ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί καταγράφεται μεγάλη αύξηση σε κρούσματα covid και εισαγωγές

Γιατί καταγράφεται μεγάλη αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές λόγω covid, Όλγα Μαύρου

Διπλασιάσθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού με τον τουρισμό και την σχεδόν πλήρη κατάργηση των προληπτικών μέτρων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς σήμερα έφθασαν τα 9.288 έναντι των 3.000-4.500 όπου είχαν σταθεροποιηθεί για πολλές εβδομάδες. Το δυσάρεστο είναι ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει και ότι όλα αυτά τα θετικά τεστ, αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία φορείς με συμπτώματα και δεν πρόκειται για απλώς προληπτικά τεστ “επαφών”.

Και χθες ήταν αυξημένα τα κρούσματα –8.083 σε όλη τη χώρα– όμως θεωρήθηκε “λογικός αριθμός” επειδή στις 13 Ιουνίου δεν είχε εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ και εξελήφθησαν ως ουσιαστικά κρούσματα δύο ημερών. Και πάλι όμως έπρεπε να θορυβήσει ο αριθμός, γιατί ήταν αποτέλεσμα μόλις 61.000 τεστ. Το σημερινό νούμερο των σχεδόν 10.000 κρουσμάτων, είναι αποτέλεσμα 151.000 τεστ. Σχετική ανησυχία προκαλούν οι πολύ μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν εμφανισθεί σε Αθήνα και Κρήτη, αλλά και σε τουριστικά νησιά.

H Πορτογαλία που είχε επίσης “πέσει” στα 6.000 κρούσματα στις αρχές Μαΐου πήγε στα 32.000 στις αρχές Μαΐου λόγω των υποπαραλλαγών και τώρα είναι στα 25.000 (φαίνεται να παρουσιάζει ύφεση). Οι Πορτογάλοι σκέφτονται πάντως να επαναφέρουν τη μάσκα. Στην Αττική, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα των υποπαραλλαγών ήταν επί τέσσερις μήνες στο 3,3% του συνόλου, αλλά τώρα αίφνης σκαρφάλωσαν στο 10,8%. Μεγάλη αύξηση (άγνωστο ποιας υποπαραλλαγής) καταγράφεται σε πολλά νησιά, όπως στην Άνδρο, στην Ζάκυνθο, στην  Κέρκυρα, στην Κω και στην Πάρο αλλά και στη Σαντορίνη, Μύκονο και Μήλο.

 Κρούσματα, εισαγωγές και μάσκες

Το άλλο σημείο που πρέπει να θυμίζει στους ευάλωτους πολίτες και στους οικείους τους ότι πρέπει να προσέχουν, είναι ότι βαίνουν προς διπλασιασμό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από 73 πανελλαδικά στα τέλη Μαΐου έφθασαν σήμερα τις 126. Υπενθυμίζεται ότι τα χάπια που χορηγούνται στους φορείς τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης δεν είναι αποτελεσματικά για όλους και ότι ναι μεν συνιστούν μια επιπλέον, ασπίδα, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς συνεχίζουν να καταγράφονται θάνατοι ακόμη και σε άτομα που τα έχουν λάβει, ειδικά αν είναι ανοσοκατεσταλμένα και πολύ ευάλωτα.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι η μάσκα –ακόμα και εκείνη που είναι υψηλής προστασίας– προστατεύει σημαντικά μόνον όταν την φορούν όλοι και κυρίως οι φορείς της νόσου. Όταν την φορά μόνον ο ηλικιωμένος ή ο ευάλωτος, η προστασία μειώνεται σχεδόν στο μισό, καθώς οι φορείς συνεχίζουν να διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον και οι μάσκες είναι σχετικά διαπερατές. Οι ιοί δηλαδή μπορουν να τις διαπεράσουν, ειδικά αν ο φορέας είναι σε κοντινή απόσταση με τον ευάλωτο ή αν φορέας και ευάλωτος βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο. Εάν η μάσκα υψηλής προστασίας φοριέται σωστά, δηλαδή με πολύ καλή εφαρμογή, η απόδοσή της βελτιώνεται κάπως ακόμα κι αν δεν φορούν οι άλλοι.

Μεγαλύτερη προστασία τώρα που οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκα, παρέχουν στους ευάλωτους οι διπλές μάσκες, δηλαδή μια χειρουργική και από πάνω μία σωστής εφαρμογής υφασμάτινη ή –ακόμα καλύτερα– μια υψηλής προστασίας και από πάνω υφασμάτινη. Η υφασμάτινη πρέπει να πλένεται με καυτό νερό ή να έχει κάποιος αρκετές και να τις εναλλάσσει, δηλαδή να μην φορά την ίδια καθημερινά και να την αφήνει π.χ. στο μπαλκόνι βάζοντας για λίγες ημέρες άλλες έως ότου τυχόν ιικό φορτίο πάνω στο ύφασμα να “απονεκρωθεί”. Επίσης καλό είναι να έχει υπ΄όψιν του ο ευάλωτος, πως όταν η μάσκα υγραίνεται από την αναπνοή μας εσωτερικά, γίνεται πιο διαπερατή από τους ιούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι