χώρες όμως όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία βιώνουν έναν κανονικό εφιάλτη καθώς οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 40 βαθμούς πολλές ώρες της ημέρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι