ΘΕΜΑ

Γιατί ανακλήθηκαν γιαούρτια της “Δωδώνης” – Τι λέει η εταιρεία

Γιατί ανακλήθηκαν γιαούρτια της "Δωδώνης" – Τι λέει η εταιρεία

Ανακλήθηκαν σήμερα φυτικά γιαούρτια της εταιρείας “Δωδώνη” λόγω υψηλής συγκέντρωσης χλωρικού άλατος. Εν συνεχεία η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν ευθύνεται η ίδια, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται σε συστατικό που προμηθεύεται από τρίτο, ο οποίος προμηθεύει πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που κατ΄επέκταση αντιμετωπίζουν τώρα το ίδιο πρόβλημα.

Η ουσία που ανιχνεύθηκε μπορεί να είναι χλωρικό άλας, αλλά ο ΕΦΕΤ την αναφέρει αμετάφραστη ως chlorate, όπως και η μεταφραστική υπηρεσία της ΕΕ στο ελληνικό κείμενο για τα όρια της ουσίας αυτής σε όλα τα τρόφιμα, στην σχετική επικαιροποιημένη οδηγία της για τα φυτοφάρμακα. Όσον αφορά στα γιαούρτια, δεν διευκρινίζεται ποιο ακριβώς χλωρικό άλας ανιχνεύθηκε, αλλά συνήθως πρόκειται για άτομα χλωρίου σε κατάσταση οξείδωσης. Αυτά βρέθηκαν σε υψηλή συγκέντρωση σε ένα συστατικό των γιαουρτιών, και συγκεκριμένα σε πρωτεΐνες μπιζελιών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.  Ανακαλούνται εξαιτίας της πρωτεΐνης αυτής τρεις τύποι φυτικών γιαουρτιών που την περιείχαν.

Στην ανακοίνωση της πολιτείας αναφέρονται τα εξής: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για την διακίνηση από την Ολλανδία στην εταιρεία “ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.”, πρωτεΐνης μπιζελιού στην οποία ανιχνεύτηκε η ουσία Chlorate σε υψηλή συγκέντρωση. Σε συνέχεια σχετικής από την επιχείρηση διερεύνησης, ανακαλούνται τα κάτωθι φυτικά προϊόντα με την επωνυμία “ΔΩΔΩΝΗ Plant’d”, στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη η πρωτεΐνη μπιζελιού:

»Plant’d Βρώμη, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22, Plant’d με Βανίλια, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22, και τέλος Plant’d με Μήλο και Κανέλα, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. εποπτεύει τη διαδικασία ανάκλησης ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντίστοιχοι έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα αναφερόμενα προϊόντα (κάτωθι φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν».

Η εταιρεία

Η εταιρεία “Δωδώνη” στην δική της ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η Δωδώνη με υπευθυνότητα και συνέπεια ως προς το διαρκή ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της, συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του ζητήματος με τις αρμόδιες αρχές, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της. Οι καταναλωτές για οποιαδήποτε απορία μπορούν να καλέσουν την Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της εταιρείας στο 2142147100, ή να επικοινωνήσουν με το [email protected].

»Επίσης, διευκρινίζεται ότι η ποιοτική απόκλιση, αφορά σε φυτική πρώτη ύλη προμηθευτή, ο οποίος δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Η εν λόγω πρώτη ύλη χρησιμοποιείται ως συστατικό στην παραγωγή φυτικών προϊόντων, και σε αυτήν ανιχνεύθηκε ουσία σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα επιτρεπτά όρια που ισχύουν εντός ΕΕ. Ένα γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο τα δικά μας προϊόντα, αλλά και επώνυμα προϊόντα λοιπών ευρωπαϊκών βιομηχανιών τροφίμων».

Το χλωρικό άλας πάντως αποτελεί μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς με την πανδημία αυξήθηκε η χρήση προϊόντων χλωρίου. Παράλληλα πολλά τρόφιμα περιείχαν ήδη υποπροϊόντα και παραπροϊόντα του χλωρίου, λόγω της εκτενούς χλωρίωσης του πόσιμου ύδατος και συχνά του αρδευτικού. Έχει απαγορευθεί η χρήση του σε φυτοφάρμακα στην Ευρώπη, όμως παραμένει παρόν ακόμα και σε κατεψυγμένα ψάρια και σε δεκάδες τρόφιμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι