Γιατί δεν θα έρθει η Αποκάλυψη στον ελληνικό τουρισμό το 2020

Οι νέες προκλήσεις στον τουρισμό – Συνέντευξη με την πρόεδρο του ΙΤΕΠ, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες από πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας. Ανακρίβειες για την κλιματική έκτακτη ανάγκη στην οποία υποτίθεται ότι βρίσκεται ο πλανήτης μας. Το λάθος που κάνουν όλοι αυτοί είναι ότι συγχέουν την εξουσία η οποία «εκπηγάζει από το Λαό, υπάρχει υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα» με τις προσωπικές τους απόψεις.

Οι προσωπικές τους απόψεις για θέματα τα οποία οι ίδιες/ίδιοι δεν κατανοούν και δεν έχουν επιστημονική βάση, δεν θα πρέπει να συγχέονται με την πολιτική και δεν ενδιαφέρουν το λαό. Ας δοθεί λοιπόν ένα παράδειγμα ανακρίβειας. Τον Ιούλιο του 2019, όταν οι κλιματικοί καταστροφολόγοι διαπίστωσαν ότι οι εικόνες των αρκούδων οι οποίες (δήθεν) υπέφεραν από το λιώσιμο των πάγων δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, γιατί πολύ απλά οι πάγοι δεν έλιωσαν και οι αρκούδες δεν ψοφούσαν ομαδικώς όπως θα επιθυμούσαν οι καταστροφολόγοι, έδωσαν νέα οδηγία προς τους “ναυτιλλομένους”.

Προκειμένου να περάσει καλύτερα το μήνυμα της καταστροφολογίας τα συστημικά ΜΜΕ δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν εικόνες ζώων αλλά να στοχεύουν στους ανθρώπους, γιατί αυτοί θα υποφέρουν από τις φυσικές καταστροφές. Ας δούμε λοιπόν πόσοι άνθρωποι πέθαναν από φυσικές καταστροφές από το 1900 και εντεύθεν. Στο γράφημα της Εικόνας 1 περιγράφονται οι παγκόσμιοι θάνατοι ανθρώπων μεταξύ του 1900-2018 εξαιτίας όλων των φυσικών καταστροφών, δηλαδή από σεισμούς, ηφαίστεια, πλημμύρες, ξηρασία και φωτιές.

Εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε την πτωτική πορεία που ακολουθείται από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Στο γράφημα της Εικόνας 2 οι παγκόσμιοι θάνατοι ανθρώπων μεταξύ του 1920-2018 εξαιτίας μόνο των κλιματικών καταστροφών, πλημμύρες, ξηρασία, και φωτιές.

Επίσης εύκολα διαπιστώνεται η πτωτική τάση και σε αυτή την περίπτωση. Τα στοιχεία και από τα δύο γραφήματα προέρχονται από τη βάση δεδομένων παγκόσμιων καταστροφών του Πανεπιστημίου Luvain του Βελγίου. Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και άλλοι επιστήμονες σχετικά πρόσφατα.

Η διαπίστωση αυτών των επιστημόνων ήταν η εξής: “A decreasing trend in both human and economic vulnerability is evident. Global average mortality and loss rates have dropped by 6.5 and nearly 5 times, respectively, from 1980 to 1989 to 2007–2016”.

Οι αιτίες των πτωτικών τάσεων

Γιατί παρατηρούνται αυτές οι πτωτικές τάσεις; Μία άποψη είναι ότι έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία και οι διαδικασίες με τη βοήθεια των οποίων μπορούν να προστατευθούν οι άνθρωποι. Τα θεωρητικά υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι προφήτες της καταστροφής δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτόν τον παράγοντα για έναν απλό λόγο: επειδή οι κατασκευαστές των μοντέλων δεν εισάγουν σε αυτά τα μοντέλα τέτοιους παράγοντες.

Ένας μαθηματικός αλγόριθμος θα κάνει ότι ακριβώς του ζητήσει ο προγραμματιστής. Εάν ο προγραμματιστής του υπολογιστικού μοντέλου δεν λάβει υπόψιν του/της θέματα όπως π.χ. «ανάπτυξη της τεχνολογίας» τότε προφανώς το μοντέλο θα αποτύχει παταγωδώς. Συνήθως σε αυτόν τον πειρασμό υποκύπτουν όσοι πιστεύουν με θρησκοληπτικό φανατισμό στη θεωρία του Μάλθους.

Αυτό το φαινόμενο, δηλαδή της αποτυχίας των θεωρητικών καταστροφολογικών σεναρίων το βλέπουμε να συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και οι εμπνευστές τους έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι Μαλδίβες δεν βυθίζονται εδώ και 30 χρόνια καταστροφολογίας.

Σε μία τέτοια δύσκολη θέση ίσως θα βρεθούν το φετινό καλοκαίρι όσοι το 1999 προέβλεψαν ότι ο τουρισμός της Μεσογείου υποστεί πλήγμα το 2020 εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τι είδους καταστροφολογία ειπώθηκε το 1999 και αναπαρήχθη ακρίτως από τα παγκόσμια ΜΜΕ της κλιματικής καταστροφής; Ας το δούμε όπως ακριβώς ειπώθηκε στην αγγλική γλώσσα ώστε να μην υπάρξει παρανόηση:

…the doomsday scenario painted in a new report on the effects of global warming on 10 of the planet’s most popular tourist destinations in the next century. The study, commissioned by the World Wild Fund for Nature (…) By 2020 (…) increases in summer temperatures to more than 40C (104F) could make parts of Turkey and Greece no-go areas in July and August. (…) Ute Collier, the WWF’s head of climate change, warned: “The tourism industry could be faced with huge costs as global warming begins to influence decisions about when and where people are going to go on holiday. We must see real action from government to tackle the problem of global climate change now. (…) David Viner, the senior research scientist who compiled the study, said: “Areas such as the Mediterranean – a popular destination for British tourists – could become unbearable during the traditional summer holiday season. As temperatures begin to soar, many tourists will stay away.

Δηλαδή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian του 1999, μελέτη του “World Wild Fund for Nature” του 1999 υποστήριζε ότι ορισμένα μέρη της Ελλάδας μέχρι το 2020 θα έχουν μετατραπεί σε no-go προορισμό λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με τον Guardian επρόκειτο για σενάριο καταστροφής (“doomsday scenario”).

Κανένα από αυτά τα καταστροφολογικά σενάρια δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σε επιβεβαίωση αυτής της σκέψης και αντίθετα σε αυτές τις καταστροφολογικές προφητείες του 1999, ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας κ. Θεοχάρης δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου 2020 ότι «αύξηση σημειώθηκε στα έσοδα και στον αριθμό των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις (…) Είχαμε αύξηση στο μέσο έσοδο ανά επιβάτη, αύξηση στον αριθμό των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων για το 2019. (…) αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, από θέση ασφάλειας, η καθεμία επιχείρηση και συνολικά η χώρα μας να ατενίσει το 2020 με αισιοδοξία».

Μη τα πιστεύετε

Ας κλείσει τούτο το άρθρο με ορισμένες παραινέσεις προς τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας οι οποίοι ακρίτως και χωρίς απαραίτητες γνώσεις έχουν υιοθετήσει τα καταστροφολογικά σενάρια περί κλιματικής κρίσης: μη τα πιστεύουν και κυρίως μη προσπαθούν να τα εφαρμόσουν στην πολιτική.

Αυτά τα σενάρια δεν είναι παραγωγικά και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.
Ειδικότερα, οι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με το θέμα της αποκαλούμενης ψευδοκλιματικής μετανάστευσης. Ας μη ξαναχρειαστεί να αρθρογραφήσουμε επί τούτου.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία και πραγματικά ευχόμαστε ολόψυχα να πάει ο ελληνικός τουρισμός αρκετά καλά το 2020, όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο κ. Θεοχάρης. Ο τουρισμός φέρνει πολλά έσοδα στην πατρίδα και ταΐζει πολλές οικογένειες. Κανείς και τίποτε δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό μας.

Όταν με το καλό το Σεπτέμβριο του 2020 ο κ. Θεοχάρης ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα της αύξησης των τουριστών και των εσόδων τότε δεν θα μπορούσε παρά να σκεφθεί κανείς ορισμένα επιπλέον θέματα: η καταστροφολογία του 1999 ήθελε την Ελλάδα να μετατρέπεται σε no-go προορισμό λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη το φετινό καλοκαίρι.

Εφόσον αυτό το κλιματικό καταστροφολογικό σενάριο τελικώς δεν επιβεβαιωθεί, μήπως πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να “τραβήξει” το αυτί στην καταστροφολογία του τουρισμού μας; Τόσες χιλιάδες Έλληνες πολίτες και οικογένειες στηρίζονται στον τουρισμό. Οψόμεθα. Εδώ θα είμαστε το Σεπτέμβριο του 2020 να το ξαναθυμίσουμε στην κυβέρνηση και στον κ. Θεοχάρη…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι