ΘΕΜΑ

Γιατί έχουμε μέρα παρά μέρα ένα φόνο στην Ελλάδα

Γιατί έχουμε μέρα παρά μέρα ένα φόνο στην Ελλάδα, Όλγα Μαύρου

Πολλές δολοφονίες συνεχίζουν να καταγράφονται και φέτος, με το τελευταίο σχετικά μικρό αριθμό να αφορά στο 2018, όταν είχαν γίνει μόνο 76 φόνοι. Εκείνο το νούμερο δεν ήταν παράδοξο, γιατί παρατηρείτο καθοδική πορεία, με 176 φόνους το 2010, 184 το 2011, 165 το 2012, 141 το 2013, 105 το 2014, 86 το 2015 και 81 το 2016. Το 2017 καταγράφηκαν 78, το 2018 έφθασαν τους 95, το 2019 έπεσαν στους 76, αλλά το 2020 εκτινάχθηκαν στους 228. Αυτό θεωρείται και απόρροια εν μέρει της καραντίνας και της οικονομικής ανασφάλειας, που είχαν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική ισορροπία ακόμα και των υγιών ατόμων, πολύ δε περισσότερο στην ισορροπία των οριακά ψυχικά υγιών.

Πλήρη στοιχεία για το 2021 δεν έχουμε, παρότι τα αναζητήσαμε και στην ΕΛΣΤΑΤ, που έχει πατήσει φρένο στο 2019, ως προς την καταγραφή της εγκληματικότητας, αλλά ούτε και στην ΕΛΑΣ που άλλοτε ενημέρωνε ανά εξάμηνο. Όμως από το πρώτο εξάμηνο του 2021 φαίνεται πως η χρονιά κινήθηκε στα επίπεδα του κάκιστου 2020 και απ’ ό,τι φαίνεται και από το αρχείο μας, η φετινή χρονιά ίσως να είναι και χειρότερη. Συγκεκριμένα, το 2020 με το ρεκόρ φόνων είχαν γίνει 33 στο πρώτο εξάμηνο, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαν γίνει 30 και στο φετινό πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα δικά μας δημοσιογραφικά αρχεία,  διαπράχθηκαν πάνω από 38 δολοφονίες. Αυτό το νούμερο δείχνει ότι θα ξεπεράσουμε το μαύρο ρεκόρ του 2020.

Φέτος, οι περισσότεροι φόνοι ως ποσοστό διαπράχθηκαν από ψυχικά ασθενείς, και εν συνεχεία από ανθρώπους της “νύχτας”, ενώ έπονται με μικρή διαφορά τα εγκλήματα εις βάρος συζύγων, ανδρών και γυναικών –το 70% από άνδρες εις βάρος γυναικών. Οι κτηματικές διαφορές έρχονται τελευταίες στη φετινή καταγραφή, ενώ ξεκάθαρα σε ληστεία δεν αποδίδεται παρά ίσως μόνον ένας φόνος, προσώρας.

Δεν έχουμε στοιχεία για το πόσοι φόνοι διαπράχθηκαν από αλλοδαπούς, αλλά  το 2020 στην καταγραφή για συλλήψεις δολοφόνων που διέπραξαν το συγκεκριμένο κακούργημα κατά τα έτη 2019 και 2020, το 40% ήταν αλλοδαποί. Τα περισσότερα από τα φετινά εγκλήματα διαλευκάνθηκαν άμεσα και είχαν Έλληνες δράστες. Από αλλοδαπούς θεωρείται βέβαιο ότι έχουν διαπραχθεί οι περισσότεροι από τους 6 φετινούς φόνους που σχετίζονταν με “εκτελέσεις” και με τον υπόκοσμο.  Από τους φόνους που είχαν θύματα αλλοδαπούς οι περισσότεροι παραμένουν ανεξιχνίαστοι, εκτός από έναν που διαπράχθηκε από ψυχασθενή.

Οι φόνοι των τελευταίων ημερών

Χθες ένας άνδρας στο Κουκάκι σκότωσε τη γυναίκα του και εν συνεχεία έπεσε στα βράχια με το ΙΧ του στην Παλαιά Φώκαια, είτε επειδή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του είτε αποπειρώμενος να αυτοκτονήσει –τώρα νοσηλεύεται φρουρούμενος. Όπως είπε, είχε βγει με παρέα να πιει, και όταν γύρισε η 46χρονη σύζυγός του ετοίμαζε βαλίτσες, προφανώς απαυδισμένη. Την σκότωσε μα αλλεπάλληλες μαχαιριές και μετά τηλεφώνησε στο γιο του και είπε “σκότωσα τη μάνα σου”. Αργότερα είπε ότι την αγαπούσε και την ζήλευε παθολογικά.

Ο 24χρονος, που εκείνη την ώρα έλειπε γιατί διασκέδαζε με τη συντροφιά του, γύρισε αλλόφρων στο σπίτι και βρήκε τη μητέρα του νεκρή και σκεπασμένη με κουρτίνες. Ο πατέρας του εντοπίστηκε από περαστικούς που τον ανέσυραν από το ΙΧ του. Το ζευγάρι ήταν εν διαστάσει γιατί είχαν πολύ συγκρουσιακή σχέση από μηνών, αλλά ο άνδρας είχε επανακάμψει στο διαμέρισμα της συζύγου του πρόσφατα, σε μια προσπάθεια “να τα βρουν”.

Πιθανόν χθες τα ξημερώματα, όταν γύρισε μεθυσμένος, η γυναίκα αγανάκτησε και μάζεψε τα ρούχα του σε βαλίτσα για να τον διώξει από το σπίτι της. Τότε προσπάθησε να την πνίξει και εν συνεχεία πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και την σκότωσε καταφέροντας μαχαιριές στο θώρακα, στην κοιλιά και στο λαιμό της. Εντωμεταξύ, στη Ζάκυνθο αντίστοιχα ένας άλλος άνδρας μετά από καβγά με τη σύντροφό του αυτοκτόνησε με μαχαίρι, χωρίς να ασκήσει βία εναντίον της.

Προχθές στην Ξάνθη ένας μουσουλμάνος που είχε καταδικαστεί ερήμην για απόπειρα φόνου  σκότωσε έναν ομόθρησκό του μετά από καβγά. Οι δύο άνδρες συνεπλάκησαν αλλά ξαφνικά ο δράστης έβγαλε μαχαίρι και σκότωσε τον συγχωριανό του, που ήταν 46 ετών και είχε δύο παιδιά. Είναι παράδοξο ότι παρά την ερήμην καταδίκη του δράστη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ζούσε στο χωριό και όλοι το γνώριζαν, όμως δεν είχε συλληφθεί ποτέ. Όλο αυτό το διάστημα μάλιστα συνέχιζε να προκαλεί καβγάδες και προβλήματα.

Φόνοι από ψυχικά ασθενείς

Φέτος έχουν διαπραχθεί μια σειρά από στυγερά εγκλήματα, με εννέα να αποδίδονται σε ψυχοπάθεια του δράστη, φαινόμενο που οξύνθηκε από πέρσι. Το πιο αποτρόπαιο ήταν η δολοφονία της τετραμελούς οικογένειας Αλβανών στην Ανδραβίδα. Ο Έλληνας σπιτονοικοκύρης τους, τους σκότωσε με περίστροφο, ενώ τα δύο παιδάκια τα έπνιξε. Το τρίτο παιδί της οικογένειας γλίτωσε, γιατί έτυχε να έχει βγει έξω να παίξει με φίλους του. Ήταν εκείνο όμως που βρήκε νεκρούς τους γονείς και τα αδέλφια του. Τώρα ζει με τον πατέρα του στην Αθήνα.

Τα αίτια είναι άγνωστα και ο δικηγόρος του δράστη επικαλείται ψυχασθένεια. Ο δράστης ήταν χωρισμένος και δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τα παιδιά του, ενώ συχνά προκαλούσε επεισόδια στην περιοχή και είχε εκφράσει την επιθυμία του να κάνει έξωση στην άτυχη οικογένεια, της οποίας μάλιστα έκοβε συχνά και την παροχή ρεύματος και νερού, για να την αναγκάσει να μετακομίσει. Όμως, διαγνωσμένη ψυχασθένεια δεν υπήρχε καταγεγραμμένη.

Αν και στην περίπτωση του τετραπλού φόνου της Ανδραβίδας τίθεται ερωτηματικό στην τεκμηρίωση της ψυχασθένειας, είναι πολλοί στατιστικά οι φόνοι από διεγνωσμένους ψυχασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους σκότωσαν συγγενείς τους. Στη Σαλαμίνα σκότωσε την ηθοποιό μητέρα του Μαρία Μπονίνου ο 57χρονος γιος της, ο οποίος εν συνεχεία πήγε στην εκκλησία και άρχισε να φωνάζει.  Όπως είπε ο ίδιος την επόμενη μέρα, σκότωσε τη μητέρα του επειδή δεν τον άφηνε να βγαίνει έξω και να έχει παρέες. Ο άνδρας είχε διακόψει την φαρμακευτική του αγωγή και είναι άγνωστο αν τον παρακολουθούσε ψυχίατρος.

Το παράδοξο εν προκειμένω ήταν πως η αστυνομία τον συνέλαβε για διατάραξη, για την φασαρία στην εκκλησία, όμως μέχρι την επόμενη μέρα κανείς δεν σκέφτηκε να πάει στο σπίτι του συλληφθέντα, έστω για να ενημερώσουν την μητέρα ότι ο γιος της θα οδηγείτο στο ψυχιατρείο. Οι αστυνομικοί ουσιαστικά δεν ήξεραν ότι κρατούσαν ένα άτομο που είχε διαπράξει μητροκτονία. Το πτώμα βρέθηκε από συγγενείς της άτυχης ηθοποιού, που μπήκαν στο σπίτι της για να την ενημερώσουν την επομένη για την σύλληψη του γιου της, αλλά και για να βεβαιωθούν ότι είναι καλά, καθώς δεν την είχαν δεί από το πρωί να βγαίνει να ταΐσει τις κότες της, που συνήθιζε.

Ψυχασθενείς σκότωσαν, επίσης, ο ένας την γιαγιά του στην Καβάλα, ένας 23χρονος τον πατέρα του στην Κρήτη, και ένας 24χρονος τον πατέρα του στην Θεσσαλονίκη. Ένας τέταρτος ψυχασθενής σκότωσε τον αδελφό του στα Πατήσια. Στην τελευταία περίπτωση ο ηλικιωμένος ασθενής είχε διακόψει την αγωγή του και έλεγε τον τελευταίο καιρό ότι ο επίσης ηλικιωμένος αδελφός του ήθελε το κακό του.

Ψυχασθενής, που πάντως δεν έχει διαγνωσθεί, θεωρείται και ο 93χρονος που σκότωσε το γείτονά του αγιογράφο. Ψυχικά ζητήματα είχε και ένας Πακιστανός που δολοφόνησε τον πατέρα του στην Αθήνα προ μηνός, αλλά και ένας 48χρονος που σκότωσε τη μητέρα του δυο μέρες αργότερα στην Αθήνα. Αδιάγνωστος ψυχασθενής φέρεται να είναι και ο 53χρονος άνδρας που με το ΙΧ του επιτέθηκε και σκότωσε δύο ηλικιωμένους συγχωριανούς στην Μονεμβασιά.

Ξεκαθαρίσματα της νύχτας

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και τα εγκλήματα που αποδίδονται σε  “ξεκαθαρίσματα της νύχτας” και που εξιχνιάζονται σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τα άλλα.  Το πρώτο έγκλημα της χρονιάς ουσιαστικά ήταν “της νύχτας”, με θύμα έναν Γεωργιανό στην Καλλιθέα. Φέτος δολοφονήθηκε ο Γιάννης Σκαφτούρος, αναμεμιγμένος μεταξύ άλλων και σε λαθρεμπόριο καυσίμων. Τον σκότωσαν επαγγελματίες δολοφόνοι στο εξοχικό του το Πάσχα, τραυματίζοντας και συγγενείς του, παρά τον μέχρι τώρα άγραφο νόμο της “νύχτας” να αφήνουν τις οικογένειες “απ΄έξω”.

Στον υπόκοσμο και σε εκβιασμούς και “νονούς” αποδίδεται και η δολοφονία βενζινοπώλη στο Γέρακα στις 18 Ιουνίου. Επίσης, πληρωμένοι εκτελεστές σκότωσαν τον περασμένο Φλεβάρη και έναν άνδρα που ήταν ουσιώδης μάρτυρας στην δίκη για τη δολοφονία του Γιάννη Μακρή. Ο φόνος του επιχειρηματία αρχικά είχε συνδεθεί με την “μαφία της Αυστραλίας”. Πιθανόν να συνδέονται με τον κόσμο της νύχτας και οι φόνοι δύο αλλοδαπών στη Θήβα και στην Κυψέλη της Αθήνας.

Φόνοι συντρόφων

Στα φετινά εγκλήματα, μόνον τρία διαπράχθηκαν από γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο ήταν αλκοολικές και σκότωσαν το σύντροφό τους. Μια τρίτη γυναίκα είναι συγκατηγορούμενη με δύο άνδρες συγγενείς της για τον φόνο 73χρονου για κτηματικές διαφορές στη Μεσσήνη. Εγκλήματα ερωτικού πάθους ή φόνοι ερωτικών συντρόφων ή συζύγων καταγράφηκαν επτά, τα δύο από γυναίκες.

Εκτός από το σημερινό έγκλημα εις βάρος γυναίκας στο Κουκάκι, διαπράχθηκε ένα στην Καβάλα, όπου ο σύζυγος σκότωσε την φαρμακοποιό σύζυγό του, και ένα στη Δράμα, όπου σύζυγος σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε. Το ίδιο κατεγράφη και στη Θεσσαλονίκη, όπου 43χρονος σκότωσε τη 40χρονη γυναίκα του και αυτοκτόνησε.  Στα Ιωάννινα 69χρονος σκότωσε την 79χρονη Αμερικανίδα συμβία του.

Συνολικά τρία εγκλήματα έγιναν για κτηματικές διαφορές φέτος, όπως το πρόσφατο στην Κρήτη, με θύμα έναν άνδρα ηλικίας μόλις 22 ετών. Τα άλλα δύο διαπράχθηκαν το ένα από 88χρονο τον Πύργο με θύμα 67χρονο και το άλλο από 43χρονο στην Καβάλα.  Με κίνητρο την ληστεία έγινε ίσως μόνο ένα έγκλημα, με θύμα έμπορο στη Χαλκίδα. Αδιευκρίνιστα, αλλά μάλλον οικονομικές διαφορές, είχαν ως κίνητρο άλλοι δύο φόνοι. Οπαδικό ήταν ένα έγκλημα που συγκλόνισε, με θύμα τον 19χρονο Άλκη, για το θάνατο του οποίου διώκονται 12 άτομα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι