ΣΧΟΛΙΟ

Γιατί και η Πολιτεία έχει βαριά ευθύνη για την δολοφονία του Άλκη

Γιατί και η Πολιτεία έχει βαριά ευθύνη για την δολοφονία του Άλκη, Γιώργος Λυκοκάπης

Στις οκτώ ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι συλλήψεις για την φρικιαστική δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για άλλα δύο άτομα. Ανάμεσα τους είναι και ο 20χρονος ομοεθνής του πρώτου συλληφθέντα, ο οποίος κατέφυγε στην Αλβανία, με τα ΜΜΕ της γείτονος να ασχολούνται εκτενώς με την περίπτωση του.

Το προφίλ των συλληφθέντων δεν ξαφνιάζει: Στην πλειονότητα τους πρόκειται για Έλληνες και ορισμένους Αλβανούς, σεσημασμένους χούλιγκαν, ηλικίας μέχρι 23 ετών το πολύ. Μάλιστα, φέρεται να ανήκουν στον επίσημο σύνδεσμο των “Δικεφάλων του Βορρά” και όχι στην “νεοναζιστική φράξια” του ΠΑΟΚ, έναν εξτρεμιστικό σύνδεσμο που έχει αυτονομηθεί από την “Θύρα 4”.

Ορισμένοι μάλιστα από τους συλληφθέντες αποτελούν ηγετικά στελέχη του συνδέσμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των συλληφθέντων είναι πρώην ποδοσφαιριστής στην παιδική ομάδα του ΠΑΟΚ και οργανωμένος στην “Θύρα 4”! Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της οικογένειας τους Άλκη Καμπανού, η Αλβανία δεν πρόκειται ποτέ να εκδώσει στην χώρα μας τον 20χρονο που διέφυγε στην γείτονα.

Η ψυχολογία των χούλιγκαν

Ο Γουστάβος Λε Μπον έγραφε το μακρινό 1895 πως «το μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να λεηλατήσει ένα μαγαζί, όταν όμως αποτελεί μέρος ενός όχλου, συνειδητοποιεί την δύναμη που του προσφέρει η αριθμητική ανωτερότητα και στην πρώτη υποβολή βίας δεν διστάζει να προχωρήσει».

Αν υπάρχει ένα έργο που περιγράφει στο έπακρο την ψυχολογία του χούλιγκαν αυτό δεν είναι άλλο από την “Ψυχολογία των όχλων”, έστω και αν ο Λε Μπον είχε τότε στο νου του την Γαλλική Επανάσταση και όχι τον “βασιλιά των σπορ”! Αλλά σάμπως και το ποδόσφαιρο δεν έχει χαρακτηριστεί ως «όπλο της επανάστασης» από τον Τσε Γκεβάρα ή απλούστερα ως «πόλεμος» από τον “Στρατηγό” της Εθνικής Ολλανδίας Ρίνους Μίχελς;

Για τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό η βία στο ποδόσφαιρο, εκτός από την “ψυχολογία των όχλων”, εκτρέφεται και από την ατιμωρησία του κράτους. Ο κ. Ορφανός ήταν ο εμπνευστής ενός νομοσχεδίου που είχε πολεμηθεί λυσσαλέα από το σύνολο των ΠΑΕ και των οπαδικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο έμεινε στην ιστορία ως ο “νόμος Ορφανού”.

Ουσιαστικά όριζε τον χουλιγκανισμό ως ιδιώνυμο αδίκημα, δηλαδή ως αδίκημα που διαχωρίζεται από τα όμοια του και τιμωρείται με ιδιαίτερη ποινή. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την προφυλάκιση του χούλιγκαν που θα συλλαμβάνονταν για επεισόδια και θα καταδικάζονταν στο αυτόφωρο, χωρίς να έχουν δυνατότητα εξαγοράς της ποινής ή αναστολής, όπως ακριβώς συμβαίνει με την τρομοκρατία.

Πως φτάσαμε στην δολοφονία

Καθώς ζούμε στην χώρα του πολιτικού κόστους, δεν αποτέλεσε έκπληξη που ο νόμος είχε ακυρωθεί από τον διάδοχο του κ. Ορφανού, ένεκα της αντίδρασης των ΠΑΕ και των οργανωμένων οπαδών. Πλέον περάσαμε στην άλλη άκρη: Νεαροί να συλλαμβάνονται για επεισόδια, ακόμη και για δολοφονικές επιθέσεις και να αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία θα γίνει με τους γνώριμους βραδείς ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι έχουν το ελευθέρας στα γήπεδα και φυσικά στους οπαδικούς συνδέσμους, στα γραφεία των οποίων μπορείς να βρεις από ρόπαλα, μαχαίρια, μέχρι και τσεκούρια. Όσον αφορά τις όποιες δικαστικές εκκρεμότητες έχει ένα “πρωτοπαλίκαρο” του συνδέσμου, όλο και κάποιον καλό δικηγόρο από την ΠΑΕ μπορεί να εξασφαλίσει και τα δικαστικά έξοδα πληρωμένα. Και αν τα πράγματα “αγριέψουν”, μπορεί και να φύγει σαν “κύριος” από την χώρα, όπως ο 20χρονος Αλβανός.

Στην αυριανή σύσκεψη για την οπαδική βία που έχει προγραμματιστεί, η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση της εγκυκλίου του αθλητικού αντιεισαγγελέα Ζαχαρία Κοκκινάκη: «Όταν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και οι υπαίτιοι να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο… Αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται το ενδεχόμενο εγκληματικής οργάνωσηςΗ εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα, μέσα σε διάστημα 30 ημερών… η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν να συνιστά επιβαρυντική περίσταση και δεν θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας και ακόμη θα πρέπει να τους απαγορεύεται η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων». 

Νομίζουμε πως ο κ. Κοκκινάκης περιγράφει την αυτονόητη ποινική αντιμετώπιση μιας εγκληματικής συμπεριφοράς που φτάνει να μαχαιρώνει ή να ξυλοκοπεί ανθρώπους (που ο δράστης δεν γνωρίζει καν) επειδή φορούν το κασκόλ μιας αντίπαλης ομάδας. Αν αυτά τα αυτονόητα είχαν εφαρμοστεί στην περίπτωση των μελών του “τάγματος θανάτου” της Θεσσαλονίκης, ο Άλκης Καμπανός ίσως σήμερα να ήταν ζωντανός…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι