ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φρένο στις παρελάσεις στην Βόρεια Ελλάδα – Αντιδράσεις για τον συνωστισμό

Φρένο στις παρελάσεις στην Βόρεια Ελλάδα – Αντιδράσεις για τον συνωστισμό

Και η Θεσσαλία ακυρώνει λόγω κορονοϊού τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μετά την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, την Δράμα, την Καβάλα, τη Ροδόπη και τον Έβρο. Στην Αττική τα κρούσματα εκτινάχθηκαν, ενώ στη Θεσσαλονίκη, γιατροί καταγγέλλουν θανάτους ασθενών σε απλές κλίνες, λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει, παράλληλα, την στάση της κυβέρνησης στις εικόνες συνωστισμού για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, γιορτή του πολιούχου της συμπρωτεύουσας.

Τα κρούσματα σήμερα έφθασαν τα 4.165 και οι διασωληνωμένοι σε ένα 24ωρο αυξήθηκαν κατά 30, φθάνοντας τους 380, εκ των οποίων 53 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 327 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Αυξήθηκαν σε όλη τη χώρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 20% και έφθασαν τις 261. Από τον πίνακα με τις αλλαγές στο ιικό φορτίο των λυμάτων για την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο της Κρήτης, αλλά και της Πάτρας και της Λάρισας, ενώ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παραμένει σταθερά υψηλό.

Σταθερά ανεβαίνουν πάντως τα κρούσματα στην Αττικής, όπου στον κεντρικό τομέα για παράδειγμα, έχουμε υπερδιπλασιασμό (από 168 την ημέρα, σήμερα αναφέρονται 396). Συνολικά στην Αττική το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 891 και στην συμπρωτεύουσα 591 κρούσματα. Και στη Λάρισα σημειώθηκε έκρηξη, καθώς έφθασαν τα 349 από 273 χθες.

Στο κόκκινο η Λάρισα

Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, την ακύρωση των παρελάσεων, μαθητικών και στρατιωτικών, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σε όλη τη Θεσσαλία. Η απόφαση ελήφθη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Η Λάρισα καταγράφει καθημερινά πάνω από 200 κρούσματα (χτες 273). Την Πέμπτη αποφασίσθηκε στη Λάρισα να πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες δοξολογίες στις εκκλησίες και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι παρελάσεις έχουν ήδη ματαιωθεί στην Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Στην Πέλλα όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής τα κρούσματα είναι πολλά, όπως και στην Πιερία (χτες 133).

Στη Θεσσαλονίκη η μαθητική παρέλαση που θα γινόταν αύριο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί «εις ένδειξη πένθους για τον χαμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά», την ίδια στιγμή που και στην συμπρωτεύουσα το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο. Στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη ακυρώθηκαν οι παρελάσεις μαθητών, φοιτητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων «λόγω της αύξησης κρουσμάτων Covid-19 και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης», όπως αναφέρει η περιφέρεια και θα γίνουν μόνον οι στρατιωτικές.

Τι καταγγέλλουν οι γιατροί

Το υπουργείο Υγείας εμμένει στο ότι υπάρχει επάρκεια κλινών εντατικής θεραπείας στις ανάλογες μονάδες, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, υπάρχει μακρά λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ, την στιγμή που διατίθενται μόλις οι μισές σε σύγκριση με όσες διατίθονταν την περασμένη άνοιξη.

Ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου τη Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, είπε ότι πέθανε μία 43χρονη ανεμβολίαστη που χρειαζόταν ΜΕΘ και νοσηλευόταν σε απλή κλίνη. «Αν τελικά βρισκόταν έστω και μια κλίνη ΜΕΘ για κορονοϊό θα είχαμε το δίλημμα αν θα πήγαινε  εκεί η 43χρονη, ή ένα 29χρονος που επίσης χρήζει διασωλήνωσης σε μονάδα εντατικής θεραπείας», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Εδώ και τουλάχιστον 10-15 μέρες στο νοσοκομείο μας δεν μπορούμε να βρούμε κρεβάτι στην εντατική. Αυτήν τη στιγμή δέκα άτομα, με οριακά επίπεδα οξυγόνου που χρήζουν άμεσης εισαγωγής σε ΜΕΘ, περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι… Αναγκαστήκαμε να βάλουμε τη 43χρονη σε κρεβάτι χειρουργικής αίθουσας… Δυστυχώς, η υγεία της παρουσίασε τεράστια επιβάρυνση και δεν άντεξε. Θα έπρεπε να είχε εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αλλά οι τελευταίες δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Αντιδράσεις για τον συνωστισμό

Στην εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου όπου έγινε η επίσημη δοξολογία σημειώθηκε μεγάλος συνωστισμός το πρωί και οι ιερείς ζήτησαν από τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν, καθώς όπως είπαν ήταν ανάρμοστο να ελέγχουν στην είσοδο της εκκλησίας ποιοι φορούσαν μάσκα και ποιοι όχι. Οι αστυνομικοί είπαν αρχικά ότι έχουν εντολή να είναι εκεί για να αποτραπεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν τα μέτρα, αλλά τελικά αποχώρησαν, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην τηρεί τις αποστάσεις και να εισέρχεται χωρίς μάσκες.

Σε σχετική ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το περσινό λάθος κάνοντας τα στραβά μάτια στις εικόνες συνωστισμού στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Επίσης αναφέρει ότι «η πανδημία είναι εκτός ελέγχου με 4.000 κρούσματα και 30-40 νεκρούς τη μέρα, με παταγώδη αποτυχία στο εγχείρημα του εμβολιασμού και με τον ECDC να κατατάσσει την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, με δυσμενή πρόγνωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι