ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα ξύπνησε την κυβέρνηση

Η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα ξύπνησε την κυβέρνηση

Έναν “καυτό” φάκελο-υπόμνημα με όλα τα στοιχεία, την εξέλιξη και την δράση του οργανωμένου εγκλήματος κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα. Η κίνηση αυτή έγινε εν μέσω του “ακήρυχτου” πολέμου του υποκόσμου που μαίνεται εδώ και χρόνια στην χώρα μας, με τελευταία περίπτωση την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 58χρονου πρώην πυγμάχου, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί παλαιότερα σε υποθέσεις εκβιασμών.

Στον φάκελο φέρεται να υπάρχουν τουλάχιστον 500 ονόματα ποινικών και ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας με τις εισαγγελίες για την καλύτερη αξιολόγηση των υποθέσεων. Ο φάκελος περιλαμβάνει σχεδόν όλη την προϊστορία του οργανωμένου εγκλήματος και συγκεκριμένα υποθέσεις δολοφονιών, εκβιασμών, διακίνησης ναρκωτικών και μαστροπείας, με συγκεκριμένα ονόματα και διευθύνσεις προσώπων. Ανάμεσά τους πρόσωπα που έχουν πλέον αποφυλακιστεί, ενώ φέρεται να συνέχιζαν την δράση τους, ακόμη και μέσα από τις φυλακές.

Ο φάκελος συνοδεύεται με όλες τις δικογραφίες και αναμένεται να ελεγχθούν από την αρχή πολλές υποθέσεις, υπό την εποπτεία αρμοδίου εισαγγελέα, προκειμένου να «τελειώνουμε οριστικά με την νύχτα και το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα», όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πλήρως η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκοπός είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης έναντι της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος, που το τελευταία διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η πρωτοβουλία του υπουργού συνάντησε τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επικοινωνιακές προσπάθειες μετατόπισης των κυβερνητικών ευθυνών στην Δκαιοσύνη, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό και τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι «γενίκευσαν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών». Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε παραλλήλως την κυβέρνηση να «πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και την βαριά εγκληματικότητα που οργιάζει ανεξέλεγκτη, με καθημερινές ένοπλες ληστείες, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και μαφιόζικες ενέδρες θανάτου».

Σε λιγότερο σκληρούς τόνους κινήθηκε το ΚΙΝΑΛ, αν και σε διαδικτυακή συνέντευξή τους ο αρμόδιος του κόμματος για θέματα Προστασίας του Πολίτης Γιώργος Καμίνης και ο γραμματέας του τομέα Μ. Σκανδάμης τόνισαν ότι «η μεταστροφή των χαρακτηριστικών του εγκληματικού φαινομένου… κυρίως μέσω του οργανωμένου εγκλήματος που επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον υπάρχοντα σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Αιματηρά συμβόλαια θανάτου

Η δολοφονία του 58χρονου πρώην πυγμάχου, γνωστού με το ψευδώνυμο “Καράφλα”, θεωρείται ως το τρίτο συμβόλαιο θανάτου μέσα σε σχεδόν έναν μήνα, με την Ελληνική Αστυνομία να βλέπει μία προσπάθεια «ξανα-μοιράσματος της πίτας στον χώρο της νύχτας». Στις 8 Μαίου είχε δολοφονηθεί με 28 σφαίρες 53χρονος επιχειρηματίας στην Ζάκυνθο, ο οποίος είχε γλιτώσει από παλαιότερη απόπειρα δολοφονίας, μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κυκλοφορούσε με θωρακισμένο αυτοκίνητο, ενώ είχε καταθέσει στις αρχές ονόματα που θεωρούσε πως εμπλέκονταν στην εναντίον του δολοφονική απόπειρα.

Στις 9 Απριλίου δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του ο αστυνομικός συντάκτης Γιώργος Καραϊβάζ, μία δολοφονία που οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν επίσης σε συμβόλαιο θανάτου του οργανωμένου εγκλήματος. Στα μέσα Δεκεμβρίου, δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ 58χρονος στην Βριλήσσια, με ένα «καλοπληρωμένο συμβόλαιο θανάτου», όπως ανέφεραν πηγές της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δολοφονηθείς είχε πιστόλι το οποίο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει. Το θύμα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υποθέσεις που χειρίστηκε η Δίωξη Εκβιαστών και σχετίζονταν με το διαβόητο “συνδικάτο του εγκλήματος”.

Είχαν προηγηθεί 13 συμβόλαια θανάτου σε βάρος πρωτοκλασάτων προσώπων του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, μέσα σε τέσσερα χρόνια, με πιο χαρακτηριστική την εν ψυχρώ εκτέλεση, κατά την Αστυνομία από επαγγελματίες εκτελεστές, στις αρχές του 2018 στο Χαϊδάρι, του θεωρούμενου αρχηγού της “Greek Mafia” Βασίλη Στεφανάκου. Άλλες περιπτώσεις ήταν η δολοφονία της 33χρονης επονομαζόμενης ΄’Bella Mafia” Κατερίνας Αναγνωστάκη το ίδιο έτος, η δολοφονία του πρώην αθλητή του bodybuilding και παλιού εμπλεκόμενου σε υποθέσεις εκβιασμών Βασίλη Γρίβα, έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά το 2017 και η εν ψυχρώ εκτέλεση του επονομαζόμενου “Τραπεζίτη” Δημήτρη Μάλαμα το 2019 στο Χαϊδάρι.

Ο Δημήτρης Μάλαμας είχε εμπλακεί σε υποθέσεις μαστροπείας και παράνομων χαρτοπαικτικών λεσχών και ήταν συνεργάτης του απότακτου αξιωματικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου, που επίσης δολοφονήθηκε το 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Η συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων δολοφονιών παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη και ο πόλεμος του οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ένας πόλεμος που πλέον έχει και προεκτάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για “αβελτηρία” στην μάχη του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ ακόμα και στελέχη της ΝΔ παραδέχονται πως «η ΕΛΑΣ δεν προλαβαίνει το οργανωμένο έγκλημα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι